Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, un nou pachet legislativ prin care se continua reforma si eficientizarea sistemului medical, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii. Astfel, una dintre cele mai importante modificari ale Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii se refera la descentralizarea Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.
De asemenea, conform actului normativ, au fost introduse noi reglementari privind programele nationale de sanatate, utilizarea contributiilor la asigurarile de sanatate, precum si relatia contractuala dintre casa de asigurari si furnizori.
Programe nationale de sanatate si contract-cadru, multianuale
O prevedere importanta a actului normativ aprobat astazi o reprezinta crearea cadrului legislativ in urma caruia programele nationale de sanatate, precum si contractul -cadru se vor desfasura multianual, pe o durata de cel putin 2 ani. In acest fel, Ministerul Sanatatii va stabili strategii clare pe termen mai lung privind programele pe care le deruleaza.
Relatie contractuala CNAS – furnizori
Conform nolilor prevederi, CNAS va avea posibilitatea si nu obligatia de a contracta cu furnizorii de servicii medicale.
Utilizarea contributiilor asigurarilor de sanatate
Una dintre cele mai importante masuri prevazuta in actul normativ aprobat astazi o reprezinta descentralizarea Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate care va duce la o echitate in utilizarea acestuia. Se modifica, astfel, in totalitate modul in care sunt utilizate fondurile colectate la FNUASS.
Guvernul a hotarat ca un procent de 60%, in urma colectarii contributiilor juridice si fizice la FNUASS, sa ramana la dispozitia caselor de asigurari de sanatate judetene. In acest fel va exista o echitate fata de populatia unui judet. Daca, de exemplu, in Cluj- Napoca se colecteaza o suma mai mare decat intr-un oras similar ca numar de populatie si dimensiune, este corect ca cetatenii din aceast judet sa beneficieze de sumele cu care au contribuit.
Cu aceasta cota de 60% care le ramane in gestionare, casele de asigurari de sanatate vor asigura plata serviciilor medicale, a medicamentelor, materialelor sanitare si a dispozitivelor medicale
O cota de minim 37% se vireaza in contul CNAS. Aceste sume se utilizeaza pentru constituirea fondului de rezerva (o cota de 2%) si pentru constituirea fondului de redistribuire (minimum 98%).
O cota de maximum 3% va fi pastrata pentru cheltuielile de administrare, functionare si de capital ale CNAS din care cel putin 0,75% pentru casele judetene de asigurari de sanatate.
Structura CNAS, modificata
Indemnizatiile Comisiilor de experti vor fi reduse de la 10% la 1% din indemnizatia lunara a presedintelui CNAS, respectiv din salariul functiei de presedinte-director general al casei de asigurari de sanatate judetene. Indemnizatiile se acorda proportional cu numarul de participari efective la sedinte.
Totodata, indemnizatiile si cheltuielile de deplasare ocazionate de participarea in comisiile de experti vor fi suportate de CNAS, respectiv de casa de asigurari de sanatate la nivelul careia functioneaza comisia. Regulamentul de organizare si functionare si atributiile comisiilor de experti se stabilesc prin decizie al presedintelui CNAS.
Conform MS, va fi redus si Consiliul de Administratie al CNAS, de la 17 membri la 7, dupa cum urmeaza:
- 4 reprezentanti ai statului (unul numit de Presedintele Romaniei si 3 numiti de Primul-ministru, la propunerea ministrului Sanatatii);
- un reprezentant confederatiile patronale;
- un reprezentant confederatiile sindicale;
- un reprezentant numit de Primul Ministru, cu consultarea Consiliului National al Persoanelor Varstnice.
Membrii CA vor avea si ei, la fel ca si membrii comisiilor o indemnizatie lunara diminuata de la 20% la 1% din indemnizatia presedintelui CNAS.
De asemenea, membrii Consiliul de Administratie al Caselor judetene de asigurari vor primi o indemnizatie care scade de la 20% la 1 % din indemnizatia directorului general al CAS Judetene.
Cadru legislativ pentru stimularea personalului medical din zonele neacoperite de medici
Potrivit MS, aceasta este o alta masura necesara sistemului de sanatate. Prin noul act normativ, se creaza posibilitatea acordarii de stimulente in natura si in bani de catre consiliile locale si Ministerul Sanatatii, in teritoriile neacoperite cu medici sau cu personal sanitar, ori cu unitati farmaceutice, pentru asigurarea serviciilor medicale si farmaceutice.
In acest caz, consiliile locale si Ministerul Sanatatii incheie cu medicii, personalul sanitar, un contract civil privind drepturile si obligatiile partilor, cu o clauza de fidelitate in sarcina acestora, pentru o perioada de cel putin 5 ani.
Comentarii articol (6)