Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au oprit de la comercializare peste 77 de mii de brichete din peste 82 de mii verificate au fost oprite de la comercializare, informeaza un comunicat de presa al ANPC. Cuantumul amenzilor acordate se ridica la mai mult de 650 de mii de euro.
In perioada 25-29 octombrie 2010, Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC, a dispus efectuarea unui control national care a avut in vedere respectarea prevederilor legale la comercializarea brichetelor.
Astfel, au fost verificati aproximativ 560 de operatori economici si peste 82.200 de brichete, la 411 operatori economici (73,65%) constatandu-se abateri de la prevederile legale privind protectia consumatorilor.
De asemenea, comisarii ANPC au oprit definitiv de la vanzare 16.864 de brichete periculoase (brichete fantezie si brichete care nu prezentau caracteristici de siguranta pentru copii), alte 60.745 de produse au fost oprite temporar de la comercializare pana la intrarea in legalitate. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 230 de amenzi contraventionale, in cuantum de 656.300 lei si 219 avertismente.
Deficiente constatate:
1. Respectarea cerintelor privind introducerea pe piata si comercializarea brichetelor
Ordinul comun ANPC/ANAF 296/29767, la art. 2, prevede ca, incepand cu 11.03.2008, trebuie sa fie introduse pe piata doar brichetele care prezinta caracteristici de siguranta pentru copii, fiind interzisa introducerea pe piata a brichetelor fantezie (chiar daca au caracteristici de siguranta pentru copii). De asemenea, trebuie sa fie comercializate doar brichetele care prezinta caracteristici de siguranta pentru copii, brichetele fantezie - chiar daca au caracteristici de siguranta pentru copii - sunt interzise de la comercializare.
S-au constatat abateri la 66 de operatori economici (11,82%), pentru 16 864 de brichete periculoase care au fost retrase de la comercializare, din judetele Arges (brichete fantezie care imitau un pistol de jucarie), Alb, Bihor si Bistrita (brichete diverse fara sistem de siguranta pentru copii), Mures (brichete fantezie), Suceava, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Dambovita, Ialomita, Maramures, Neamt, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Bucuresti.
2. Respectarea cerintelor privind marcarea brichetelor pentru informarea consumatorilor
a) brichetele vandute in pachete ambalate a cate 1, 2, 3 sau 4 produse trebuie sa aiba informatii de securitate imprimate pe pachet sau intr-o brosura inclusa in pachet;
b) brichetele expuse intr-un modul – display, cuprinzand 50 de brichete ce urmeaza sa fie vandute individual, trebuie sa aiba informatii de securitate vizibile pentru cumparatori, imprimate pe modulul de expunere;
c) indiferent de forma de vanzare, in pachete sau display, informatiile de securitate trebuie sa fie lizibile si vizibile fara a fi necesara inscrierea acestora pe fiecare bricheta vanduta;
d) toate informatiile de securitate (instructiuni si avertismente) pot fi prezentate fie sub forma de text, fie sub forma de simboluri de securitate;
e) brichetele reincarcabile intra sub incidenta unor cerinte de securitate suplimentare, acestea trebuind sa fie insotite de instructiuni si avertismente specifice, in conformitate cu clauza 6.5 din SR EN ISO 9994: 2006 Brichete, Specificatii pentru securitate.
S-au constatat abateri privind marcarea brichetelor (lipsa informatiilor de securitate) la 166 de operatori economici (29,75%), pentru 55 775 produse comercializate in judetele Alba (diferite modele de brichete comercializate fara sa fie insotite de informatii de securitate imprimate pe modulul de expunere sau a caror instructiuni si avertismente erau greu lizibile), Ialomita (brichete reincarcabile, neinsotite de instructiuni si avertismente specifice), Vrancea (netraducerea in limba romana a informatiilor de pe eticheta), Valcea (lipsa avertismentelor referitoare la reincarcarea brichetelor), Bihor, Brasov, Constanta, Ialomita, Mehedinti etc.
3. Declaratia de conformitate (trebuie sa insoteasca fiecare transport si sa fie furnizata fiecarui distribuitor sau vanzator)
Declaratia de conformitate trebuie sa specifice ca produsul este conform cu standardul SR EN 13869:2003 (echivalent cu SR EN 13869:2002) si contine numele si adresa producatorului, perioada de timp in decursul careia bricheta a fost fabricata (perioada nu trebuie sa depasesca 31 de zile), adresa locului de fabricatie daca difera de adresa producatorului. Declataria este intocmita de producator iar importatorul trebuie sa o anexeze in original la declaratia vamala de punere in libera circulatie.
S-a constatat lipsa declaratiei de conformitate sau neconformitatea acesteia cu prevederile legale la 84 de operatori economici, (15,05%), din judetele Alba (lipsa declaratiei de conformitate), Ialomita (declaratie de conformitate care nu continea toate informatiile obligatorii), Maramures (declaratie de conformitate care nu respecta (cerintele) prevederile legale), Bistrita, Calarasi, Cluj, Prahova etc.
4. Respectarea obligatiilor de catre distribuitori
In vederea asigurarii trasabilitatii producatorului de brichete, distribuitorii trebuie sa pastreze si sa furnizeze fara intarziere, la cererea autoritatilor competente, documentatia necesara identificarii oricarei persoane care a furnizat brichetele ce au fost introduse pe piata.
S-au constatat abateri privind furnizarea documentatiei legale la 13 operatori economici distribuitori (2,32%), din judetele Bihor (lipsa declaratiilor de conformitate sau a altor documente care sa ateste trasabilitatea brichetelor pe intreg lantul de distributie), Ilfov (lipsa declaratiei de conformitate), Calarasi (lipsa documentelor care sa ateste trasabilitatea brichetelor), Botosani, Bacau etc..
5. Afisarea la loc vizibil a unei plachete cu numarul de telefon INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 (apel gratuit in reteaua Romtelecom), precum si adresa, numarul de telefon, numarul de fax, adresa de e-mail pentru CJPC, respectiv CPCMB, in a carui raza teritoriala se afla operatorul economic si adresa site-ului oficial al ANPC: www.anpc.gov.ro.
6. Alte abateri (legalitatea functionarii, afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la Registrul comertului din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare, afisarea preturilor si tarifelor in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit).
Sfaturi pentru consumatori:
• sa achizitioneze brichete numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala);
• sa verifice sistemul de siguranta (aprinderea este posibila prin folosirea unei forte mai mari decat cea a degetului mic);
• sa verifice existenta instructiunilor de avertizare si sa le respecte;
• sa verifice existenta instructiunilor de umplere la cele reincarcabile si sa le respecte;
• sa nu lase brichetele la indemana copiilor.
Comentarii articol (3)