ACCES GRATUIT
Parlamentul European
Eurodeputatii pregatesc bugetul UE pentru 2011
Deputatii europeni si-au exprimat disponibilitatea pentru obtinerea unui acord privind bugetul UE pentru anul 2011 in limitele stabilite de Consiliu, cu conditia ca guvernele sa fie de acord cu principiul flexibilitatii bugetului si cu metodele de lucru pentru viitor, informeaza un comunicat de presa al Parlamentului European. Acesta este mesajul rezolutiei referitoare la negocierile in curs pentru bugetul 2011, adoptate joi, 25 noiembrie.
Articolul continuă mai jos
Rezolutia Parlamentul a fost adoptata de o majoritate covarsitoare a deputatilor europeni cu 486
pentru, 64
impotriva si 21 de abtineri.
Deputatii "isi exprima disponibilitatea de a facilita acordul asupra bugetului pentru 2011 si a elementelor conexe intr-o perioada de timp foarte scurta", daca sunt indeplinite trei conditii:
In primul rand, deputatii doresc un
acord asupra unor mecanisme reale de flexibilitate, care sa fie adoptate de Parlament si de catre Consiliu cu majoritatea calificata. Inaintea intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, bugetul poate fi schimbat cu pana la 0,03% din PNB-ul UE, cu conditia ca aceste schimbari sa fie decise cu majoritate calificata in Consiliu si sa fie aprobate de Parlament. Acest mecanism a fost necesar pentru disponibilizarea fondurilor pentru proiectul Galileo, ca si pentru mobilizarea unui miliard de euro pentru mecanismul alimentar destinat unui ajutor de urgenta pentru tarile in curs de dezvoltare care au suferit din cauza cresterii preturilor alimentare. Ceea ce doreste Parlamentul este ca aceasta flexibilitate sa fie mentinuta si pentru viitor.
Deputatii solicita de asemenea Comisiei sa prezinte
propuneri substantiale referitoare la noile resurse proprii ale UE, ca si un angajament al Consiliului de a discuta aceste propuneri cu Parlamentul in cadrul procesului de negociere asupra viitorului Cadru Financiar Multianual (CFM) conform prevederilor Acordului interinstitutional privind aspectele bugetare din 2006. Presedintele Comisiei J. M. Barroso a declarat in cadrul dezbaterii de marti asupra bugetului ca aceste propuneri pot fi prezentate de Comisie inainte de sfarsitul lunii iunie 2011.
Tratatul (articolul 312.5) obliga cele trei institutii "sa ia toate masurile necesare” pentru a facilita adoptarea viitorului cadru financiar multianual. Cea de-a treia conditie presupune un acord intre cele trei institutii asupra metodelor de lucru, care sa arate cum poate fi pus in practica in mod concret acest cadru financiar multianual.
"Pentru a obtine o solutie rapida si eficienta pentru UE, avem nevoie de actiune din partea Consiliului si noi suntem gata sa negociem. Avem nevoie de actiune privind rolul Parlamentului in negocierile asupra viitorului cadru financiar multianual, un angajament privind o dezbatere completa asupra resurselor propriii si un mecanism real de flexibilitate care sa respecte actualele principii de revizuire si care sa ajute la finantarea politicilor inscrise in Tratatul de la Lisabona", a declarat
presedintele PE Jerzy Buzek.
Prima runda a negocierilor pentru buget a inceput cu o propunere a Comisiei in aprilie, au urmat pozitia Consiliului din august si apoi cea a Parlamentului din octombrie. Planul initial era ca un acord sa fie obtinut pe durata procesului de conciliere, care s-a incheiat la 15 noiembrie. Deoarece institutiile nu au putut ajunge la un acord,
Comisia va prezenta o noua propunere de buget, probabil la 1 decembrie. Comisia PE pentru bugete a Parlamentului European va discuta aceasta propunere in cadrul reuniunii sale din 1-2 decembrie.
Comisia Europeana va face o propunere pentru urmatorul cadru bugetar pe termen lung (cadru financiar multianual sau perspectivele financiare multianuale) in vara anului 2011.
Textul adoptat va fi disponibil aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)