Cum a trucat Guvernul calculele la salariul minim, aflati din Capital.
Guvernul a majorat salariul minim la 670 lei profitand de un angajament fata de FMI care impune indexarea acestuia cu inflatia, insa omite sa precizeze din ce an.
Executivul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va majora salariul minim doar cu rata inflatiei. Cu toate acestea, recent, autoritatile au anuntat ca valoarea acestuia va creste cu 70 lei, la 670 lei, in 2011, in conditiile in care rata anuala a inflatiei este estimata de Comisia Nationala de Prognoza la 6,2% pentru 2010, iar prognoza BNR pentru finele anului este de 8,2%. Prin urmare, salariul minim nu ar fi trebuit sa depaseasca 640 - 650 de lei. Cum a ajuns, insa, Guvernul la 670 lei? Printr-o interpretare fortata a prevederilor acordului cu FMI, dupa cum admit reprezentantii Ministerului de Finante.
Transporturile, codase la fonduri europene, relateaza Jurnalul National.
Prioritatea numarul unu a ministrului Transporturilor si Infrastructurii Anca Boagiu este absorbtia unor sume cat mai mari din totalul fondurilor europene alocate pentru infrastructura.
“Ministerul Transporturilor va lansa pana la sfarsitul anului viitor proiecte cu finantare europeana de 5,57 miliarde euro, vizand printre altele constructia a 288 kilometri de autostrada si modernizarea a 166 km de cale ferata. Folosim 5,5 miliarde euro din Programul Operational Transporturi si din bugetul ministerului de anul viitor 72%, adica 8,3 miliarde de lei, vor fi cofinantari pentru aceste proiecte”, a declarat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii. In septembrie rata de absorbtie a fondurilor UE era de 1,7%. Intrebata ce rata de absorbtie va fi in 2011, Boagiu a raspuns “vom vedea”. Licitatiile pentru constructia celor 288 de kilometri de autostrada, cu o valoare totala de 2,5 miliarde euro, vor fi organizate pana la finele lui 2011.
Romania Libera scrie: Cum trimitem cel mai ieftin bani din strainatate.
Constituirea unui cont curent cu card atasat este o alternativa mai avantajoasa la clasicele transferuri prin companii specializate.
Doar 60% din sumele publicate de BNR ca transferuri din strainatate reprezinta bani veniti pe cai oficiale restul de 40% fiind adusi direct „cu sacosa". Din cei 60%, doar putin peste 20% reprezinta transferuri prin banci, fapt anormal in conditiile in care simpla constituire a unui cont curent cu card atasat este o metoda mai ieftina decat transferul prin companiile specializate, dupa cum arata un calcul al RL. Sumele transferate in tara de catre romanii care muncesc peste granita nu sunt deloc neglijabile, la fel cum nu sunt neglijabile nici comisioanele percepute de companiile specializate in transfer de bani. Anul trecut, romanii care lucreaza peste granita au trimis in Romania 6,6 miliarde de euro. Anul acesta, chiar daca suma va fi mai mica ea nu va scadea sub 5 miliarde de euro, dupa cum arata datele publicate de Banca Natio¬nala a Romaniei (BNR) pentru primele noua luni ale anului.
Un roman din trei nu cumpara cadouri de Craciun, informeaza Ziarul Financiar.
Pentru Craciunul din acest an, atunci cand vine vorba de cadouri, romanii vor opta pentru haine, produse cosmetice si parfumuri, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK CR Academy Awards la cererea cotidianului american The Wall Street Journal.
Potrivit studiului, realizat pe un esantion de 12.750 de persoane din 12 tari europene, in toate tarile din Europa Centrala, cele mai populare cadouri vor fi hainele si accesoriile, produsele de infrumusetare - in principal parfumurile si rujurile - si abia pe pozitia a treia jucariile.
200.000 de euro pe an pentru un medic roman, titreaza Adevarul.
Aproximativ 2.400 de medici si farmacisti au vizitat Targul International de Cariere Medicale si Farmaceutice Bucuresti, care s-a desfasurat sambata si duminica la Rin Grand Hotel. Cadrele medicale au venit la eveniment in speranta ca vor gasi un loc de munca in Europa. Pentru rezidenti si asistenti medicali, salariile incep de la 2.000 de euro lunar.
La cea de a V-a editie din Romania a acestui targ, cel mai mare eveniment de recrutare din domeniul medical si farmaceutic din Europa, intermediarii au oferit romanilor aproximativ 5.000 de posturi care sunt disponibile in mai multe tari din Europa. Targul a fost organizat mai intai la Iasi, Cluj si Timisoara, weekendurile trecute, unde au fost prezente, in total, peste 4.000 de cadre medicale.
Comentarii articol (0)