Comisia a dezbatut, marti, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 36/ 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Membrii Comisiei pentru munca si protectie sociala au dezbatut marti preiectul si au hotarat, cu majoritate de voturi (7 voturi impotriva si 2 abtineri) adoptarea proiectului de lege cu amendamente, in sensul adoptarii unei legi de respingere a ordonantei de urgenta
Potrivit OUG nr. 36/2010, verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.
Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca care refuza verificarea prezentei, plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Totodata, OUG prevede si cresterea cuantumului amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale.Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5000 lei, dublu fata de cuantumul stabilit anterior.
Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate au obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.
Comentarii articol (20)