In perioada ianuarie - septembrie 2010, companiile membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare au realizat un volum de prime brute subscrise de 5,9 miliarde lei, cu 5,7% mai putin fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat la asigurarile CASCO, care au scazut de la 2,5 miliarde lei la 1,9 miliarde lei.
Raportarile companiilor care practica asigurari de viata arata o crestere nominala a subscrierilor pe acest segment de piata de peste 4% comparativ cu intervalul ianuarie - septembrie 2009, de la un nivel de aproape 990 milioane lei, la peste un miliard de lei. Aceasta evolutie a fost sustinuta de cresterea nominala de peste 43% inregistrata pe clasa asigurarilor de viata si anuitatilor legate de fonduri de investitii.
Pe segmentul asigurarilor generale, subscrierile membrilor UNSAR au totalizat 4,9 miliarde lei, valoare in scadere nominala cu 7,5% comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2009.
Cea mai afectata clasa de asigurari, potrivit raportarilor membrilor UNSAR, este cea a asigurarilor de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (clasa III), care cuprinde produsele auto facultative Casco. Subscrierile aferente acestei clase au inregistrat, in primele trei trimestre din acest an, o scadere nominala cu aproape 24%, de la 2,5 miliarde lei, in septembrie 2009, la 1,9 miliarde lei, in septembrie 2010.
“Asigurarile Casco si RCA au adus aproape 80% din subscrierile segmentului de asigurari generale, asa cum arata rezultatele membrilor UNSAR pentru primele trei trimestre din acest an. Subscrierile companiilor de asigurari generale sunt dependente de aceste tipuri de asigurari, ceea ce a condus la o schimbare a strategiilor de vanzare si de subscriere, mai ales in conditiile in care volumul despagubirilor platite este in crestere. Pe segmentul Casco, de exemplu, nivelul daunelor brute platite a fost aproape egal cu cel al primelor brute subscrise. Iar daca adaugam si rezervele constituite pentru daune avizate si neavizate, atunci imaginea acestui segment de piata este din ce in ce mai sumbra”, a explicat
Directorul General al UNSAR, Florentina Almajanu.
Pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie – RCA si carte verde (clasa X), primele brute subscrise au totalizat aproape 1,9 miliarde lei, nivel in crestere nominala cu 15,6% comparativ cu rezultatele anuntate de membrii UNSAR la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut.
Daunele brute platite pe segmentul RCA au urcat de la peste 1,1 miliarde lei, in intervalul ianuarie-septembrie 2009, la 1,21 miliarde lei, in perioada similara a acestui an. Prin urmare, si pe aceasta clasa de asigurari se inregistreaza o crestere a daunalitatii. Rezervele de daune avizate si neavizate ale asiguratorilor membri UNSAR, constituite pentru contractele RCA, depaseau la 30 septembrie 2010, 1,3 miliarde lei. La aceeasi data din 2009, nivelul acestor rezerve se apropia de 1,1 miliarde lei.
“Pe segmentul RCA se simte nevoia unei recalibrari a produsului, care sa cuprinda si o recalculare a preturilor, pentru obtinerea unei corelari cat mai riguroase cu riscurile asumate de companii. Frecventa daunei prezinta cel mai mare risc pentru piata asigurarilor auto, in conditiile in care acest indicator inregistreaza, in Romania, un nivel semnificativ mai ridicat, comparativ cu alte state europene. In prima parte a acestui an, pretul mediu la RCA s-a situat in jurul valorii de 110 de euro, pentru autoturismele cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc, valoare insuficienta in conditiile unei frecvente a daunei atat de ridicata si a aparitiei unor cereri de despagubiri de dimensiuni din ce in ce mai mari, mai ales pentru daune nonpatrimoniale”, a aratat Florentina Almajanu.
Comentarii articol (0)