In primele noua luni ale anului 2011, evolutia pozitiva a subscrierilor pentru asigurarile de viata traditionale si pentru cele de locuinte au sprijinit dinamica subscrierilor pietei de asigurari, care s-au ridicat la peste 6 miliarde lei, informeaza un comunicat de presa al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
''
Asigurarile de viata traditionale au sustinut, in primele trei trimestre, dezvoltarea segmentului, in ansamblul sau, cu o crestere de 7,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2010'', se mai precizeaza in documentul de presa. Totodata, aceasta clasa de asigurari detine o pondere de peste 61% in totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata.
Asigurarile cu componenta investitionala, de tip unit-linked, detin o pondere de peste 36% in totalul segmentului de asigurari de viata si au inregistrat o crestere de numai 0,83% fata de septembrie 2010, potrivit aceleiasi surse.
CSA precizeaza ca, asiguratorii au platit, in baza contractelor de asigurari de viata, indemnizatii brute si maturitati in valoare de aproape 215 milioane lei, precum si rascumparari partiale si totale in valoare de peste 287 milioane lei. Astfel, platile totale efectuate de societati catre asigurati si beneficiarii contractelor de asigurari de viata au depasit 502 milioane lei, nivel in crestere cu 1,12% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Segmentul asigurarilor generale a generat, in primele trei trimestre, un volum de subscrieri de aproape
4,8 miliarde lei, nivel in scadere cu 5,89% fata de intervalul similar al anului trecut, pe fondul reducerii volumelor de subscrieri pe liniile Casco si RCA, mai precizeaza CSA.
Conform CSA, asiguratorii au platit, in baza contractelor de asigurari generale, indemnizatii totale de peste 3,1 miliarde lei. Volumul despagubirilor platite pentru Casco, RCA si asigurarile de incendiu (locuinte) a depasit 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezinta 93% din totalul aferent asigurarilor generale.
Evolutia segmentului RCA
In ceea ce priveste p
rimele brute subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA), acestea s-au ridicat la peste
1,4 miliarde lei, in scadere cu 23% fata de perioada ianuarie-septembrie 2010.
Cele
13 societati autorizate sa vanda asigurarea obligatorie de raspundere civila auto au incheiat, in primele trei trimestre, aproape
4,8 milioane de polite RCA, nivel in scadere cu 3% fata de aceeasi perioada din 2010, precizeaza CSA. In acelasi timp, prima de asigurare medie anualizata pentru RCA a fost de 472 lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat o valoare de 621 lei.
In primele noua luni ale acestui an,
companiile au avizat aproape 242 mii de dosare de dauna RCA, mai putin cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, mentioneaza CSA. Totodata, numarul dosarelor de dauna platite in baza politelor RCA a scazut, de asemenea, cu 8%, in timp ce
valoarea despagubirilor platite s-a mentinut la un nivel similar celui inregistrat in primele trei trimestre din 2010, respectiv de peste 1,2 miliarde lei.
Pe de alta parte, dauna medie platita pe RCA a fost de 5.183 lei, valoare in crestere cu 8%, fata de aceeasi perioada a anului 2010, cand nivelul inregistrat a fost de de 4.778 lei.
CSA precizeaza ca la data de 30 septembrie 2011, companiile de asigurare aveau constituite rezerve de daune avizate pe segmentul RCA in valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, nivel in crestere cu 33 %, fata de aceeasi data a anului trecut.
Comentarii articol (0)