ACCES GRATUIT
Guvernul solicita punctul de vedere al CCR privind solutionarea conflictului dintre Guvern si Parlament pe Legea Educatiei
Primul-ministru Emil Boc a transmis, luni, Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament, conflict generat de refuzul Parlamentului Romaniei de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura depuse ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educatiei Nationale.
Articolul continuă mai jos
Astfel, premierul solicita presedintelui CCR si judecatorilor Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, alcatuit din Camera Deputatilor si Senat, pe de alta parte, si sa constate ca blocajul institutional cu privire la prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura poate fi inlaturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a raspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii Educatiei Nationale.
In documentul transmis presedintelui Curtii Constitutionale, primul-ministru solicita:
-
constatarea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de-o parte, si Parlamentul Romaniei, alcatuit din Camera Deputatilor si Senat, pe de alta parte, conflict generat de refuzul Parlamentului Romaniei de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura, depuse ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului, conduita ce a determinat un blocaj institutional referitor la motiunea de cenzura.
-
constatarea blocajului institutional cu privire la prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura, care ar putea fi inlaturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de asumare a raspunderii guvernamentale.
Curtea Constitutionala a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, ca urmare a retragerii Legii educatiei din Senat, de catre Executiv, considerand ca Executivul a oprit procedura parlamentara, si a impiedicat Parlamentul sa-si finalizeze atributia constitutionala de a adopta aceasta lege, dupa cum se arata in motivarea deciziei Curtii. Decizia CCR a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 758, din 15 noiembrie 2010.
_
Cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament, transmisa de primul-ministru Emil Boc Curtii Constitutionale a Romaniei poate fi consultata in fisierul atasat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)