Potrivit Europol, traficul de persoane si exploatarea sexuala a femeilor a ramas o problema majora si in 2009, astfel incat combaterea lor ramane o prioritate a Parlamentului European, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
In cadrul sesiunii, la Strasbourg, deputatul european Anna Hedh (Suedia), de la Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a discutat despre aceste aspecte.
Alaturi de deputatul Edit Bauer (Slovacia), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), aceasta
va pune Comisiei Europene si Consiliului European o intrebare despre combaterea traficului de persoane.
„Traficul de persoane reprezinta o problema majora”
Deputatul Anna Hedh aduce in centrul atentiei problema traficului de persoane in contextul in care, in 2009, Comisia Europeana a propus un cadru legislativ pentru combaterea traficului de fiinte umane. Totodata, odata cu aprobarea Tratatului de la Lisabona insa, Parlamentul European are o putere egala cu a Consiliului in acest domeniu.
“Dorim folosirea unui cadru legislativ diferit. De aceea, punem o intrebare si propunem o rezolutie”, explica aceasta.
Potrivit deputatului, traficul de persoane este din ce in ce mai intens.
“Sclavia a fost abolita acum 200 de ani in Europa, insa si in zilele noastre sunt vandute sute de persoane. Traficul de persoane include exploatarea sexuala, munca fortata, sclavia domestica sau comertul cu organe si, pe plan international, este considerat drept cea mai grava infractiune. Peste 80% din victimele traficului sunt femei”, spune aceasta.
Anna Hedh considera ca este nevoie de o o abordare holistica in tot procesul decizional privind pedepsele.
“De exemplu, trebuie sa ne gandim la imigratie. Trebuie sa avem penalizari dure. Dar avem nevoie si de prevenire si abordarea problemei cererii in toate statele membre. Daca nu ar fi cerere, nu am mai avea probleme. As vrea sa propun modelul suedez privind cumpararea de servicii sexuale (in cadrul caruia cel care cumpara este pedepsit). Este o problema sensibila, dar Suedia are mai putine probleme cu traficul decat restul Uniunii Europene”, adauga aceasta.
Deputatul considera ca sune necesare sanctiunile mari pentru ca sistemul sa functioneze.
“Comisia Europeana a sugerat trei niveluri diferite de sanctionare, dar eu cred ca cel mai inalt nivel propus - de 12 ani - ar trebui sa fie, de fapt, pedeapsa cea mai mica. Cred ca cea mai mica sanctiune trebuie sa fie inchisoare pe 10 ani. Vorbim despre persoanele care au cumparat si vandut o fiinta umana”, spune Hedh.
Totodata, deputatul mentioneaza ca combaterea traficului este una din prioritatile presedintiei spaniole a Consiliului UE. Insa, statele membre au avut pareri diferite asupra nivelului sanctiunilor
“Traficul de persoane reprezinta o problema majora; trebuie sa ne asiguram ca noua legislatie ne va permite sa exercitam o presiune asupra statelor membre.
Mai trebuie sa educam politia si personalul judiciar din UE. In plus, victimele trebuie sa stie ca au dreptul la sprijin, ca sa poata cere ajutor de la autoritatile nationale. Textele legale sunt de multe ori greu de citit; de aceea este important ca statele membre sa initieze campanii de informare pentru a disemina informatia catre toti cetatenii si toate victimele”, incheie Anna Hedh.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (0)