Alegerea domeniului in care vrem sa activam reprezinta o provocare pentru majoritatea tinerilor. Fie ca vrem sa ne indeplinim visele din copilarie, fie ca dorim sa urmam oameni care reprezinta un model de viata pentru noi, avem nevoie de educatie. Scoala, privita ca o institutie de incredere, ne ajuta sa facem alegeri pentru viitor. Si pentru ca Avocatnet.ro sustine tinerii romani, ne-am gandit sa iti prezentam ELSA (The Europeean Law Students`Association). Am gasit aici oameni tineri, frumosi si plini de viata. Si cine altcineva ar fi mai avizat sa ne povesteasca ce inseamna ELSA decat cineva din asociatie? Horia Dinu, vicepresedinte Resurse Umane, ELSA Sibiu, iti povesteste ceea ce nu stiai despre ELSA.
Avocatnet.ro: De ce crezi tu ca un student la Drept ar trebui sa faca parte din ELSA?
Horia Dinu: ELSA nu este o simpla organizatie studenteasca. ELSA, daca ajungi sa intelegi exact cum functioneaza, devine parte din viata ta. Ca si student la drept, asteptarile tale sunt mari, dar, totodata, si asteptarile de la tine sunt pe masura. ELSA este locul unde te regasesti in momentele ceva mai grele, cand simti ca poate nu asta e cel mai bun drum ales de tine in viata, cand ai impresia ca tot ceea ce faci parca nu are finalitate. Prietenii pe care ti-i faci in ELSA sunt cei ce te ajuta in astfel de momente, caci cine sa te inteleaga mai bine decat nu tot un student la drept care nu iti este un simplu coleg, iti este un adevarat prieten? Mai mult decat atat, sa nu uitam ca anii studentiei sunt cei mai frumosi: daca acum nu te distrezi, atunci cand sa o faci? Si aici nu ma refer numai la distractia din cluburi, baruri sau de la petrecerile tematice. Ma refer si la distractia din timpul organizarii unui anumit eveniment. Organizarea in sine nu presupune doar munca efectiva, ci si socializarea membrilor organizatori si apropierea lor din punct de vedere emotional pe toata durata organizarii si desfasurarii evenimentului.
Avocatnet.ro: Este ELSA de azi diferita fata de ELSA de ieri?
Horia Dinu: ELSA de azi nu se deosebeste cu nimic de ELSA de ieri. Si, sunt absolut convins, nu se va deosebi cu nimic de ELSA de maine. Singurele variabile vor fi poate avansul tehnologic (imi amintesc cum la inceput faceam afisele in wordpad si le listam alb-negru pe coli A4, iar acum lucram in Corel, Photoshop si facem listari color de calitate pe formate cat mai mari) si pretentiile membrilor in ceea ce priveste confortul oferit de hoteluri/pensiuni la diferitele evenimente nationale si internatioanale la care participa. Tin minte cum, la o conferinta din 2004, am asteptat toata noaptea in fata hotelului sa se faca 9 dimineata sa ne poata caza – dupa ce mai mersesem si cu trenul alte 12 ore – si nimeni nu a comentant absolut nimic. Astazi, un astfel de “tratament” aplicat delegatilor ar fi considerat inacceptabil. Desi oamenii din ELSA se schimba (uneori poate prea usor sau prea repede), venind mereu membri noi, dorintele si motivatiile lor raman mereu acelasi, la fel ca si viziunea si scopul ELSA.
Avocatnet.ro: Cum modeleaza ELSA viitorii avocati?
Horia Dinu: As spune mai degraba cum influenteaza ELSA viitorii juristi (in sensul cel mai larg al termenului, nu doar avocatii); trebuie sa plecam de la urmatoarea premiza, din pacate reala: facultatea nu iti ofera absolut deloc posibilitatea ca in timpul studentiei sa pui in practica ceea ce inveti. Ca student la drept, in patru ani de facultate nu am vazut niciodata un dosar al unui proces. Nici un profesor nu “depasea” barierele informale ale cursului sa ne ajute sa vedem si practic ceea ce intelesesem teoretic. Si rolul ELSA aici poate fi unul hotarator: ti se da ocazia sa faci practica la orice institutie publica din oras (judecatorie, tribunal sau patchete pentru cei interesati de dreptul civil sau penal, primarie, prefectura, consilii locale sau judetene pentru cei interesati de dreptul administrativ, Protectia Copilului, Curtea de Conturi, Camera de Comert si Industrie, etc.). Totodata, poti participa la un proces simulat in calitate de avocat al uneia dintre parti sau in calitate de magistrat (procuror ori judecator) si ai efectiv ocazia sa pledezi sau sa prezidezi, “pe bune” intr-o cauza civila sau penala. Multi dintre absolventii de drept nu apuca niciodata sa imbrace roba de avocat. ELSA iti da posibilitatea sa faci acest lucru chiar din timpul facultatii, intr-o cauza fictiva, dar intr-o sala de Tribunal reala si cu dorinta ta reala de a castiga, de a fi cel mai bun. Am avut multi colegi care in urma unor astfel de procese simulate au ales o alta cale in cariera lor, renuntand la ideea de a deveni avocat si imbratisand magistratura sau invers. ELSA i-a ajutat, astfel, sa gaseasca drumul cel mai potrivit pentru ei, lucru foarte important in viata unui viitor jurist.
Avocatnet.ro: Oamenii din ELSA: colegi sau prieteni?
Horia Dinu: Raspunsul cel mai bun ar fi colegi in timpul sedintelor si al organizarii diferitelor evenimente si CEI MAI BUNI prieteni tot timpul. Lumea vede in orice mod de organizare (chiar si la o asociatie studenteasa) un fel de structura rigida: anumite persoane coduc si gestioneaza interesele organizatiei, alte persoane le ajuta pe primele sa isi indeplineasca obiectivele, alte persoane fac munca de verificare/control. Insa, la asociatiile studentesti in general si la ELSA in special, acest mod de organizare nu exista decat strict formal. Sunt reguli scrise de desfasurare a sedintelor, de organizare a modului de lucru si al timpului – pe care le respecta COLEGII si sunt reguli nescrise de respect reciproc, de intelegere si de solidaritate – pe care le respecta PRIETENII. ELSA are 20% reguli scrise si 80% reguli nescrise.
Avocatnet.ro: Ce inseamna ELSA pentru Horia Dinu, omul care a trecut deja de vremea studentiei?
Horia Dinu: ELSA pentru mine este un mod de viata. Chiar si dupa terminarea facultatii imi vine foarte greu sa nu ma mai implic in activitatea asociatiei (desi, dupa 6 ani, imi este tot mai clar ca acest punct terminus este foarte aproape) si am mereu tendinta ca in loc de punct sa pun virgula si sa continui. Prietenii pe care mi i-am facut in toti acesti ani (in tara si nu numai), lucrurile invatate despre viata, despre oameni si despre domeniul juridic sunt castiguri pentru toata viata. Cel mai implinit te simti atunci cand reusesti sa insufli si altora aceste sentimente. Un singur sfat am pentru studentii la drept care vor sa intre in ELSA: sa nu creada nici un cuvant spus aici de mine, sa intre in asociatie si sa se convinga singuri daca am sau nu dreptate.
Comentarii articol (2)