avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de munca

Intre aprilie 2001 si 31.12.2013 am lucrat intr-un laborator de radiologiecu risc radiologic III (conditi deosebite).Am vreun beneficiu la pensie?


Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:02, 7 Februarie 2014
-Se acorda o perioada suplimentara la vechimea in munca de 2 ani si 9 luni(3 luni/an).
-O reducere cu 2 ani varstei standard de pensionare,daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare.
Stagiul complet de cotizare este in functie de:sex(B)(F),luna si anul nasterii.
-Un punctaj suplimentar de 25%,pentru acea perioada.
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 mentioneaza in anexa 2 LISTA cuprinzând locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, în care se desfăşoară următoarele activităţi:
2. Activitatea din locurile de muncă încadrate în categoriile de risc radiologic III şi IV din centrale nuclearoelectrice, unităţi de cercetare-dezvoltare în domeniul nuclear, unităţi de fabricare a combustibilului nuclear, unităţi de tratare şi depozitare a deşeurilor radioactive, instalaţii radiologice şi alte instalaţii nucleare
Ordinul MMPS nr.50/ 1990 completat cu toate avizele ulterioare pana in august 1994 (nepublicat in MO, dar transmis de catre MM la casele de pensii, ITM, sindicate, unitati mari, etc.) mentioneaza:
-anexa 1 Grupa I de munca - Lista locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale stabilite conform art. 2 din Decretul-lege nr.68/ 1990
93. Unitati nucleare de gradul III si IV.
-anexa 2 Grupa II de munca - Lista locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale stabilite conform art. 2 din Decretul-lege nr.68/ 1990
101. Activitatea prestata la locurile de munca cu mediu radioactiv din unitatile nucleare de gradul I si II stabilite de catre CNCAN.
In ordinul MMPS nr.50/ 1990 (necompletat cu avizele ulterioare) se mentioneaza in anexa 2 - Grupa II de munca - Lista locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale stabilite conform art. 2 din Decretul-lege nr.68/ 1990.
91. Activitatea prestată la locurile de munca cu mediu radioactiv din unităţile nucleare de categoria III şi IV stabilite de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare.
Dvs. aveti dreptul la grupa I de munca, respectiv conditii speciale cu conditia ca firma sa fi intocmit documentatiile cerute de legislatia in vigoare la data emiterii acesteia.
Pentru fiecare an lucrat in grupa I/ conditii speciale aveti dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 6 luni.
Pentru anii lucrati in grupa I de munca/ conditii speciale aveti dreptul la un punctaj suplimentar de 50 %

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)
Drepturile lucratorilor in mediul nuclear si/sau toxic ( lucrul cu substante chimice ) baraitarumariana baraitarumariana In ce lege sunt stipulate drepturile lucratorilor in mediul cu radiatii si/sau mediul toxic ? Care este procedura ( ce demersuri trebuie urmate ) pentru a afla ... (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa i de munca de angajator elizal elizal Am desfasurat activitate in mediul toxic (caravana MRF) in care era instalat un aparat Roentgen, timp de 5 ani , din 1976- 1981, timp efectiv llucrat la locul ... (vezi toată discuția)