avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... renuntare contributie CASMB
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

renuntare contributie CASMB

Buna ziua,

As dori sistarea platii la CASMB, ba chiar as merge atat de departe incat as dori si returnarea fondurilor "ce nu au fost utilizate".

Ani de zile nu am folosit serviciile dansilor si probabil contributiile platite sunt enorme.

Mereu cand am avut o problema am folosit sistemul privat sau am fost in strainate.

Spuneti-mi va rog cum pot aborda aceasta problema.

Mentionez ca sunt angajat in sistemul privat.

Va multumesc anticipat pentru atentie si indrumare !
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2016
mrqro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:28, 5 Aprilie 2016
Numai in instanta puteti avea castig de cauza.
Exista precedente [ link extern ] /
Va multumesc frumos pentru raspuns, insa din ce am citit acolo, era vorba de o "punere in plata" si un "client" care NU a folosit NICIODATA serviciile. Cel mai probabil la mine se pot invoca si/sau gasi cateva "utilizari". Cat ar costa un asemenea proces? Cam care ar fi durata?
Costurile pot fi ceva mai consistente in functie avocat, expert, etc. si pe la cate instante aveti de mers. Procesul poate dura 1-2 ani sau chiar mai mult.
Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
art.219
(1) Asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei care asigură accesul la un pachet de servicii de bază pentru asiguraţi.

(2) Obiectivele sistemului de asigurări sociale de sănătate sunt:
a) protejarea asiguraţilor faţă de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident; b) asigurarea protecţiei asiguraţilor în mod universal, echitabil şi nediscriminatoriu, în condiţiile utilizării eficiente a Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii şi funcţionează ca un sistem unitar, iar obiectivele menţionate la alin. (2) se realizează pe baza următoarelor principii:
a) alegerea liberă de către asiguraţi a casei de asigurări;
b) solidaritate şi subsidiaritate în constituirea şi utilizarea fondurilor;
c) alegerea liberă de către asiguraţi a furnizorilor de servicii medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale, în condiţiile prezentei legi şi ale contractului-cadru;
d) descentralizarea şi autonomia în conducere şi administrare;
e) participarea obligatorie la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru formarea Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
f) participarea persoanelor asigurate, a statului şi a angajatorilor la managementul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
g) acordarea unui pachet de servicii medicale de bază, în mod echitabil şi nediscriminatoriu, oricărui asigurat;
h) transparenţa activităţii sistemului de asigurări sociale de sănătate;
i) libera concurenţă între furnizorii care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate.
(4) Pot funcţiona şi alte forme de asigurare a sănătăţii în diferite situaţii speciale. Aceste asigurări nu sunt obligatorii şi pot fi oferite voluntar de organismele de asigurare autorizate conform legii.
(5) Asigurarea voluntară complementară sau suplimentară de sănătate poate acoperi riscurile individuale în situaţii speciale şi/sau pe lângă serviciile acoperite de asigurările sociale de sănătate.
(6) Asigurarea voluntară de sănătate nu exclude obligaţia de a plăti contribuţia pentru asigurarea socială de sănătate.
(7) Ministerul Sănătăţii, ca autoritate naţională în domeniul sănătăţii, exercită controlul asupra sistemului de asigurări sociale de sănătate, din punctul de vedere al aplicării politicilor şi programelor în domeniul sanitar aprobate de Guvernul României, şi realizează coordonarea funcţionării eficiente a sistemului de asigurări sociale de sănătate organizat prin CNAS.
Multumesc pentru extras, citind, suntem oarecum "obligati" prin lege sa contribuim la CASMB. Oare exista alternative, precum:

"a) alegerea liberă de către asiguraţi a casei de asigurări; "

Voi sumariză, încă o dată, pentru a mă asigura că am înţeles tot, statul român mă obligă să plătesc un procent lunar din venituri la CASMB conform legii 95/2006, în acelaşi context mă depriva de alegerea concurenţei.

True or False?X-(

Alte discuții în legătură

Renuntare la plata cass MONA-mihaela MONA-mihaela as dori sa aflu unde ma duc sa renunt la plata cas-ului platesc destul de mult si nu am fost la doctor in 14 de munca,sau la spital ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de sanatate comihalcescu comihalcescu lucrez la stat si acolo imi opreste din salariu sub forma \"CASS 5,5%\" , INTREBAREA ESTE : pot sa renunt la aceste servicii si sa nu imi mai opreasca aceasta ... (vezi toată discuția)
Pfa... ordonanta lui boc Mihaela Elena Mihaela Elena Buna seara. Am o intrebare la care nimeni nu poate/nu stie sa-mi raspunda: si avocatii sunt inclusi in depunea pana azi (respectiv miercuri 25.08.2010) ... (vezi toată discuția)