avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA... ordonanta lui Boc
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA... ordonanta lui Boc

Buna seara. Am o intrebare la care nimeni nu poate/nu stie sa-mi raspunda: si avocatii sunt inclusi in depunea pana azi (respectiv miercuri 25.08.2010) "faimoasele" formulare pentru somaj/ pensii/ sanatate? Daca da, de unde se obtin aceste formulare si cum se completeaza (cat de cat corect). Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ve_ioanna , utilizator 16:08, 25 August 2010
Din comunicat reiese ca toti platesc indiferent ca-s profesii libere (avocati, medici, ...), drepturi de autor sau PFA-uri

[ link extern ]

"Precizăm că activităţile desfăşurate în mod independent, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite conform prevederilor Legii nr.8 /1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente. Persoanele care se regăsesc în această situaţie se asigură, obligatoriu, potrivit prevederilor OUG nr. 58/2010, pe declaraţia de asigurare menţionată mai sus. Cota de contribuţie de asigurări sociale este de 10,5% din venitul net realizat."
P.S. In ordonanta era trecut totusi ca cei ce sunt asigurati in sisteme alternative de pensii nu platesc pensii in sistemul de stat (aici parca se incadrau avocatii care au un sistem propriu de pensii)
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
Popu, utilizator
De cateva zile citesc si rascitesc celebra ordonanta, normele ei de aplicare si pot sa spun ca avocatii nu sunt obligati la depunerea declaratiilor pentru pensii si somaj, deci nu pot fi obligati sa plateasca aceste taxe aberante .
Cu asigurarea de sanatate este o alta chestiune. Se incheie contract cu CASS si se plateste trimestrial, semestrial sau anual, in baza declaratiei de impunere fiscala anuala sau anticipata, cota de 5.5% din venitul anual net.. Aceasta asigurare este obligatorie, si fie vorba intre noi, este si necesara in caz de spitalizare , boala , etc.
Eu am deja asigurare de sanatate la OPSNAJ. Oare mai e nevoie sa mai depun alta si la CASS (sa ma mai inscriu si sa mai platesc si la aceasta contributiile)? Ca o intamplare, luna asta deja am avut nevoie de asigurarea incheiata cu OPSNAJ... asa ca dpmdv nu vad utilitatea/logica celei de-a doua asigurari/cereri facuta catre CASS. Multumesc pt lamuriri.
Din punctul meu de vedere, in conditiile in care ai asigurare la OPSNAJ, nu mai trebuie sa inchei un alt contract de asigurare si cu CASS.
Interpretarea mea este urmatoarea, OUG 58/2010 si normele, reglementeaza, sau mai bine zis, extinde , sfera persoanelor care datoreaza contributii la asigurarile de sanatate, iar metodologia de incheiere a contractelor de asigurare, modalitatile de plata, etc este reglementata prin legea cadru 95/2006. Normal ar fi ca cele doua acte normative sa se completeze reciproc si nu ar trebui excluse dispozitiile Legii 95/2006 Or, art. 208 al.3 lit. a din Legea 95/2006, arata ca" Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii si functioneaza ca un sistem unitar, iar obiectivele mentionate la alin. (2) se realizeaza pe baza urmatoarelor principii:
a) alegerea libera de catre asigurati a casei de asigurari...."Art. 256 arata ca " Art. 256. - (1) Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se formeaza din:
a) contributii ale persoanelor fizice si juridice;
b) subventii de la bugetul de stat;
c) dobânzi, donatii, sponsorizari, venituri obtinute din exploatarea patrimoniului CNAS si caselor de asigurari, precum si alte venituri, în conditiile legii;
d) sume din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice.
(2) Colectarea contributiilor persoanelor juridice si fizice care au calitatea de angajator se face de catre Ministerul Finantelor Publice, prin ANAF, în contul unic deschis pe seama CNAS în conditiile legii, iar colectarea contributiilor persoanelor fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de catre ANAF, se efectueaza de catre casele de asigurari." In fine, art 2 din statutul OPSNAJ, arata ca:" (1) C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. este instituţie publică, cu personalitate juridică şi buget propriu, subordonată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi are sediul în str. Popa Savu, nr. 45, sect.1, Municipiul Bucureşti.
(2) Casa se organizează şi funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr.95 /2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, ale Ordonanţei Guvernului nr.56/1998 privind înfiinţarea si funcţionarea C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.458/2001, precum şi ale prezentului STATUT, care respectă prevederile statutului - cadru aprobat de Consiliul de Administraţie al C.N.A.S."
Ca sa nu uit, am facut o mica greseala in mesajul anterior, asigurarea de sanatate se plateste trimestrial ( tot Legea 95/2006 cu ultimile modificari). eu am contract cu CASS si de aproape 10 ani platesc o data pe an, pentru tot anul, dupa ce mi se comunica de la Finante decizia de impunere anuala, fara sa se aplice penalitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sanatate avocati monik monik dragi colegi avocati, am si eu o nedumerire caci am auzit mai multe opinii despre cele de mai jos. dupa cum se stie, avocatii platesc 10% din salariu la barou ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare a art.iii oug 58/2010 Ioan Mina Sava Ioan Mina Sava Sunt pensionar, am un PFA,platesc impozit si cota de asigurari de sanatate pentru venitul net estimat anual si impartit pe trimestre conform deciziei de ... (vezi toată discuția)