avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale convocare la conciliere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

convocare la conciliere

o simpla notificare prin care solicit celeilalte parti solutionarea pe cale amiabila, la care am anexat si actele pe care imi intemeiez pretentia poate fi apreciata ca o convocare la conciliere??? am primit raspuns din partea societatii- parate acum in proces- in sensul ca se nu doreste o intelegere amiabila. ma gandesc daca nu cumva instanta imi va respinge actiunea ca prematur introdusa pt ca nu am urmat calea procedurii prealabile.deocamdata nu am ajuns la prima zi de infatisare si nu am depus taxa de timbru care este destul de mare. ma gandesc sa renunt din acest motiv si sa introduc o alta actiune dupa ce voi infaptui intocmai procedura prealabila a convocarii la conciliere.
VA ROG SA-MI DATI UN RASPUNS DIN PRACTICA DACA SE POATE.
Cel mai recent răspuns: Denisa Stanca , Avocat 15:26, 3 Martie 2011
Este intereseant si ce urmariri prin aceasta actiune. Daca este vorba de plata unei sume de bani rezultata dintr-un contract sau factura ....puteti merge pe calea somatiei de plata si in acest caz procedura concilierii amiabile prevazuta de art 720^1 cod procedura civila nu mai este obligatorie.
Dar in cazul dumneavoastra, daca aveti in scris de la parat ca nu dorestye sa se impace pe calea concilierii amiabile este ok. Prezentati instantei acel inscris si se va tine cont de el.
cel mai bine ar trebui sa chemati debitoarea la conciliere directa pentru a nu risca sa va respinga in instanta actiunea ca prematura .
mai pot chema in acest moment parata la conciliere? eu am introdus deja actiune in instanta.am primit un raspuns din partea paratei ca nu intelege sa rezolvam pe cale amiabila aceasta problema.
Asta depinde de instanta daca aceasta apreciaza ca convocarea s-a efectuat in conditiile legii.
Art. 720^1
In procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte.
In scopul aratat la alin. 1, reclamantul va convoca partea adversa, comunicandu-i in scris pretentiile sale si temeiul lor legal, precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire.
Data convocarii pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. 2.
Rezultatul concilierii se va consemna intr-un inscris cu aratarea pretentiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului si a punctului de vedere al fiecarei parti.
Inscrisul despre rezultatul concilierii ori, in cazul in care paratul nu a dat curs convocarii prevazute la alin. 2, dovada ca de la data primirii acestei convocari au trecut 30 de zile se anexeaza la cererea de chemare in judecata.
Mai depinde si debitor, daca contesta modul in care s-a realizat aceasta.
buna ziua! in legatura cu procedura de convocare la conciliere directa, in cazul in care am fost convocat printr-o notificare care este semnata de catre un referent juridic, stampilata de catre societatea reclamanta si semnata de catre directorul general , procedura este legal indeplinita? Ar trebui sa fie semnata de catre un consilier juridic sau un avocat din partea societatii reclamante sau este ok si cu semnatura referentului ?
Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Conciliere irinastnciu irinastnciu In cazul in care la o conciliere societatea respectiva nu se prezinta dar isi exprima punctul de vedere printr-o adresa (fax) mai trebuie respectat termenul de ... (vezi toată discuția)
Ce termen sa trec in notificare? miriam_31 miriam_31 Buna ziua, Trebuie sa notific pe cineva (ca sa respect regula \"punere in intarziere\") dar nu stiu ce termen sa mentionez in notificare. Eu as vrea cat mai ... (vezi toată discuția)
Model conciliere prealabile Cristianna Cristianna Buna ziua!As dori un model de conciliere prealabila,pentru o actiune in pretentii comerciala.De asemenea as mai avea urmatoarea intrebare:cum fac dovada in ... (vezi toată discuția)