avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asigurarea de sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asigurarea de sanatate

lucrez la stat si acolo imi opreste din salariu sub forma "CASS 5,5%" , INTREBAREA ESTE : pot sa renunt la aceste servicii si sa nu imi mai opreasca aceasta suma de bani? am fost la spital sa imi fac o analiza si am fost indrumat la un consul privat , adica la acelasi doctor care avea obligatia sa imi faca controlul gratuit. multumesc
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 12:40, 9 Iunie 2010
:sorry: Din pacate nu se poate, contributia este obligatorie.
CAP. 1 Dispozitii generale
ART. 208
(1) Asigurarile sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de finantare a ocrotirii sanatatii populatiei care asigura accesul la un pachet de servicii de baza pentru asigurati.
(2) Obiectivele sistemului de asigurari sociale de sanatate sunt:
a) protejarea asiguratilor fata de costurile serviciilor medicale in caz de boala sau accident;
b) asigurarea protectiei asiguratilor in mod universal, echitabil si nediscriminatoriu in conditiile utilizarii eficiente a Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii si functioneaza ca un sistem unitar, iar obiectivele mentionate la alin. (2) se realizeaza pe baza urmatoarelor principii:
a) alegerea libera de catre asigurati a casei de asigurari;
b) solidaritate si subsidiaritate in constituirea si utilizarea fondurilor;
c) alegerea libera de catre asigurati a furnizorilor de servicii medicale, de medicamente si de dispozitive medicale, in conditiile prezentei legi si ale contractului-cadru;
d) descentralizarea si autonomia in conducere si administrare;
e) participarea obligatorie la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru formarea Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
f) participarea persoanelor asigurate, a statului si a angajatorilor la managementul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
g) acordarea unui pachet de servicii medicale de baza, in mod echitabil si nediscriminatoriu, oricarui asigurat;
h) transparenta activitatii sistemului de asigurari sociale de sanatate;
i) libera concurenta intre furnizorii care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate.
(4) Pot functiona si alte forme de asigurare a sanatatii in diferite situatii speciale. Aceste asigurari nu sunt obligatorii si pot fi oferite voluntar de organismele de asigurare autorizate conform legii.
(5) Asigurarea voluntara complementara sau suplimentara de sanatate poate acoperi riscurile individuale in situatii speciale si/sau pe langa serviciile acoperite de asigurarile sociale de sanatate.
(6) Asigurarea voluntara de sanatate nu exclude obligatia de a plati contributia pentru asigurarea sociala de sanatate.

:wassat: Nu este obligatoriu, in schimb, sa suportati serviciile de proasta calitate furnizate de medicii interesati doar de castiguri. Puteti schimba medicul (daca este de familie) sau puteti face sesizare la Colegiul Medicilor si la Casa Asigurarilor de Sanatate.
Numai bine.
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la plata cass MONA-mihaela MONA-mihaela as dori sa aflu unde ma duc sa renunt la plata cas-ului platesc destul de mult si nu am fost la doctor in 14 de munca,sau la spital ... (vezi toată discuția)
Renuntare contributie casmb mrqro mrqro Buna ziua, As dori sistarea platii la CASMB, ba chiar as merge atat de departe incat as dori si returnarea fondurilor \"ce nu au fost utilizate\". Ani de ... (vezi toată discuția)
Unde scrie in lege ca trebuie sa achit cas in arondarea domiciliului din buletin? eusaisapte eusaisapte Precizez ca am buletin de Bucuresti dar locuiesc in provincie cu flotant. Nu gasesc in nici o lege unde scrie ca nu pot achita CAS si in provincie. Ma ajutati ... (vezi toată discuția)