ACCES GRATUIT
Angajatii ar putea scapa de Politia concediilor medicale
Persoanele aflate in concediu medical ar putea scapa de verificarea la domiciliu, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor fiind inclusa si Legea pentru respingerea OUG nr. 36/2010 care prevedea conditii stricte pentru acordarea concediilor medicale si amenzi de pana la 10.000 de lei pentru medicii care elibereaza certificate de concediu ilegale.
Articolul continuă mai jos
Comisia pentru munca si protectie sociala si comisia pentru sanatate si familie a propus inca din luna octombrie 2010 adoptarea Legii pentru respingerea
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sãnãtate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.268 din 26 aprilie 2010. Astfel, pe
Ordinea de Zi a Camerei Deputatilor se afla si legea pentru respingerea OUG nr. 36/2010.
Camera Deputatilor este
for decizional.
Potrivit OUG nr. 36/2010, verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca care refuza verificarea prezentei, plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt.
Totodata, OUG prevede si cresterea cuantumului amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale.Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5000 lei. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.
O alta noutate impusa de OUG nr. 36/2010 o reprezinta prelungirea concediului care se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche. Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Noul sistem de acordare a concediilor medicale a dus la o diminuare de aproximativ 45% a numarului de certificate medicale eliberate in ultimele luni. Astfel, daca in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2009 au fost eliberate aproximativ 3 milioane de certificate medicale, in acelasi interval al anului 2010 au fost prescrise 1,64 milioane de certificate, ceea ce inseamna cu peste 1,3 milioane mai putine documente. De asemenea, intre 1 ianuarie si 30 noiembrie 2010, medicii de familie au eliberat cu 51% mai putine certificate medicale, ajungand la 820 de mii de documente fata de 1,67 milioane de certificate, eliberate in aceeasi perioada din 2009.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (26)