Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor ("Legea micii reforme") a intrat in vigoare in data de 25 noiembrie 2010. Printre prevederile actului normativ se numara obligatia judecatorilor de a fixa termene de judecata scurte, chiar de la o zi la alta, iar instiintarea partilor s-ar putea realiza si prin intermediul email-ului pentru a se reduce termenul de judecata al proceselor.
Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 714, din 26 octombrie 2010.
Potrivit MJ, adoptarea legii reprezinta un prim pas in directia implementarii noilor coduri fundamentale ale Romaniei. Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor impune instituirea unor norme procedurale cu efecte imediate pentru a facilita eficientizarea procedurilor judiciare si solutionarea cu celeritate a proceselor si reglementeaza masuri legislative punctuale, care vizeaza, in principal, simplificarea si sporirea celeritatii solutionarii cauzelor, cu impact direct si asupra executarii hotararilor.
Legea nr. 202/2010 prevede obligatia instantelor sa fixeze termene scurte, chiar de la o zi la pentru judecarea procesului.
Printre alte modificari aduse de Legea micii reforme se numara atributia judecatoriilor de a se pronunta in procesele si cererile privind creante avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 2.000 lei inclusiv.
De asemenea, orice cerere adresata instantelor judecatoresti va cuprinde, daca este cazul, si datele de identificare a mijloacelor de comunicare utilizate de parti, precum numarul de telefon, numarul de fax, adresa de posta electronica sau altele asemenea.
Legea prevede ca judecatorii sa poata dispune verificarea efectuarii procedurilor de citare si comunicare dispuse pentru fiecare termen. Cand este cazul, instanta va ordona luarea masurilor de refacere a acestor proceduri. In afara de aceste masuri, instanta va putea dispune ca incunostintarea partilor sa se faca si telefonic, telegrafic, prin fax, posta electronica sau prin orice alt mijloc de comunicare.
Totodata, instantele au drept de acces direct la bazele electronice de date sau la alte sisteme de informare detinute de autoritati si institutii publice, in scopul obtinerii datelor si informatiilor necesare realizarii procedurii de comunicare a citatiilor, a altor acte de procedura, precum si indeplinirii oricarei atributii proprii activitatii de judecata.
O alta noutate se refera la obligatia judecatorului ca, pe tot cursul procesului, judecatorul sa incerce impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare. In acest scop, el va solicita infatisarea personala a partilor, chiar daca acestea sunt reprezentate, iar in litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.
“Cand considera necesar, tinand seama de circumstantele cauzei, judecatorul va recomanda partilor sa recurga la mediere, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, in orice faza a judecatii. Medierea nu este obligatorie pentru parti”, prevde noul act normativ.
Comentarii articol (18)