Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1.085/2012 privind masuri de organizare si functionare a spitalelor regionale de urgenta si a unitatilor functionale regionale de urgenta a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 760 din 12 noiembrie 2012.
Potrivit actului normativ, se vor constitui 7 unitati functionale regionale de urgenta la nivel national, dupa cum urmeaza:
- Centrul Regional Bucuresti
- Centrul Regional Cluj
- Centrul Regional Constanta
- Centrul Regional Craiova
- Centrul Regional Iasi
- Centrul Regional Targu Mures
- Centrul Regional Timisoara
Centrele regionale din Targu Mures si Constanta sunt reprezentate, practic, de spitalele clinice judetene de urgenta din cele doua orase, incadrate in categoria spitalelor clinice regionale de urgenta cu nivel de competenta I A, se arata in actul normativ. In ceea ce priveste celelalte 5 centre regionale, acestea vor functiona conform Ordinului MS nr. 1.764/2006, prin spitale clinice judetene de urgenta, in colaborare cu restul structurilor sanitare din centrul respectiv. O lista detaliata a centrelor regionale este prezentata in fisierul atasat.
Aceste 7 centre vor indeplini temporar rolul de spitale regionale de urgenta cu nivel de competenta I A, pana la construirea unor spitale noi care sa permita functionarea optima a unitatilor sanitare regionale de urgenta sau pana la atingerea nivelului de dezvoltare care sa respecte integral prevederile legale.
"Spital regional de urgenta cu nivel de competenta I A - spitalul clinic (universitar) care asigura primirea, investigarea si tratamentul definitiv tuturor categoriilor de urgente critice traumatice, chirurgicale, cardiovasculare, neurologice si neonatologice, inclusiv in cazul arsurilor. Pe langa asigurarea asistentei de urgenta la nivel regional, acest tip de spital are rolul unui spital clinic judetean de urgenta in judetul in care se afla, iar in municipiul Bucuresti un astfel de spital are rolul unui spital municipal de urgenta. Spitalele din aceasta categorie sunt de regula spitale primitoare de pacienti aflati in stare critica, in mod exceptional fiind necesar transferul unor pacienti catre o alta unitate sanitara pentru efectuarea tratamentului definitiv" - conform Ordinului MS nr. 1.764/2006
Potrivit Legii Sanatatii nr. 95/2006, in structura unitatilor regionale de urgenta se afla toate specialitatile chirurgicale si medicale din structura spitalului judetean din judetul respectiv, precum si infrastructura pentru investigatii clinice si paraclinice si orice alta specialitate unica, cu caracter de urgenta, aflata in afara structurii spitalului judetean din judetul respectiv.
De asemenea, legea mentionata prevede ca centrele regionale de urgenta au obligatia de a monitoriza si de a indruma metodologic intreaga activitate de asistenta medicala de urgenta din regiunile pe care le deservesc.
Pe de alta parte, in Ordinul MS nr. 1.085/2012 sunt enumerate si Spitalele Clinice Regionale de Urgenta cu nivel de competenta I B:
Bucuresti
1. Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” Bucuresti
2. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucuresti
3. Spitalul Clinic de Urgenta - Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti
4. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M. S. Curie” Bucuresti
5. Institutul National de Boli Infectioase „Prof. dr. M. Bals” Bucuresti
6. Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” Bucuresti
7. Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Prof. Dr. A.Rusescu” Bucuresti
8. Spitalul Clinic „Filantropia” Bucuresti
9. Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Prof. Dr. P.Sarbu” Bucuresti
10. Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare Bucuresti
Cluj
1. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca
2. Institutul Inimii de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „N.Stancioiu” Cluj-Napoca
Timis
1. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „L. Turcanu” Timisoara
2. Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara
Iasi
1. Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. N. Oblu” Iasi
2. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Maria” Iasi
3. Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” Iasi
4. Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Cuza Voda” Iasi
"Spitalul regional de urgenta cu nivel de competenta I B - spitalul clinic, institutul/centrul sau spitalul clinic de specialitate care asigura primirea, investigarea si tratamentul definitiv uneia ori mai multor categorii de urgente critice, neputand acoperi integral toate categoriile, fiind de regula necesar transferul unor pacienti la alte spitale regionale sau nefiind posibila primirea unor categorii de urgente din cauza lipsei de resurse umane ori materiale necesare. Pe langa asigurarea asistentei de urgenta la nivel regional, un astfel de spital clinic, institut sau centru poate indeplini rolul unui spital clinic judetean de urgenta ori al unei sectii clinice de urgenta, in domeniul sau de competenta, in judetul in care se afla. In municipiul Bucuresti, un astfel de spital clinic, institut sau centru poate avea rolul unui spital municipal de urgenta sau al unei sectii clinice de urgenta in domeniul sau de competenta" - conform Ordinului MS nr. 1.764/2006
"Importanta strategica a definitivarii arhitecturii retelei de spitale de urgenta consta atat in asigurarea coerentei de functionare a sistemului de urgenta, cat si in stabilirea prioritatilor actuale si de perspectiva pentru corelarea intre necesitatile de finantare a spitalelor de urgenta cu cheltuielile efectuate de acestea pentru tratamentul cazurilor complexe si critice, pe nivele corecte de competenta si de performanta, conform posibilitatilor si necesitatilor de dezvoltare la nivel national si regional", se mai arata in referatul de aprobare a Ordinului MS nr. 1.085/2012.
Comentarii articol (0)