In aceste conditii, exodul firmelor romanesti in Bulgaria ar putea fi doar o chestiune de timp, avand in vedere ca a inceput deja, dupa cum reiese dintr-o statistica a Agentiei Nationale pentru Venituri din Bulgaria (un fel de ANAF bulgaresc), citata de presa din Romania. Potrivit acestor date, numarul companiilor cu capital integral romanesc care si-au stabilit sediile centrale in Bulgaria a crescut de opt ori in ultimii cinci ani.
Care sunt avantajele Bulgariei
“Ca si avantaje, putem vorbi despre o economisire generata de impozite si taxe mai reduse. De asemenea, putem aminti si posibilitatea de a face previziuni si planuri pe termen lung realista, avand in vedere ca in Bulgaria sistemul fiscal este unul relaxat si stabil. Moneda nationala are un curs fix astfel ca importurile extracomunitare nu comporta riscuri valutare”, a declarat, pentru AvocatNet.ro, Nicoleta Grama, partener al casei de avocatura Danila, Petre si Asociatii (DPA), prima societate de avocatura romaneasca care si-a deschis un sediu in tara vecina.
Reprezentantii DPA explicau la finalul anului trecut, la conferinta de presa prin care anuntau deschiderea sediului din Bulgaria, ca sistemul fiscal din aceasta tara este predictibil, asa ca poate exista o prognoza eficienta a afacerilor.
“In afara de cota TVA, care s-a modificat acum 10 ani, celelalte taxe si impozite au ramas constante de aproape 20 de ani”, a precizat Doina Cainaru, partener Danila, Petre & Ascociatii Consultanta Fiscala, in cadrul evenimentului mentionat.
La toate aceste avantaje, se adauga si o birocratie mai mica, costuri mai mici cu forta de munca, capitalul minim de 1 euro pentru constituirea unei societati si chiar preturile mici ale proprietatilor si chiriilor.
Pentru comparatie, daca in Romania impozitul pe profit este de 16%, in Bulgaria el se situeaza la 10% si este platit anual, nu trimestrial, cum se intampla in tara noastra.
De asemenea, mai aratau reprezentantii DPA la finalul anului trecut, firmele din tara vecina nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului urmator.
In timp ce in Romania recuperarea de TVA este incerta, in Bulgaria exista un termen fix de 45 de zile de la cerere, urmand ca statul sa platesca dobanzi daca intarzie cu plata TVA-ului.
Un alt avantaj al mediului economic bulgaresc este cursul fix de schimb leva-euro, spre deosebire de Romania, unde cursul valutar este fluctuant. Astfel, 1 euro este cotat la 1,95 leva, in timp ce in Romania cursul leu-euro variaza in jurul valorii de 4,2 RON.
In plus, in statul bulgar, inregistrarea ca platitor de TVA este obligatorie numai atunci cand cifra de afaceri depaseste 50.000 leva (aprox. 25.000 eur) in ultimele 12 luni. Dupa inregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la incadrarea de neplatitor, numai daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 leva in ultimele 18 luni.
Potrivit legislatiei bulgare, au mai explicat specialistii DPA, la constituire, nicio firma nu este platitoare de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA se face ulterior. Daca cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi inregistrata automat (de catre fisc) ca platitoare de TVA , iar proprietarii firmei vor face documentatia necesara. Documentatia si procedurile de inregistrare ca platitor de TVA sunt un serviciu distinct si se taxeaza separat cu 200 de euro.
Sa punem si riscurile in balanta
Desi exista avantaje evidente pentru Bulgaria, o decizie de relocare a afacerii ar trebui luata numai dupa ce ati luat in calcul si riscurile pe care vi le asumati odata cu aceasta hotarare.
“In luarea acestei decizii (de mutarea afacerilor in tara vecina – n.red.), romanii ar trebui sa ia in considerare mai multe aspecte care ar putea sa aiba un impact asupra desfasurarii activitatii in general, cum ar fi: modul in care se efectueaza relocarea - daca se transfera intreaga activitate a entitatii romane sau doar o parte -, taxele ce trebuie platite in Bulgaria in functie de specificul activitatii desfasurate, disponibilitatea angajatilor societatii de a se reloca in vederea continuarii relatiei de angajare”, au precizat Camelia Malahov si Lidia Dutu, Manager si, respectiv, Senior Consultant in cadrul Deloitte Tax.
Acestea au explicat ca relocarea activitatii in Bulgaria nu inseamna neaparat doar plata taxelor practicate de aceasta tara.
Astfel, daca romanii decid sa isi mute doar sediul societatii in Bulgaria, insa continua sa desfasoare activitati comerciale pe teritoriul Romaniei sau sa aiba angajati care sa lucreze aici, atunci autoritatile romane au dreptul sa taxeze profiturile atribuibile entitatii locale, in virtutea prevederilor legislatiei fiscale din Romania si a tratatului de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si Bulgaria.
Intr-asemenea caz, persoanele care au ales sa isi deschida o afacere in Bulgaria se pot gasi in situatia de a plati taxe atat pe teritoriul Bulgariei, unde este inregistrata efectiv societatea, cat si pe teritoriul Romaniei, unde este creat sediul permanent.
In plus, acest lucru ar presupune costuri suplimentare pentru actionari, deoarece ar exista obligatii contabile si declarative atat in Romania, cat si in Bulgaria.
Cele doua specialiste ale Deloitte Tax considera ca inregistrarea unei societati in Bulgaria este oportuna doar in cazul in care principalul scop al acestei societati este de a desfasura activitati comerciale in principal pe piata din Bulgaria.
“In cazul in care se doreste desfasurarea de activitati economice pe piata din Romania si inregistrarea in Bulgaria este efectuata doar in scopul de a beneficia de un sistem de taxare mai favorabil, acest lucru poate avea consecinte nefavorabile pentru contribuabil, care se poate gasi in situatia in care este obligat la plata impozitului pe profit in ambele state si are costuri suplimentare aferente indeplinirii obligatiilor contabile si declarative din ambele state”, au concluzionat consultantii fiscali de la Deloitte Tax.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, Camelia Malahov si Lidia Dutu au precizat ca dubla impozitare poate fi evitata prin obtinerea unui credit fiscal in Bulgaria pentru impozitul platit in Romania aferent profiturilor atribuibile sediului permanent. In acest sens, contribuabilul va trebui sa cunoasca conditiile stipulate de legislatia bulgara pentru a obtine credit fiscal si sa obtina de la autoritatile din Romania documentatia necesara pentru a dovedi plata impozitului pe profit la nivel local.
Dezvantajele unei relocari
Relocarea activitatii unei companii poate avea, in functie de modul in care este realizata, implicatii diverse din punct de vedere fiscal, cat si juridic si contabil, sunt de parere Camelia Malahov si Lidia Dutu.
“In cazul in care relocarea inseamna inchiderea societatii din Romania, trebuie tinut cont si de faptul ca aceasta operatiune poate avea implicatii fiscale la nivelul actionarilor, cum ar fi taxarea veniturilor obtinute ca urmare a lichidarii societatii din Romania. Astfel, daca se decide inchiderea unei societati profitabile, actionarii vor fi impozitati pentru profitul obtinut ca urmare a inchiderii activitatii economice din Romania, urmand ca apoi sa se infiinteze noua societate in Bulgaria”, au aratat cei doi consultanti fiscali.
Reprezentantii Deloitte Tax atrag atentia ca, pentru deschiderea unei societati in Bulgaria, persoanele care infiinteaza entitatea trebuie sa cunoasca cerintele legislatiei bulgare in ceea ce priveste infiintarea unei societati in aceasta tara, obligatiile firmei pe parcursul duratei sale de functionare, precum si tipurile de taxe si impozite ce trebuie platite in Bulgaria, care pot sa difere in functie de tipul de activitate desfasurat.
Daca, pentru relocarea activitatii in Bulgaria, se alege o varianta prin care se mentine o entitate in Romania si se deschide o noua entitate in Bulgaria, orice tranzactie dintre cele doua entitati ar cadea sub incidenta reglementarilor privind preturile de transfer din legislatia romana, insemnand astfel obligatii si costuri suplimentare inregistrate in vederea respectarii acestor cerinte de documentare, atentioneaza Camelia Malahov si Lidia Dutu.
Ele precizeaza ca astfel de cerinte de documentare pot sa apara si in cazul in care entitatea din Bulgaria se angajeaza in relatii contractuale cu actionarii din Romania, fie ei persoane fizice sau juridice.
“Am dori sa mentionam si impactul pe care l-ar putea avea o astfel de relocare asupra relatiei cu angajatii. Pentru a se considera ca o entitate isi desfasoara activitatea in Bulgaria, angajatii acesteia trebuie sa fie prezenti efectiv pe teritoriul statului vecin. Prin urmare, este posibil ca anumiti angajati sa nu fie de acord cu relocarea in Bulgaria, iar societatea sa fie nevoita sa caute alte persoane calificate pentru a ocupa posturile din cadrul firmei, un proces care se poate dovedi laborious si costisitor”, mai precizeaza expertele Deloitte.
Cum se inmatriculeaza o firma in Bulgaria
Nicoleta Grama, partener al casei de avocatura Danila, Petre si Asociatii (DPA), a aratat ca, pentru inregistrarea unui SRL in Bulgaria, primul pas il constituie, la fel ca in Romania, depunerea aplicatiei de inregistrare la Registrului Comertului din Bulgaria. Capitalul minim necesar pentru inregistrarea unui SRL in Bulgaria este 2 leva.
“Exista un formular de aplicare standard care poate fi inregistrat de catre directorul companiei sau de catre un avocat. Documentul poate fi inregistrat in limba bulgara sau in orice limba oficiala a Uniunii Europene cu o traducere legalizata in limba bulgara”, a explicatul avocatul.
Partenerul DPA a precizat ca alte documente suplimentare care pot fi solicitate sunt:
- Un document care sa dovedeasca existenta entitatii legale care este asociat in noua companie inregistrata in Bulgaria.
- Decizia corpului autorizat relevant al entitatii legale sa participe la capitalul noii companii cu raspundere limitata;
- Decizia adunarii generale (sau a asociatului unic) in privinta numirii directorului;
- Un consimtamant notarial legalizat si specimenul semnaturii managerului;
- Licenta sau autorizatia din partea autoritatilor statale pentru activitatile ce necesita asemenea licente;
- Dovada depunerii capitalului minim intr-un cont bancar;
- In cazul in care se face aport in natura - evaluarea experiilor si o declaratie.
Din punct de vedere al costurilor, este necesara o taxa taxa nationala in valoare de 160 leva (80 euro) pentru inregistrare in Registrul Comertului, la care se mai adauga o alta taxa in valoare de 25 euro, pentru rezervarea numelui companiei.
Partenerul DPA estimeaza ca pentru a inregistra o firma in Bulgaria este nevoie de 20 de zile, perioada care include atat demersurile pentru infiintarea propriu-zisa a societatii, cat si demersurile pentru gasirea unui spatiu sau angajarea fortei de munca, mai ales ca acestea din urma pot fi pot fi intiate inca din perioada anterioara inregistrarii efective a societatii in Bulgaria.
Totusi, nu toate activitatile sunt avantajate de o mutare a afecerilor in Bulgaria. Avocatul DPA a precizat ca alegerea Bulgariei, fie pentru relocarea business-ului, fie pentru extinderea sa, prezinta un interes deosebit pentru companiile cu activitati de productie, precum si pentru cele care fac importuri din tari extracomunitare. In schimb, pentru firmele prestatoare de servicii, mutarea afacerilor in tara vecina s-ar putea sa nu fie prea avantajoasa.
Ai deschis firma in Bulgaria. Ce mai platesti in Romania?
Potrivit Cameliei Malahov si Lidiei Dutu de la Deloitte Tax, in cazul in care activitatea se relocheaza integral in Bulgari, si nu se mai desfasoara activitati comerciale pe piata din Romania, societatea ar trebui sa plateasca doar impozitul pe profit conform legislatiei din Bulgaria.
Insa, in cazul in care entitatea desfasoara activitati comerciale in ambele state si entitatea din Bulgaria ar fi un sediu permanent al societatii din Romania, entitatea din Romania (sediul central) va fi impozitata pentru veniturile globale, inclusiv cele care sunt realizate in Bulgaria si supuse impozitarii conform legislatiei din tara vecina.
Specialistele au aratat ca mai poate fi intalnita situatia in care societatea din Bulgaria este o entitate cu personalitate juridica, nu un sediu permanent al societatii din Romania, in acest caz, firma bulgara fiind supusa impozitului pe profit din Bulgaria, alte taxe nefiind datorate in Romania.
“In cazul in care se vor face distribuiri de dividende catre actionarii din Romania, aceste dividende ar putea fi supuse, daca anumite conditii nu sunt indeplinite, impozitului cu retinere la sursa in Bulgaria, conform prevederilor legislatiei domestice sau a conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Bulgaria”, mai precizeaza consultantii fiscali de la Deloitte Tax.
Totusi, acestea atrag atentia ca acest impozit ar putea fi recuperat in Romania in anumite conditii, presupunand solicitarea unei documentatii din partea autoritatilor bulgare, documentatie care sa ateste plata impozitului in tara vecina.
“De asemenea, pentru a putea fi aplicate prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Bulgaria si a beneficia de o cota de impozitare mai favorabila, beneficiarul de venit trebuie sa obtina de la autoritatile romane un certificat de rezidenta care sa ateste rezidenta sa in Romania. In continuare, acest certificat trebuie prezentat platitorului de venit, adica entitatea din Bulgaria, pentru a putea aplica cota redusa prevazuta de tratat”, subliniaza reprezentantele Deloitte Tax.
__
Puteti consulta atasat un tabel comparativ intre Romania si Bulgaria, realizat de DPA.
Comentarii articol (26)