Centralele nuclearo-electrice genereaza o treime din curentul electric care se consuma in UE. Cantitatea de deseuri radioactive rezultata in urma procesului de productie este de aproximativ 7000 de metri cubi pe an. In aceste conditii, Comisia considera a fi necesara elaborare unor noi norme comune pentru depozitarea definitiva a combustibilului uzat provenind de la centralele nuclearo-electrice, informeaza un comunicat de presa al CE.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
In prezent, combustibilul nuclear uzat se depoziteaza in depozite intermediare aflate la suprafata sau aproape de suprafata. Insa aceasta masura de racire si scadere a radioactivitatii nu constituie o solutie pe termen lung.
Avand in vedere ca deseurile radioactive raman periculoase pana la un milion de ani, cel mai sigur ar fi ca acestea sa fie depozitate la mare adancime, prevenindu-se astfel expunerea in caz de accidente, incendii sau cutremure.
Adoptarea unor norme de siguranta nucleara la nivelul UE ar fi raspunsul potrivit la temerile opiniei publice legate de aceasta problema, temeri inspirate, partial, de dezastrul nuclear survenit la Cernobal, in 1986. Potrivit unui sondaj recent al Comisiei cu privire la siguranta nucleara, 82% dintre participanti considera ca ar fi util sa existe norme UE de reglementare a gestionarii deseurilor nucleare.
Setul de standarde comune privind gestionarea deseurilor radioactive si depozitarea la mare adancime propus de Comisie urmareste sa inscrie tarile UE pe drumul catre obtinerea unei solutii pe termen lung. Aceste norme se vor aplica si deseurilor radioactive generate de sectorul medical, industrie si cercetare.
Prin adoptarea propunerilor Comisiei, standardele de siguranta stabilite de Agentia Internationala pentru Energie Atomica ar deveni obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Acestea ar avea obligatia de a publica planuri pentru construirea si gestionarea depozitelor, iar Comisia ar putea sa solicite modificarea acelora care nu se ridica la nivelul standardelor stabilite.
Ar fi desemnata o autoritate independenta care ar avea sarcina de a acorda autorizatii de constructie si gestionare a depozitelor si care ar verifica siguranta acestora. Tarile UE ar avea permisiunea de a incheia acorduri de gestionare a depozitelor comune, insa ar fi interzis exportul in tari din afara Uniunii Europene.
Populatia ar fi informata in legatura cu planurile de constructie a depozitelor pentru deseuri radioactive si ar putea sa isi spuna parerea in legatura cu locatiile alese.
Astazi exista 143 de centrale nuclearo-electrice in 14 state membre. Finlanda, Suedia si Franta intentioneaza sa construiasca primele depozite ale UE intr-un interval de 15 ani.
Detalii despre gestionarea deseurilor radioactive aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)