Reunit in plen in aceasta saptamana, Parlamentul Europeana a criticat solutiile propuse de ministrii statelor membre UE pentru criza din zona euro, majoritatea deputatilor cerand o abordare europeana mai ambitioasa a dificultatilor actuale.
Presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, a vorbit deputatilor europeni despre concluziile la care au ajuns liderii UE la reuniunea la nivel inalt de luna trecuta.
Astfel, Van Rompuy a aratat ca, in cadrul summit-ului, opiniile au fost foarte diferite, dar ca, asa cum arata acordul final, „capacitatea Uniunii de a gasi un compromis ramane intacta“. De asemenea, acesta a precizat ca „Fondul Monetar International este finantat de bani europeni“, iar implicarea sa in criza din Grecia nu trebuie sa provoace temeri.
Probleme economice
„In spatele problemelor bugetare se ascund probleme economice“, a adaugat presedintele Consiliului UE, adaugand ca supravegherea financiara si mecanismele de guvernare economica trebuie consolidate.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Maroš Šefèoviè, responsabil cu relatiile inter-institutionale si administratie, a vorbit in numele Presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, spunand ca institutia pe care o reprezinta este multumita de rezultatul Consiliului, dar recunoaste necesitatea ameliorarii coordonarii privind politicile economice.
Solidaritate si o politica economica UE comuna
„Consolidarea structurilor de guvernare economica reprezinta doar o promisiune“, a spus in cadrul dezbaterii in plen Corien Wortmann-Kool (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Olanda), adaugand ca cetatenii vor sa vada rezultate. Aceasta a mai precizat ca grupul politic pe care il reprezinta este in favoarea consolidarii Pactului de Stabilitate si Crestere.
„Solidaritatea este o strada cu sens dublu“, iar Grecia trebuie sa puna in practica masuri de economisire, considera ea.
Eurodeputatul Hannes Swoboda (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Austria) s-a declarat dezamagit de summit, in special in privinta crizei din Grecia. In opinia sa, faptul ca s-a permis acordarea ajutorului din partea Fondului Monetar International semnifica renuntarea la o politica economica UE comuna in favoarea unei abordari tehnocrate. „Consiliul European s-a comportat ca si cum echipajul Titanicului ar fi inceput sa discute meniurile saptamanii dupa coliziunea cu aisbergul“, a spus el.
Fondul Monetar International vs. solutii europene
Conform liberalului belgian Guy Verhofstadt, mecanismul grecesc este indoielnic, deoarece se bazeaza pe imprumuturi bilaterale si nu pe solutii europene. „Nu in acest fel trebuie ajutata Grecia; aceste mecanisme nu ajuta, ci ranesc“, precizeaza acesta.
Rebecca Harms (Verzi/ALE, Germania) considera ca „singurul lucru bun din cadrul summit-ului este ca a pus capat luptei nedemne intre Paris si Berlin“.
„Grecia a fost evaluata foarte negativ si nu a existat nici un angajament pentru ajutarea acestei tari, nici pe plan financiar, nici pe plan politic; criteriile de vindecare a finantelor grecesti vor fi stabilite de Fondul Monetar International, iar Bruxelles a renuntat la puterile sale“, spune eurodeputata.
Influenta bancilor si pietelor financiare
„In contextul discutiilor despre solutiile europene, criza nu trebuie sa fie un pretext pentru extinderea puterilor Uniunii Europene“, a declarat Timothy Kirkhope (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit).
„Aceasta reactie nu este o solutie europeana; permitem bancilor si pietelor financiare sa spuna tarilor cum trebuie sa cheltuiasca banii contribuabililor“, spune Lothar Bisky (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Germania).
Eurodeputatul Nigel Farage (Grupul Europa Libertatii si Democratiei, Regatul Unit) incheie pe un ton pesimist, spunand ca „toate planurile centralizate UE au esuat si la fel se va intampla si cu guvernarea economica”.
Comentarii articol (0)