Ministerul Sanatatii intentioneaza sa construiasca sase spitale regionale de urgenta, prin parteneriatul public privat, informeaza un comunicat de presa al MS. In acest sens, Guvernul a aprobat un Memorandum privind aplicarea prevederilor Legii nr. 178/2010 a Parteneriatului Public Privat in vederea constructiei unor noi unitati sanitare in Cluj, Craiova, Iasi, Tirgu Mures, Timisoara si Bucuresti.
Potrivit MS, noile spitale regionale de urgenta vor fi gandite ca centre universitare care sa asigure conditii de asistenta medicala de urgenta unitara, in special pentru cazurile care necesita o abordare multidisciplinara in domeniul terapiei.
“Se doreste crearea unor unitati compacte, autonome, de urgenta, cu functionalitate integrala (investigatii, diagnostic si tratament) care sa faca posibila eficientizarea serviciului medical (prin reducerea timpului necesar si a costurilor pentru stabilirea diagnosticului)”, se arata in document.
Cele 6 unitati sanitare de elita vor fi construite in Cluj, Craiova, Iasi, Tg. Mures, Timisoara si Bucuresti. Costurile estimate pentru acestea sunt de 1,5 miliarde euro.
“Va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investitii in infrastructura spitaliceasca din ultimii 30 de ani care are sanse reale de realizare deoarece finantarea nu va avea legatura cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. Avem ca prioritate constructia spitalelor regionale din Cluj si Iasi. In aceste doua centre cu traditie in medicina exista cele mai mari probleme in ceea ce priveste infrastructura spitaliceasca. De exemplu, in Cluj –Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta isi desfasoara activitatea in 25 pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite in 1902, iar restul intre anii 1930 -1977. Singura cladire mai noua, daca o putem numi asa este cea care in care functioneaza UPU si care dateaza din 2005. La Iasi exista aceeasi situatie. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Sf. Spiridon” functioneaza in 13 cladiri care au pavilioane construite incepand cu anii 1895, cele mai noi constructii fiind din 1980. Aici exista si 2 cladiri folosite de spital care au fost construite in 1732, respectiv 1757”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii va participa in acest parteneriat cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finantare. Parteneriatele sunt gandite pe termen lung, de aproximativ 30 de ani.
„Foarte important, chiar daca spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va functiona in regim public, pacientii beneficiind de tratament in acelasi sistem al asigurarilor publice de sanatate ca in prezent, intr-un spital public”, a mai subliniat CSEKE Attila.
Ministerul Sanatatii estimeaza ca, in termen de 14- 16 luni de zile, se va putea demara constructia unitatilor spitalicesti, care ar putea dura aproximativ 4 ani.
In prima faza, Ministerul Sanatatii va solicita trecerea terenurilor din domeniul public al judetelor/localitatilor si administrarea consiliilor judetene/locale in domeniul public al statului si administrarea Ministerului Sanatatii, prin hotarari ale consiliilor judetene/locale. Din cele 6 terenuri, doar cel din Bucuresti este in proprietatea publica a statului si in administrarea ministerului, toate celelalte urmand a fi transferate. Urmeaza, apoi, si ceilalti pasi pentru studiile prefezabilitate sau fundamentare.
Comentarii articol (0)