ACCES GRATUIT
Numarul cazurilor de Criminal Business Law din portofoliul DPA s-a dublat in 2010
Danila, Petre si Asociatii(DPA) a inregistrat in 2010 o dublare a numarului cazurilor de Criminal Business Law, informeaza un comunicat de presa al societatii de avocatura. Astfel, cele mai frecvente infractiuni intalnite in mediul de afaceri sunt infractiuni contra patrimoniului, scopul faptuitorului fiind obtinerea de foloase materiale necuvenite.
Articolul continuă mai jos
„Caracteristic infractiunilor care sunt savarsite in mediul de afaceri este faptul ca aduc atingere relatiilor comerciale angajate intre partenerii de afaceri, relatii care ar trebui sa se bazeze pe buna credinta si increderea reciproca in indeplinirea obligatiilor ce le revin partenerilor in derularea afacerii respective” declara
Luminita Danila, Senior Partner Danila,Petre&Asociatii.
Potrivit DPA, cele mai frecvente infractiuni intalnite in mediul de afaceri sunt infractiuni contra patrimoniului, scopul faptuitorului fiind obtinerea de foloase materiale necuvenite. In contextul economiei romanesti, societatile cu capital strain sau majoritar strain, sunt cele mai „atractive” pentru infractori, datorita capitalurilor solide de care acestea dispun.
„O arie extrem de larga o ocupa infractiunea de inselaciune, intrucat in continutul acesteia se circumscriu majoritatea activitatilor infractionale desfasurate. La baza savarsirii acestei infractiuni stau diferite manopere frauduloase ale faptuitorilor, care constituie la randul lor infractiuni distincte, ce vin in concurs cu infractiunea de baza – inselaciune. Astfel, sunt frecvent urmarite si judecate infractiunile de fals, de evaziune fiscala, infractiunea de favorizare a infractorului sau de tainuie. Pot fi amintite si infractiunile de delapidare, gestiune frauduloasa, infractiunile speciale prevazute in legislatia proprietatii intelectuale, a caror frecventa in mediul de afaceri nu este deloc de neglijat”, a adaugat avocatul.
Conform declaratiilor acestuia, societatile financiar-bancare au fost cele mai afectate si vor fi expuse acestor riscuri si pe viitor. De asemenea, acesta precizeaza ca, desi marea majoritate a companiilor are organizate departamente speciale de prevenire si recuperare a prejudiciilor create de activitatile infractionale, uneori nu este suficient pentru ca metodele de operare ale infractorilor sunt atat de bine puse la punct, incat doar expertiza unei companii cu experienta in astfel de cazuri poate solutiona problema.
„Apelarea la persoane de specialitate, la momentul aparitiei indiciilor de savarsire a unei infractiuni, poate conduce la diminuarea prejudiciului cauzat, mergand chiar pana la eliminarea posibilitatii producerii acestuia. Un parteneriat intre companii si institutiile statului cu atributii de control si combatere a fenomenului infractional, sub aspectul realizarii unui schimb reciproc de informatii (in cadrul unor dezbateri publice spre exemplu), nu poate conduce decat la intarirea si/sau eliminarea aspectelor vulnerabile, a breselor din cadrul procedurilor de lucru pe care infractorii le exploateaza. Intr-un final, s-ar realiza pe baze solide activitatea de preventie. ” a incheiat Luminita Danila.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)