Nu puteti renunta la calitatea de asigurat, plata CAS este obligatorie si an de an s-a extins baza de impozitare. De ex in 2013 s-a platit CAS si pentru sumele provenite din dividente, dobanzi, venituri din activitati independente iar din 2014 se plateste si pentru veniturile provenite din inchirieri. In cazul in care nu se achita CAS-ul Casa de Asigurari de Sanatate executa plata silit si in cazul acesta se majoreaza sumele datorate cu penalitati si dobanzi de intarziere care pot fi mai mari ca suma datorata initial.
1. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) nu este benevola ci este obligatorie, prin lege, pentru unele categorii de venituri.
2. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 208. - (1) Asigurãrile sociale de sãnãtate reprezintã principalul sistem de finanţare a ocrotirii sãnãtãţii populaţiei care asigurã accesul la un pachet de servicii de bazã pentru asiguraţi.
(2) Obiectivele sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate sunt:
a) protejarea asiguraţilor faţã de costurile serviciilor medicale în caz de boalã sau accident;
b) asigurarea protecţiei asiguraţilor în mod universal, echitabil şi nediscriminatoriu în condiţiile utilizãrii eficiente a Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Asigurãrile sociale de sãnãtate sunt obligatorii şi funcţioneazã ca un sistem unitar, iar obiectivele menţionate la alin. (2) se realizeazã pe baza urmãtoarelor principii:
a) alegerea liberã de cãtre asiguraţi a casei de asigurãri;
b) solidaritate şi subsidiaritate în constituirea şi utilizarea fondurilor;
c) alegerea liberã de cãtre asiguraţi a furnizorilor de servicii medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale, în condiţiile prezentei legi şi ale contractului-cadru;
d) descentralizarea şi autonomia în conducere şi administrare;
e) participarea obligatorie la plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate pentru formarea Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;
f) participarea persoanelor asigurate, a statului şi a angajatorilor la managementul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;
g) acordarea unui pachet de servicii medicale de bazã, în mod echitabil şi nediscriminatoriu, oricãrui asigurat;
h) transparenţa activitãţii sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate;
i) libera concurenţã între furnizorii care încheie contracte cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(4) Pot funcţiona şi alte forme de asigurare a sãnãtãţii în diferite situaţii speciale. Aceste asigurãri nu sunt obligatorii şi pot fi oferite voluntar de organismele de asigurare autorizate conform legii.
(5) Asigurarea voluntarã complementarã sau suplimentarã de sãnãtate poate acoperi riscurile individuale în situaţii speciale şi/sau pe lângã serviciile acoperite de asigurãrile sociale de sãnãtate.
(6) Asigurarea voluntarã de sãnãtate nu exclude obligaţia de a plãti contribuţia pentru asigurarea socialã de sãnãtate.
(7) Ministerul Sãnãtãţii Publice, ca autoritate naţionalã în domeniul sãnãtãţii, exercitã controlul asupra sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, din punct de vedere al aplicãrii politicilor de sãnãtate aprobate de Guvernul României.