Potrivit UNNPR, prima modalitate de acces in profesia de notar public se practica in situatiile in care solicitantul nu a acumulat 5 ani de vechime intr-o functie de specialitate juridica, caz in care acesta trebuie sa efectueze un stagiu de doi ani la un birou notarial.
Examenul de notar public se organizeaza anual de UNNPR pentru notarii stagiari care au implinit efectiv 2 ani de activitate. Durata de pregatire poate fi redusa la un an, in cazul in care stagiarul s-a distins in profesie si a indeplinit anterior si alte functii de specialitate juridica. Respingerea sau neprezentarea notarului stagiar la doua examene consecutive de notar public, dupa efectuarea stagiului, atrage incetarea contractului de munca.
Examenul se desfasoara pe parcursul a doua zile, cu o zi pauza intre proba teoretica si cea practica. Durata fiecarei probe este de 3 ore. Pentru examenul de notar public, Consiliul Uniunii, impreuna cu directia de specialitate din Ministerul Justitiei, cu consultarea unui cadru didactic universitar in specialitatea drept civil de la una dintre facultatile de drept din tara, stabileste tematica si bibliografia cu caracter teoretic si practic, cu incidenta asupra activitatii notariale, din urmatoarele domenii: drept civil, dreptul familiei, drept comercial, drept international privat, procedura civila si notariala, drept constitutional si legislatie notariala.
Conform Ordinului MJ nr. 2731/2008 privind modificarea Regulamentului de organizare si desfasurare a examenului de notar public pentru notarii stagiari si a concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar public, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2.263/C/2007, cu cel putin 20 de zile inainte de data examenului, notarul stagiar va depune la Camera notarilor publici in a carei circumscriptie si-a efectuat stagiul dosarul de inscriere la examen, care trebuie sa cuprinda urmatoarele acte prin care se atesta indeplinirea conditiilor cerute de lege:
a) cerere-tip de inscriere la examen;
b) declaratie pe propria raspundere ca are cetatenia romana si nu i-a fost restransa capacitatea de exercitiu, in conditiile legii;
c) copie legalizata de pe diploma de licentiat in drept;
d) extras de cazier judiciar;
e) certificat medical care atesta deplina capacitate de munca, inclusiv de testare psihologica, emis de catre o institutie autorizata de medicina muncii;
f) copie de pe contractul de munca, avizata de inspectoratul teritorial de munca;
g) dovada dobandirii calitatii de notar stagiar;
h) referatul notarului public indrumator;
i) adeverinta eliberata de Colegiul director din care rezulta nota sau calificativele obtinute in perioada de stagiu;
j) copie de pe certificatul de nastere si, daca este cazul, de pe cel de casatorie;
k) dovada achitarii taxei de inscriere la examen;
l) declaratie de luare la cunostinta a tematicii si bibliografiei de examen si a prevederilor prezentului regulament;
m) copie de pe buletin/cartea de identitate.
De asemenea, Ordinul MJ nr. 2731/2008 privind modificarea Regulamentului de organizare si desfasurare a examenului de notar public pentru notarii stagiari si a concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar public, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2.263/C/2007 prevede ca referatul notarului public indrumator cu propunerea motivata de aviz de admitere sau de respingere a cererii de inscriere la examen va face referire la:
a) data angajarii notarului stagiar;
b) conduita notarului stagiar pe perioada stagiului;
c) preocuparea pentru pregatirea profesionala;
d) volumul de activitate din perioada stagiului, pe categorii de operatiuni, si aprecierea asupra indeplinirii lor.
Locurile pentru care se organizeaza examenul evidentiate pe Camere ale Notarilor Publici, pe judete, circumscriptii judecatoresti si pe localitati pot fi consultate in fisierul atasat.
Comentarii articol (1)