In UE exista 23 de milioane de someri, reprezentad 10% din populatia activa, arata datele Comisiei Europene. Astfel, CE a lansat un program care vizeaza reformarea pietelor muncii, cresterea nivelului de competente si adaptarea acestora la cererea de pe piata pentru a creste sansele obtinerii unui loc de munca si pentru a facilita schimbarea locului de munca, ameliorarea conditiilor de munca si calitatea locurilor de munca si crearea de locuri de munca.
Numarul mare de someri are consecinte grave pentru cresterea economica si pentru sistemele de securitate sociala din Europa. In acelasi timp, angajatorii semnaleaza dificultati in procesul de angajare, in special in ceea ce priveste locurile de munca care presupun un nivel inalt de competente.
Potrivit CE, in viitor, ar putea exista deficite in domenii precum TIC sau cel sanitar, estimandu-se un deficit de 700 000 de specialisti TIC pana in 2015 si de un milion de cercetatori pana in 2025. Pentru a aborda aceste provocari si pentru a atinge un nivel de angajare al fortei de munca de 75% la barbati si femei, pana in 2020, Comisia Europeana a lansat initiativa „O agenda pentru noi competente si locuri de munca”.
Programul contine 13 actiuni-cheie care vizeaza
reformarea pietelor muncii, cresterea nivelului de competente si adaptarea acestora la cererea de pe piata pentru a creste sansele obtinerii unui loc de munca si pentru a facilita schimbarea locului de munca, ameliorarea conditiilor de munca si calitatea locurilor de munca si crearea de locuri de munca.
„Prioritatea noastra este sa facem astfel incat populatia sa aiba un loc de munca. Pur si simplu nu ne putem permite o rata de somaj aproape de 10%. Criza a anihilat toate progresele din trecut in acest domeniu, astfel incat e nevoie sa reformam urgent piata fortei de munca, sa ne asiguram ca gama de competente este in concordanta cu cererea, iar conditiile de munca sunt adecvate crearii de locuri de munca”, a declarat L
ászló Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
„Acum este mai important decat niciodata ca toti cetatenii sa beneficieze de educatie si de formare de inalta calitate, pentru a dispune de competentele de care au nevoie pentru a obtine un loc de munca. Invatarea pe tot parcursul vietii trebuie sa devina o realitate in Europa. Pentru a o infaptui, este esential un efort comun al tuturor partenerilor – administratii publice, angajatori, sindicate si cetateni”,
adauga si comisarul Androulla Vassiliou.
Ca parte a strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, „O agenda pentru noi competente si locuri de munca” reprezinta contributia Comisiei la atingerea, pana in 2020, a obiectivului UE de ocupare a
fortei de munca in proportie de 75% pentru femeile si barbatii aflati in intervalul de varsta de 20-64 de ani. Strategia evidentiaza, de asemenea, obiectivele UE de reducere a ratei abandonului scolar timpuriu la sub 10% si de crestere a numarului de tineri din invatamantul superior sau din cel profesional echivalent la cel putin 40%.
Atragerea unui numar mai mare de persoane in campul muncii este esentiala pentru a sustine modelul social si sistemele de securitate sociala ale Europei, in conditiile in care populatia aflata la varsta activa va incepe in curand sa se diminueze.
Pentru a face ca pietele muncii din Europa sa functioneze mai bine,
Comisia propune 13 actiuni concrete care vor ajuta:
- sa stimuleze reformarea pietei muncii, pentru a imbunatati flexibilitatea si securitatea pietelor muncii („flexicuritate”). De exemplu, o propunere concreta este de a extinde utilizarea contractelor cu termen nelimitat cu o perioada de proba suficient de lunga si o crestere progresiva a drepturilor de protejare, a accesului la formare, a invatarii pe tot parcursul vietii si a consilierii profesionale pentru toti angajatii. Aceasta ar avea drept obiectiv reducerea diferentelor dintre cei care detin un contract temporar si cei care detin un contract permanent de munca.
- sa ofere persoanelor si intreprinderilor stimulentele adecvate pentru a investi in formare, pentru a creste continuu nivelul de competente in concordanta cu nevoile pietei muncii. Comisia va lansa in curand „Panorama competentelor in UE”, care va anticipa competentele necesare in viitor si va ajuta la asigurarea unei combinatii adecvate de competente pentru persoane (de exemplu, TCI si cunoasterea mai multor limbi), pentru a le creste sansele obtinerii unui loc de munca si adaptabilitatea. Agenda prezinta o propunere de creare a unei interfete comune – Clasificarea europeana a competentelor, calificarilor si ocupatiilor – pentru a realiza o apropiere a domeniilor ocuparii fortei de munca, educatiei si formarii. De asemenea, Comisia face apel la elaborarea de reforme pentru a se asigura recunoasterea calificarilor profesionale si propune crearea unui Pasaport european al competentelor, pentru a ajuta cetatenii sa-si inregistreze competentele intr-un mod transparent si comparabil.
- sa asigure conditii de munca decente, concomitent cu imbunatatirea calitatii legislatiei muncii, obiective pentru care Comisia va prezenta propuneri de revizuire a directivei privind timpul de lucru si va propune o initiativa legislativa menita sa imbunatateasca punerea in aplicare a directivei privind detasarea lucratorilor. Comisia va examina si legislatia privind sanatatea si siguranta la locul de munca, pregatind o noua strategie pentru viitor.
- sa asigure existenta unor conditii prielnice pe piata muncii pentru crearea de locuri de munca, cum ar fi mai putina birocratie sau reducerea impozitarii muncii si mobilitatii, ceea ce este important in special in sectoarele cu crestere rapida, cum ar fi cele care depind in mare masura de cercetare si dezvoltare. Agenda va incuraja si antreprenoriatul, de exemplu, prin schimbul de cele mai bune practici cu privire la antreprenoriat si educatie, precum si cu ajutorul programului Erasmus pentru tinerii antreprenori.
Agenda pentru noi competente si locuri de munca completeaza recent lansata initiativa „Tineretul in miscare”, care are drept obiectiv sprijinirea tinerilor sa dobandeasca cunostintele, competentele si experienta necesare pentru a face ca primul lor loc de munca sa devina o realitate.
Din momentul in care criza a inceput sa afecteze pietele muncii in 2008, Europa a pierdut 5,6 milioane de locuri de munca. Presupunand ca piata fortei de munca se stabilizeaza in 2010-2011, atingerea unui grad de ocupare a fortei de munca de 75 % pana in 2020 va necesita o crestere medie a gradului de ocupare a fortei de munca cu putin peste 1% pe an.
Multe piete ale muncii din UE necesita reformare pentru a functiona mai bine, fiind nevoie de o concentrarea mult mai mare pe cresterea nivelului de competente si pe adaptarea acestora la necesitatile pietei muncii. Chiar si in conditii de criza, unii angajatori au avut dificultati in a gasi persoane cu nivel de competente adecvat locurilor de munca pe care le aveau disponibile. Locurile de munca actuale necesita competente tot mai sofisticate: este de asteptat ca numarul locurilor de munca ocupate de persoane cu inalta calificare sa creasca cu 16 milioane pana in 2020, in timp ce numarul celor detinute de lucratori cu nivel mic de competente va scadea cu aproximativ 12 milioane.
Informatii suplimentare:
„O agenda pentru noi competente si locuri de munca”.„O agenda pentru noi competente si locuri de munca”
Comentarii articol (0)