Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul legii pentru instituirea unei masuri referitoare la admiterea in magistratura pentru perioada 2010-2011, cu observatiile Comisiei juridice, informeaza un comunicat de presa al Consiliului Superior al Magistraturii.
Acest proiect de act normativ prevede in articolul sau unic ca in perioada 2010-2011, concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii se organizeaza ori de cate ori este necesar, cu respectarea celorlalte conditii prevazute de art. 15 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In prezent dispozitiile articolului 15 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare au urmatorul cuprins: „Concursul de admitere se organizeaza anual la data si locul stabilite de Institutul National al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs.”
Deoarece sistemul judiciar se confrunta cu o acuta lipsa de resurse umane, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis la data de 09 septembrie 2010, sa organizeze un nou concurs de admitere la Institutul National al Magistraturii in luna ianuarie 2011, pentru ocuparea a 100 de locuri de auditori de justitie iar astazi s-a hotarat declansarea procedurii.
Solutia a fost adoptata dupa analiza raportului intocmit de catre Institutul National al Magistraturii in legatura cu cauzele care au dus la admiterea a doar 68 de auditori de justitie pentru cele 200 locuri scoase la concurs, pentru care s-au prezentat 3119 candidati.
Intrarea in magistratura se realizeaza, in principal, prin numirea ca judecatori sau procurori a auditorilor de justitie, absolventi ai Institutului National al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii va publica in termenul prevazut de lege anuntul referitor la declansarea procedurii de admitere la Institutul National al Magistraturii.
Potrivit art. 14 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile su completarile ulterioare, admiterea la Institutul National al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii, exclusiv pe baza de concurs.
La concurs se poate inscrie persoana care indeplineste urmatoarele conditii :
a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) este licentiata in drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
d) cunoaste limba romana;
e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei.
Comentarii articol (5)