Potrivit UNNPR, prima modalitate de acces in profesia de notar public se practica in situatiile in care solicitantul nu a acumulat 5 ani de vechime intr-o functie de specialitate juridica, caz in care acesta trebuie sa efectueze un stagiu de doi ani la un birou notarial.
Examenul de notar public se organizeaza anual de UNNPR pentru notarii stagiari care au implinit efectiv 2 ani de activitate. Durata de pregatire poate fi redusa la un an, in cazul in care stagiarul s-a distins in profesie si a indeplinit anterior si alte functii de specialitate juridica. Respingerea sau neprezentarea notarului stagiar la doua examene consecutive de notar public, dupa efectuarea stagiului, atrage incetarea contractului de munca.
Examenul s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, cu o zi pauza intre proba teoretica si cea practica. Durata fiecarei probe este de 3 ore. Pentru examenul de notar public, Consiliul Uniunii, impreuna cu directia de specialitate din Ministerul Justitiei, cu consultarea unui cadru didactic universitar in specialitatea drept civil de la una dintre facultatile de drept din tara, stabileste tematica si bibliografia cu caracter teoretic si practic, cu incidenta asupra activitatii notariale, din urmatoarele domenii: drept civil, dreptul familiei, drept comercial, drept international privat, procedura civila si notariala, drept constitutional si legislatie notariala.
Rezultatele pot fi consultate in fisier atasat.
Comentarii articol (7)