avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum pot trece din nou la conditii speciale?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum pot trece din nou la conditii speciale?

Buna ziua,as dori sa stiu se poate rezolva prin instanta problema:
Sunt angajat din 1996 intr`un mediu care are unitati nucleare de gradul 3 si 4.Din 1996 si pana in 2001 aprilie am avut grupa 1 de munca,scrie si in cartea muncii(isi desfasoara activitatea in unitati nucleare de gradul 3 si 4 grupa 1 de munca).
Din anul 2001 mi s`au trecut in cartea de munca conditii deosebite asta pana in prezent.Mentionez ca nu sa facut nici`un fel de imbunatatire in cadrul laboratoarelor in care lucrez.
As dori sa aflu ce se poate face sa trec la conditii speciale de munca(grupa 1)asa cum am fost pana in 2001?
Va rog foarte mult sa`mi spuneti si daca in cazul iesirii la pensie conteaza varsta de 50 de ani sau se poate iesi la 15-17 ani de conditii speciale indiferent de varsta?
Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Leon707 , utilizator 14:07, 5 Septembrie 2015
Conform prevederilor Ordinului MMPS nr. 50/ 1990 completat cu toate reglementarile ulterioare la data de 31.08.1994 (nepublicat in MO dar distribuit de catre Ministerul muncii la casele de pensii, ITM, sindicate, mari unitati, etc.) care este avut in vedere la calculul pensiilor, Unitatile nucleare de grad III si IV se incadreaza in anexa 1 Grupa I de munca, la poz.93. Acest ordin s-a aplicat pana la 01.04.2001, cand a intrat in vigoare Legea pensiilor nr.19/ 2000. Perioada lucrata de dvs.din 1996-martie 2001 va fi avuta in vedere al calculul pensiei ca fiind lucrata in gr.I de munca, daca mentiunile din carnetul de munca sunt complete (inclusiv specificarea deciziei anuale prin care ati fost nominalizat in grupa de munca). Daca mentiunile nu sunt complete va trebui sa aduceti adeverinta de la firma intocmita conform prevederilor din anexa 14 la HG nr.257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
La data intrarii in vigoare a Legii nr.19/ 2000 legislatia s-a modificat. Firma la care ati lucrat trebuia sa intocmeasca anual niste documente, pentru incadrare loc de munca in conditii speciale conform prevederilor HG nr.1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima fiind HG nr. 1273/ 2012), sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii si sa nominalizeze lucratorii prin decizie interna daca a obtinut avizul pentru un anumit loc de munca/ post de lucru/ activitate.
Firma dvs.probabil nu a obtinut avizul pentru grupa speciala de munca si a intocmit documentatia pentru conditii deosebite de munca conform prevederilor HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima fiind HG nr. 1173/ 2014).
La aparitia Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de grupa speciala de munca numai firmele si locurile de munca nominalizate in anexa 2 si 3 la lege. Nu puteti obtine conditii speciale de munca decat daca firma si locul de munca sunt nominalizate in anexele mentionate mai sus, iar la nivelul firmei s-a dat anual o decizie de nominalizare a dvs. ca beneficiar de conditii speciale de munca.
Pentru iesire la pensie trebuie indeplinite cumulativ conditiile de varsta si stadiu de cotizare (se tine cont de perioadele lucrate in grupa de munca) - vezi tabelul 1 si 2 din Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare.
Aveti posibilitatea deschiderii unei actiuni in instanta impotriva firmei si cere instantei sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii, in conditiile in care exista documente la firma (le detineti dvs.) - tabele cu noxele radiologice determinate periodic (de regula anual)/ existente la locul de munca/ postul de lucru, autorizatiile emise de CENECAN in perioada respectiva pentru laborator/ aparatura (acestea sa fie incadrate in gradul III sau IV), buletine de sanatate ale lucratorilor din care sa rezulte expunerea la radiatii peste limita maxim admisa a persoanelor, documente anuale intocmite de catre firma pentru incadrare in grupa de munca, corespondenta purtata de firma cu ITM/ Inspectia muncii/ CNECAN, etc.
Va multumesc foarte mult pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiatiile in mediu privat V_Vlad V_Vlad Buna ziua! Lucrez la un centru de radiologie dentara (in sistem privat)... Exista vreo lege care sa-l oblige pe angajator sa recunoasca vreo grupa de munca sau ... (vezi toată discuția)
Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și microîntreprinderilor ... Marcel Hau Marcel Hau Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și microîntreprinderilor particulare ? (vezi toată discuția)
Grupe munca andonika andonika Mai exista societati comerciale in Romania( chimie ,metalurgie etc) care au sectoare cu grupe de munca? (vezi toată discuția)