avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... procedura medierii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

procedura medierii

am introdus o cerere de chemare in judecata, 2 saptamani mai tarziu am primit citatia. In citatie este aratat locul si ora judecatii precum si"CU MENTIUNEA MEDIERII CONFORM LEGII NR.192/1996". Ce implicatii are aceasta mentiune?ne obliga la mediere?sau este doar o recomandare din partea instantei?eu in calitate de creditor putand sa refuz aceasta procedura.
Cel mai recent răspuns: Ioan Viorel Danciu , Mediator 14:15, 23 August 2012
Dacă este un litigiu între profesioniști (fostele litigii comerciale) aveți obligația de a îndeplini procedura prealabilă prin care încercați concilierea pe cale amiabilă.

Vedeți art. 720 ind1 Cod procedură civilă:

„Art. 720 ind 1
(1)În procesele şi cererile dintre profesionişti evaluabile în bani şi derivate din raporturi contractuale, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directă cu cealaltă parte.
(1 ind 1)Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii sau concilierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de 3 luni de la începerea ei.
(2)În scopul soluţionării litigiului prin conciliere directă, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare ce asigură trimiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire.
(3)Data convocării pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. (2).
(4)Rezultatul concilierii se va consemna într-un înscris cu arătarea pretenţiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului şi a punctului de vedere al fiecărei părţi.
(5)Înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării prevăzute la alin. (2), dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.”
devreme ce am respectat prevederile art 720 ind 1, convocandu-l pe debitor la conciliere directa, dar acesta nu a dat curs invitatiei noastre, instanta mai poate sa ne oblige sa recurgem la procedura medierii?
Nu se pune problema obligării la mediere.
Trebuie doar să faceți dovada convocării debitorului la conciliere (sau mediere). La asta se referea mențiunea de pe citație.
Nu sunteti obligat la mediere.
Este vorba doar de o facultate.
In vederea descarcarii gradului de ocupare al instantelor, unele instante (nu toate) recomanda justitiabililor si procedura medierii. In fapt, se doreste implementarea Legii 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, (Mica reforma in justitie). Alfel este pusa problema odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila.
Simpla notificare pe citatie, nu va obliga cu nimic, este doar o informare.
Dar, la primul termen, judecatorul, poate trimite partile la un mediator, pentru a va informa cu privire la procedura medierii.
Dupa discutia cu mediatorul, acesta o sa va dea un PV de informare care trebuie prezentat instantei.
Decizia de a solutiona cazul prin procedura medierii sau in cadrul unui proces civil apartine in totalitate partilo.

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre convocare si convocare la conciliere? Lumy_lex Lumy_lex Buna ziua, sunt jurist de o saptamana si nu prea inteleg ce mi se cere (colegele nu prea imi explica, nu au rabdare). As dori sa imi spuneti diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Conciliere irinastnciu irinastnciu In cazul in care la o conciliere societatea respectiva nu se prezinta dar isi exprima punctul de vedere printr-o adresa (fax) mai trebuie respectat termenul de ... (vezi toată discuția)
Debitor persoana fizica zerognost zerognost Daca o societate comerciala daca in judecata o persoana fizica debitoare e nevoie ca inainte de asta sa convoace persoana la conciliere directa? (vezi toată discuția)