DA, după/cu voia dvs., iată art. 720 1 C.P.C, stabileşte care sunt condiţiile de incidenţă ale procedurii amintite mai sus:
“(1) În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte.”
- art. 720 1 CPC stabileşte în mod clar şi modalitatea în care se realizează procedura concilierii directe.
“(2) În scopul arătat la alin. 1, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face şi prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire.”
Deci, forma scrisă a convocării la conciliere este obligatorie în toate cazurile.
În vederea realizării procedurii concilierii, reclamantul fixează o dată la care pârâtul se va prezenta pentru a încerca soluţionarea litigiului pe cale amiabilă.Potrivit art. 720 1–al. 3 CPC , această dată nu poate fi fixată mai devreme de 15 zile de la data primirii convocării.
Dacă pârâtul dă curs solicitării primite din partea reclamantului şi se prezintă la data la care este convocat, rezultatul discuţiilor va fi consemnat în scris, într-un PV de conciliere. Acest act trebuie să fie semnat de fiecare dintre părţi, prevederile sale devenind obligatorii atât pentru reclamant cât şi pentru pârât.Putem spune că aceasta este situaţia ideală şi că procedura concilierii directe şi-a atins scopul, acela de a împăca părţile.
În cazul în care pârâtul nu dă curs chemării la conciliere, reclamantul are posibilitatea de a introduce împotriva acestuia cerere de chemare în judecată, dar nu mai devreme de 30 de zile de la data primirii convocării la conciliere de către reclamant. La cerere va trebui anexată şi dovada primirii convocării la conciliere.
Ca sa fim exacti, daca tot dam citate, continutul acestui art. este la alin. (1):
Art. 720 ^1
(1)În procesele şi cererile dintre profesionişti evaluabile în bani şi derivate din raporturi contractuale, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directă cu cealaltă parte.
Stimate domn,
1) Eu NU dau ”citate”, ci doar am redat CONCRET, scurt și clar din baza legală - art. 720 1 C.P.C (la cererea dvs. : ”Ma intereseaza daca e obligatoriu sau nu.”) respectiv cu un mic comentariu în ideea că va fi de folos;
2) Eu cum v-am redat din baza legală ? ”Citate” ori art.720 1 din CPC ?!
3) Dacă vă supără redarea din baza legală, ori nu-l doriți, ignorați-l ! EU NU pot face Legi, ci doar să redau celui ce solicită o bază legală. Mai mult, eu nu mi-am permis să aduc jigniri nimănui ci doar să dezbatem colegial.Totuși, dacă dvs. aveți al punct de vedere nu trebuie să loviți în mine.Nu-i frumos! În speranța că veți înțelege gestul meu, vă propun prietenie și în viitor să putem dezbate cele folositoare forumului.Să aveți un sfârșit de săptămână agreabil !