ACCES GRATUIT
PE: Guvernanta economica in UE nu trebuie sa se concentreze doar pe deficit
In timp ce reducerea bugetelor este la moda in toata Uniunea Europeana, este usor de trecut cu vederea faptul ca deficitele mari si cresterea datoriei publice nu sunt neaparat cauzate de excesele guvernelor, ci reflecta de multe ori costurile iesirii din criza in urma riscurilor excesive asumate de sectorul financiar, se arata intr-un comunicat de presa al Parlamentului European. De aceea, eurodeputatii doresc sa completeze controlul mai strict al finantelor guvernelor cu abordarea dezechilibrului economic ce ar putea ameninta economia europeana.
Articolul continuă mai jos
Deputatii europeni au adoptat, saptamana trecuta, o serie de masuri prin care se impun controale mai stricte finantelor guvernamentale si abordeaza dezechilibrul economic din ce in ce mai mare.
Acestea includ o atentie mai mare acordata datoriei si nu numai deficitului in Pactul de stabilitate si crestere, evaluarea bugetelor nationale si ameliorarea supravegherii macro-economice pentru identificarea domeniilor cu probleme. De asemenea, eurodeputatii doresc si un mecanism de rezolvare a crizelor.
Masurile au fost subliniate intr-un raport al eurodeputatului portughez Diogo Feio, de la Grupul Partidului Popular European (Creºtin Democrat). Acesta cere si ca UE si zona euro sa fie reprezentate la organizatii internationale precum Fondul Monetar International si subliniaza necesitatea corectitudinii statisticilor financiare.
Sanctiuni pentru incalcarea pactului
In ceea ce priveste Pactul de stabilitate si crestere, raportul eurodeputatului Feio, ca si propunerea Comisiei Europene, cer o regula a majoritatii inversata pentru impunerea sanctiunilor asupra tarilor ce incalca termenii pactului: majoritatea calificata ar trebui folosita pentru respingerea, si nu pentru adoptarea sanctiunilor in cadrul Consiliului de Ministri.
Insa, in data de 18 octombrie, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au respins aceasta propunere.
Reactia celor doi a fost atacata de liderii grupurilor socialist si liberal de la Parlament - Martin Schulz, respectiv Guy Verhofstadt - intr-o dezbatere, pe 20 octombrie. Domnul Feio a spus ca pozitia Parlamentului sustine spiritul comunitatii si transparenta in luarea de decizii.
Dezechilibrul export-import ameninta economia
Mai multe state UE au probleme serioase legate de nivelul datoriei. In plus, zona euro este afectata de disparitatile intre economii. De exemplu, Germania si Olanda sunt mari exportatoare, pe cand Spania si Portugalia sunt mari importatoare. Acest dezechilibru creste incertitudinea ce domina economia europeana.
In dezbaterea de miercuri de la Parlamentul European, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a aratat acest risc spunand ca „dezechilibrele pre-criza apar din nou, toate tarile trebuie sa isi indeplineasca rolul, tarile cu surplus sa sprijine cererea si cele cu deficit sa sprijine exporturile“.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)