avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Un diabetic plateste asig. de sanatate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Un diabetic plateste asig. de sanatate?

Buna ziua,
Un diabetic, care nu are nici un fel de venit, plateste asigurarea de sanatate?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:32, 3 Iulie 2013
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213.
(1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
e) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sãnãtate stabilite de Ministerul Sãnãtãţii Publice, pânã la vindecarea respectivei afecţiuni, dacã nu realizeazã venituri din muncã, pensie sau din alte resurse;
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin.(1) sau alin.(2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.


2. Din NORME METODOLOGICE privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum şi pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (aprobate prin Ordinul CNAS nr. 617 din 13.08.2007):

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
g) pentru bolnavii cu afectiuni incluse în programele naţionale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, pana la vindecarea respectivei afectiuni, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale eliberate de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sanatate, a documentului eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, precum şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse;
...


3. - Afectiunea dvs. este inclusa in Programul national de sanatate stabilit de MSP.
- Mergeti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, cu documentele specificate mai sus, si solicitati eliberarea unui document care sa ateste calitatea dvs. de asigurat la sanatate.


Adeverinta de la Casa de Sanatate este valabila numai pentru reteta prescrisa pentru diabet, sau si pentru retetele eliberate si pentru celelalte afectiuni ?
Multumesc!
1. Asta nu mai stiu, trebuie sa intrebati la Casa de Asigurari de Sanatate.

2. Sau poate va raspunde un coleg mai priceput ca mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata sanatate kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O persoana care nu mai are nici un fel de venit de un an si jumatate, a fost depistata cu diabet si trebuie internat in spital. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Fratele poate fi coasigurat la sanatate? tanase_mara tanase_mara Il pot trece pe fratele meu pe asigurarea mea medicala daca nu are venit? (vezi toată discuția)
Asigurare medicala mariaelena1999 mariaelena1999 Buna ziua, Am 29 de ani si sunt insarcinata.Nu muncesc de vreo 3 ani deci in concluzie nu am asigurare medicala. As vrea sa va intreb daca sunt ... (vezi toată discuția)