Premierul Emil Boc Curtea considera ca Executivul nu poate fi obligat de Curtea Constitutionala sa renunte la procedura asumarii, dupa cum a solicitat presedintele Senatului, considerand ca, dupa momentul sesizarii Curtii Constitutionale, conflictul juridic dintre Parlament si Executiv s-a stins.
“Guvernul a respectat, respecta si va respecta deciziile Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala spune doua lucruri importante in decizia anterioara. Unu - ca exista un conflict juridic, de natura constitutionala intre Guvern si Parlament cu privire la legea educatiei nationale, prin procedura asumarii raspunderii si, in al doilea rand, Curtea spune: Guvernul nu poate fi obligat sa renunte la procedura asumarii raspunderii, asa cum a solicitat presedintele Senatului, Mircea Geoana”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Premierul a precizat, de asemenea, ca decizia CCR a fost respectata de catre Guvern. Insa, a adaugat ca, dupa momentul sesizarii Curtii Constitutionale de catre presedintele Senatului, Mircea Geoana, la 19 octombrie, au intervenit elemente noi care au stins conflictul juridic, prin faptul ca Parlamentul a acceptat continuarea procedurii dupa ce presedintele Senatului a sesizat Curtea Constitutionala.
„Care sunt aceste trei elemente noi: unu - decizia Birourilor Permanente ale celor doua Camere, din data de 28 octombrie, in dimineata asumarii, de a continua asumarea raspunderii. Deci, desi au sesizat un conflict, doar prin sesizarea lui Mircea Geoana - si Mircea Geoana nici macar n-a avut votul plenului Senatului pentru a sesiza Curtea Constitutionala, a fost o decizie individuala a presedintelui Senatului, si nu a plenului Senatului - Birourile Permanente au acceptat cu majoritate de voturi continuarea procedurii asumarii. Doi - plenul reunit in acea dimineata a acceptat cu 336 de voturi pentru, trei impotriva, includerea pe ordinea de zi a asumarii raspunderii. Trei, cel mai important - primul-ministru, in temeiul articolului 114 din Constitutie, anunta asumarea raspunderii pe legea educatiei nationale, si, nu in ultimul rand, 29 octombrie, depunerea motiunii de cenzura de catre opozitie, ca raspuns la angajarea raspunderii de catre Guvern pe legea educatiei nationale. In conditiile acestea, existenta conflictului juridic constatat de Curte a fost rezolvat prin acceptarea procedurii de catre Birourile Permanente si de catre plenul celor doua Camere, astfel incat, in acest moment, asumarea raspunderii nu mai poate fi oprita pentru ca se incalca, pe de o parte, articolul din Regulamentul sedintelor comune, care spune ca, in cinci zile de la depunere, motiunea de cenzura trebuie sa fie prezentata in plenul celor doua Camere, si incalca articolul 114 din Constitutie, care spune ca, in trei zile de la prezentare, se dezbate si se voteaza motiunea de cenzura. Parlamentul nu are niciun temei, in acest moment, sa refuze continuare procedurii. Scrisoarea presedintelui Mircea Geoana, adresata primului-ministru, cu privire la renuntarea asumarii, nu are niciun fundament juridic si nu are nicio valoare juridica”, a explicat Emil Boc.
Primul-ministru Emil Boc a transmis, luni, Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament, conflict generat de refuzul Parlamentului Romaniei de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura depuse ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educatiei Nationale.
Curtea Constitutionala a constatat, in urma cu aproximativ doua saptamani, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, ca urmare a retragerii Legii educatiei din Senat, de catre Executiv, considerand ca Executivul a oprit procedura parlamentara, si a impiedicat Parlamentul sa-si finalizeze atributia constitutionala de a adopta aceasta lege, dupa cum se arata in motivarea deciziei Curtii. Decizia CCR a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 758, din 15 noiembrie 2010.
Comentarii articol (1)