Casa de avocatura Danila, Petre & Asociatii (DPA) este prima societate de avocatura romaneasca care isi deschide un sediu in Bulgaria pentru a oferi clientilor posibilitatea de a se reloca sau de a infiinta societati comerciale in aceasta tara, astfel incat sa beneficieze de impozite mai mici si un sistem fiscal predictibil.
“Am decis ca este momentul sa actionam pentru a putea fi alaturi de clientii actuali si a veni in intampinarea celor potentiali, interesati de relocarea sau infiintarea unor societati comerciale in Bulgaria. Mutarea in Bulgaria reprezinta un fenomen care va lua amploare anul viitor, iar aceasta mutare a Danila, Petre & Asociatii va oferi un plus de incredere si siguranta managerilor romani care tintesc o maximizare a profitului”, a declarat Cristian Petre, senior Partener Danila, Petre & Asociatii.
Cele mai importante avantaje ale Bulgariei, potrivit avocatului Cristian Petre, sunt
taxele foarte mici,
prognoza eficienta a afacerilor datorata unui sistem predictibil si
distanta mica fata de Bucuresti.
“In afara de cota TVA, care s-a modificat acum 10 ani, celelalte taxe si impozite
au ramas constante de aproape 20 de ani”, a precizat Doina Cainaru, partener Danila, Petre & Ascociatii Consultanta Fiscala, in cadrul unei conferinte de presa.
La toate acestea se adauga o birocratie mai mica,
costuri mai mici cu forta de munca (impozitele pe salarii sunt de 34%, fata de 62%, in Romania),
capitalul minim de 1 euro pentru constituirea unei societati si chiar preturile mici ale proprietatilor si chiriilor.
Pentru comparatie, daca in Romania
impozitul pe profit este de 16%,
in Bulgaria el se situeaza la 10% si este platit anual, nu trimestrial, cum se intampla in tara noastra.
In ceea ce priveste
impozitul pe dividende, in Romania este de 16%, iar
in Bulgaria, 5%, guvernul bulgar luand in calcul si posibilitatea ca, din 2011, sa fie 0%, au mentionat reprezentantii DPA.
De asemenea, firmele din tara vecina
nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale , ci
doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului urmator.
Daca in Romania recuperarea de TVA este incerta, in Bulgaria exista un
termen fix de 45 de zile de la cerere, urmand ca statul sa platesca dobanzi daca intarzie cu plata TVA-ului.
Un alt avantaj al mediului economic bulgaresc este
cursul fix de schimb leva-euro, spre deosebire de Romania, unde cursul valutar este fluctuant. Astfel, 1 euro este cotat la 1,95 leva, in timp ce in Romania cursul leu-euro variaza in jurul valorii de 4,2 RON.
In plus, in statul bulgar,
inregistrarea ca platitor de TVA este obligatorie numai atunci cand cifra de afaceri depaseste 50.000 leva (aprox. 25.000 eur) in ultimele 12 luni. Dupa inregistrarea ca patitor de TVA,
se poate reveni la incadrarea de neplatitor, numai daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 leva in ultimele 18 luni.
Potrivit legislatiei bulgare,
la constituire, nicio firma nu este platitoare de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA se face ulterior. Daca cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi inregistrata automat (de catre fisc) ca platitoare de TVA , iar proprietarii firmei vor face documentatia necesara. Documentatia si procedurile de inregistrare ca platitor de TVA sunt un serviciu distinct si se taxeaza separat – 200 eur.
Pentru administratorul firmei care este unul din asociati, dar nu este bulgar, se plateste o asigurare de 50 eur/luna. Daca administratorul este bulgar este necesar sa fie salariat al firmei, iar asigurarea este inclusa in impozitul pe salariu, au mai explicat reprezentantii DPA.
Danila, Petre & Asociatii Bulgaria va oferi servicii care acopera atat rezolvarea problemelor de natura strict juridica, legate de relocare sau infiintare de societati comerciale si/sau derularea afacerii prin incheierea de contracte, asistarea si/sau reprezentarea la negocieri si sprijin in alegerea partenerilor de afaceri, cat si aspectele legate de fiscalitate, evidenta contabila, indeplinirea indatoririlor fiscale fata de statul de rezidenta al afacerii si fata de autoritatile romane.
Pentru anul 2011, Cristian Petre estimeaza ca cifra de afaceri a societatii de avocatura nou-infiintate in Bulgaria va fi de aproximativ 1,5 milioane euro si va avea o pondere de 17% in afacerile intregului grup.
Nota Avocatnet.ro: Puteti consulta, in fisierul atasat, un tabel comparativ intre Romania si Bulgaria.
Comentarii articol (7)