avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă?

Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care primesc spor de condiții deosebit de periculoase , dar nu am grupa de muncă schimbată. Exista vreo solutie legală prin care pot obliga unitatea de muncă sa schimbe grupa???
Cel mai recent răspuns: Chioseaua , utilizator 22:12, 26 Aprilie 2018
Nu exista nicio solutie de a obliga pe cineva sa faca ceva.

Nominalizarea personalului care beneficiază de spor pe locuri de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federație reprezentativă pe grup de unități/sector sau, după caz, a reprezentanților salariaților, în limita prevederilor din Regulamentul-cadru.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Schimbarea grupei de muncă ma intereseaza nu incadrarea sau sporurile!
Scuze ... era pentru altcineva raspunsul.

Nominalizarea persoanelor care se încadrează în conditii deosebite/speciale se face de către conducerea unităților împreună cu sindicatele din unități, ținîndu-se seama de condițiile deosebite de muncă concrete în care își desfășoară activitatea persoanele respective.

Schimbarea incadrarii o poate face numai angajatorul dvs... iar in caz contrar probabil numai printr-o actiune in instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Definiti ce intelegeti prin grupa de munca schimbata. Banuiesc ca doriti sa treceti de la grupa a 2-a la grupa 1-a de munca respectiv de la conditii deosebite la conditii speciale de munca.
In ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994 (valabil pana la aparitia Legii pensiilor nr. 19/ 2000) in anexa 1 la poz. 93 se regasesc - unitati nucleare de grad III si IV.
In ordinul MMPS initial nr. 50/ 05.03.1990, unitatile nucleare de grad III si IV se regaseau in grupa a 2-a de munca - anexa 2 poz. 91 Activitatea prestata la locurile de munca cu mediu radioactiv din unitatile nucleare de categoria III si IV stabilite de CNCAN.
Daca firma la care ati lucrat v-a incadrat doar initial in grupa a 2-a de munca, dupa ordinul necompletat, pentru a trece in grupa 1 de munca (asa cum mentioneaza ordinul completat, lucru nefacut !? de catre angajator la aparitia ordinului completat) puteti sa deschideti actiune in instanta si sa solicitati instantei de judecata sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii.
Expertul trebuie sa gaseasca in arhiva firmei (pentru a se putea pronunta) - buletine de determinare noxe, dosar medical salariat cu mentiuni legate de starea de sanatate a lucratorului in functie de expunere la radiatii (rezultate din analize medicale periodice, specifice celor expusi la radiatii), documentele prin care s-a obtinut initial grupa de munca, dupa ordin necompletat, documentul prin care ati fost nominalizat in grupa a 2-a de munca, autorizatiile CNCAN pentru laborator, etc.
Mentiune: ordinul 50/ 1990 completat la 31.08.1994 nu a fost publicat in MO, doar a fost difuzat de catre MMPS prin corespondenta interna la casele de pensii, sindicate, ITM-uri, Inspectia muncii, mari unitati, urmand ca sindicatele sa comunice la toate firmele interesate.
Casele de pensii nu au contestat inexistenta ordinului completat la 31.08.1994, dar nici nu au respins dosarele de pensionare care detineau adeverinte emise in baza ordinului initial.
Laboratorul unde lucrez are în interior aparat de radiologie. Toata activitatea mea este sub acest aparat ( endoscopie interventionala). Cncan a autorizat acest aparat si l-a catalogat ca facand parte din categoria a3a de risc radiologic. Angajatorul m-a încadrat pe condiții deosebit de periculoase, mi-a redus programul de lucru la 6 ore, dar nu plătește în plus 4% cotizația către CAS( pentru condiții deosebit de periculoase/ grupa a2a de munca). E corect? E legal? Sau daca nu ceri nu-ti da nimeni!!!!!

Alte discuții în legătură

Grupa de munca petrescucornelia petrescucornelia Intre aprilie 2001 si 31.12.2013 am lucrat intr-un laborator de radiologiecu risc radiologic III (conditi deosebite).Am vreun beneficiu la pensie? (vezi toată discuția)
Cum pot trece din nou la conditii speciale? Leon707 Leon707 Buna ziua,as dori sa stiu se poate rezolva prin instanta problema: Sunt angajat din 1996 intr`un mediu care are unitati nucleare de gradul 3 si 4.Din 1996 si ... (vezi toată discuția)
Adeverinta conform ord.50/1990 canca canca Am lucrat in mediu radioactiv incepind cu 14.04.1988 pina 30.05.1992. in respectiva perioada am fost incadrata in gr.I. Mi s-a eliberat adeverinta de la ... (vezi toată discuția)