Ministerul Sanatatii a lansat, vineri, in dezbatere publica, trei hotarari de Guvern care prin care se vor comasa anumite unitati sanitare, in vederea eficientizarii activitatii. Astfel, MS vizeaza comasarea Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Ioan din Iasi cu Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Spiridon Iasi, comasarea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Tg. Mures cu Spitalul Clinic de Urgenta Tg Mures, precum si comasarea Centrului de Cardiologie Craiova cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din aceeasi localitate.
In urma tuturor reorganizarilor, in subordinea Ministerului Sanatatii vor ramane un numar de 59 unitati sanitare, din 62 cat se afla in prezent.
Comasarea Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Ioan din Iasi cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon Iasi face parte din strategia Ministerului Sanatatii pentru crearea, in zona Moldovei, a unui Spital de Urgenta cu toate specialitatile, prin comasarea mai multor entitati, printre care si cele doua spitale.
Potrivit MS, la momentul actual, organizarea asistentei medicale de urgenta in judetul Iasi este deficitara, fiind impartita intre mai multe entitati cu personalitati juridice proprii si conduceri proprii, ceea ce duce la o colaborare foarte limitata, in detrimentul pacientului.
Cele doua spitale de urgenta, care apartin Ministerului Sanatatii, detin specialitati complementare necesare asistentei medicale de urgenta.
In prezent, multe dintre specialitati sunt concentrate in structura Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Spiridon. O parte a specialitatilor medicale sunt dublate (chirurgie generala, medicina interna, terapie intensiva, unitati de primiri urgente), regasindu-se in structurile ambelor spitale. Dar, un numar limitat este reprezentat doar in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Ioan, cum ar fi:chirurgia plastica, toxicologia si ortopedia.
“Comasarea va duce la o eficientizare a acordarii asistentei medicale pacientului mai ales dupa reorganizarea tuturor acestor sectii. Se doreste limitarea pe cat posibil a plimbarii pacientilor intre mai multe unitati sanitare si concentrarea resurselor necesare in prima linie, intr-un singur loc”, arata MS. De asemenea, MS apreciaza ca prin comasarea celor doua spitale se vor reduce si cosurile administrative.
De asemenea, in urma comasarii, se va reorganiza si sistemul de primiri urgente, care, la momentul actual, in municipiul Iasi, are un numar de 4 (patru) Unitati de Primiri Urgente.
In cazul celor doua unitati sanitare de la Tg Mures, comasarea acestora va permite crearea primei structuri complet functionale ca Spital de Urgenta de nivel I din tara, avand toate specialitatile necesare acestui nivel de clasificare.
MS informeaza ca, in prezent, din punct de vedere administrativ, cele doua entitati medicale functioneaza deja in aceeasi cladire, mai precis, Institutul functioneaza integral in cladirea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.
De asemenea, acestea deconteaza intre ele anumite investigatii.De exemplu, pacientii Institutului de Boli Cardiovasculare erau trimisi pentru tomografie la Spitalul Clinic de Urgenta deoarece aceasta unitate detine un Computer Tomograf.
Comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigatii pentru pacientii internati in noua structura. Pastrarea Institutului, ca forma organizatorica fara personalitate juridica, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures va permite ca, din punct de vedere organizatoric si functional, activitatea sa se desfasoare fara a fi afectata negativ, pastrand astfel organizarea interna a Institutului.
Mai mult, conform MS, costurile administrative aferente celor doua unitati vor scadea.
Si la Craiova, Centrul de cardiologie functioneaza integral in cladirea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, astfel incat din punct de vedere administrativ situatia ramane neschimbata. De asemenea, si in acest caz se utilizeaza deja o platforma comuna unica de investigatii, in care se deconteaza servicii intre unitati.
In urma comasarii, pacientii vor avea cel mai mare beneficiu deoarece Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova care nu detine in prezent o clinica sau o sectie de cardiologie, nu va mai fi total dependent de respectivul Centru de Cardiologie, care desi este situat in incinta cladirii spitalului, nu se subordoneaza conducerii spitalului, fapt care duce la numeroase disfunctionalitati.
“Comasarea celor doua entitati va permite reclasificarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova in spital de nivel I, conform clasificarii generale a unitatilor sanitare potrivit Ordinului MS 1408/2010”, mai arata MS.
Comentarii articol (0)