1. Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera si care sunt considerate evenimente ulterioare datei bilantului se evidentiaza distinct si se reflecta in rezultatele exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului si vor fi inregistrate de cei care le primesc prin conturile 408 „Furnizori facturi de primit”, respectiv 418 „Furnizori facturi de intocmit”.
Modificarea mentioneaza expres aplicarea acestui tratament contabil probabil din dorinta de a fi evitata orice confuzie, desi cadrul vechilor reglementari contabile 1752/2005 permiteau totusi un astfel de tratament.
Cu semn de intrebare ramane totusi sintagma „daca sumele respective se cunosc” atata timp cat in mod normal conform principiilor contabile, cei care pregatesc situatiile financiare anuale sunt obligati sa evidentieze aceste reduceri comerciale considerate ca evenimente ulterioare datei bilantului ca sume estimate cat mai precis. Din modul in care sunt formulate aceste modificari putem intelege ca numai sumele care provin din calcule exacte bazate pe documente suport relevante si nu doar pe estimari vor putea fi recunoscute contabil si implicit fiscal. Totusi in practica pot fi situatii in care nu se pot estima cu acuratete la data bilantului astfel de reduceri comerciale. Credem ca o clarificare in acest sens ar trebui adusa de catre normator.
2. Fondul comercial negativ poate fi recunoscut si in situatiile financiare individuale.
Ca o scurta precizare, una din modificarile majore aduse de Ordinul 3055/2009 este si cea legata de clarificarea faptului ca in situatiile financiare individuale fondul comercial poate fi recunoscut. Impactul major in acest caz este legat de valoarea la care activele achizitionate in urma unei tranzactii care a generat fond comercial pot fi amortizate sau trecute pe costuri fiscal si contabil.
Conform prevederilor curente ale Codului Fiscal este mentionat doar tratamentul fiscal al fondului comercial ca si activ neamortizabil fiscal. Din punct de vedere contabil ramane neclarificata perioada in care fondul comercial negativ poate fi tranferat la venituri.
3. Se transfera la categoria stocuri doar imobilizarile corporale pentru care exista o schimbare a utilizarii acestora evidentiata de inceperea modernizarii pentru vanzare. Ca urmare, daca o entitate decide sa cedeze o imobilizare corporala fara a fi modernizata, ea continua sa o trateze ca imobilizare corporala pana la scoaterea sa din evidenta, si nu ca element de stoc. Modernizarea are semnificatia cheltuielilor ulterioare recunoscute ca o componenta a activului.
Conform articolului 107.2 din Ordinul 3055/2009: ”sunt recunoscute ca o componenta a activului, sub forma cheltuielilor ulterioare investiiile care trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial, prin cresterea veniturilor sau reducerea cheltuielilor de intretinere.”
Credem ca intentia normatorului a fost ca acest temen „modernizare” sa includa doar cheltuielile care pot creste pretul de vanzare si cele aferente vanzarii imobilizarilor corporale respective. In practica, probabil multi contabili vor fi confuzati de utilizarea termenului modernizare si vor prefera din ratiuni de simplitate, sa nu transfere astfel de imobilizari in categoria stocurilor continuand sa le amortizeze fiscal si contabil.
4. Marfurile si produsele finite returnate de clienti aferente unei vanzari din exercitiul financiar precedent, se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului, iar corectia se inregistreaza la data bilantului in conturile 418 „Clienti facturi de intocmit” respectiv 408”Furnizori facturi nesosite”.Tratamentul TVA in aceste situatii este cel prevazut de legislatia in domeniu.
Comentariile noastre sunt similare cu cele de la punctul 1 de mai sus in ceea ce priveste tratamentul contabil si implicatiile sintagmei daca sumele respective se cunosc.
Modificarile aduse nu mentioneaza explicit faptul ca, in cazul unor astfel de retururi, va fi necesara si corectarea costului aferent marfurilor respectiv al produselor finite returnate la data bilantului.
Un caz particular il reprezinta stocurile pentru care decizia de returnare a fost agreata de parti pana la data bilantului si care nu au ajuns inca fizic la furnizor si/sau nu au fost transferate inca fizic de la client. O posibila solutie contabila pentru furnizor este reflectarea la data bilantului a unui astfel de retur in debitul conturilor de stocuri in curs de aprovizionare si in creditul conturilor de costuri pentru marfuri sau venituri din productia stocata pentru produsele finite. Pentru clientul care a returnat astfel de stocuri o posibila solutie contabila la data bilantului ar putea fi evidentierea lor ca stocuri in afara bilantului si prin debitarea contului 408 „Furnizori facturi de primit” si a creditului conturilor de stocuri.
5. In categoria creantelor si obligatiilor in valuta si a celor care sunt exprimate in lei, dar a caror decontare se face in functie de cursul unei valute si care trebuiesc reevaluate la sfarsitul lunii pe baza cursului de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, au fost incluse explicit si conturile 481” Decontari intre subunitate si subunitati”, 482”Decontari intre subunitati”, avansurile pentru achizitia imobilizarilor corporale si necorporale, a bunurilor de natura stocurilor precum si a depozitelor bancare constituite in valuta.
Comentariile noastre sunt similare cu cele de la punctul 1 de mai sus in ceea ce priveste tratamentul contabil.
Desi nu va influenta pregatirea situatiilor financiare anuale2010, Ordinul 2869/2010 a introdus si noua definitie a partilor legate-afiliate, ce se va aplica incepand cu anul 2011.
Conform noii definitii, baza de recunoastere contabila a partilor legate a devenit mult mai extinsa. Totusi raman in continuare diferente intre definitia fiscala a partii legate si cea din punct de vedere contabil. Subiectul este delicat atat din punct de vedere al noutatii obligatiilor de prezentare in situatiile financiare a tranzactiilor, cat si al impactului fiscal pe care aceasta prezentare l-ar putea avea.
Asa cum este formulat in prezent, articolul 275 din ordinul 3055/2009, chiar si cu modficarea adusa de Ordinul 2869/2010, in situatiile financiare este obligatorie prezentarea in notele explicative doar a tranzactiilor care indeplinesc simultan doua conditii: sunt semnificative si nu au fost incheiate in conditii normale de piata. Deci, in cazul entitatilor raportoare care nu prezinta astfel de tranzactii semnificative in notele explicative, putem concluziona ca acestea, daca au existat, au fost incheiate la preturi de piata, iar pentru cele care le prezinta fara a face precizari suplimentare, ca aceste tranzactii nu au fost efectuate in conditii normale de piata. Aceste aspecte ar putea fi luate in considerare in cazul controlarii impozitului pe profit de catre organele fiscale, mai ales la entitatile care au raportat pierderi fiscale.
- Pentru orice detalii legate de subiectul tratat in articol, puteti adresa intrebari autorului la urmatoarea adresa de email: boteacabinetaudittaxe@clicknet.ro
______________________________
Despre autor:
Botea Danut Nicolae are o bogata experienta de peste 17 ani in auditul financiar si in consultanta fiscala si contabila dintre care 14 ani ca membru al echipei Ernst Young din Romania. Este auditor financiar, expert contabil, auditor intern certificat si practician in insolventa. Este de asemenea membru ACCA, CIA, CAFR, CECCAR si UNPIR.
A coordonat proiecte de auditare a situatiilor financiare locale si IFRS si a raportarilor de grup pentru diverse societati din Romania inclusiv societati listate la bursa din industria siderurgica, farmaceutica, automotive, textila si alimentara, media precum si societati de distributie si de comert.
A facut parte si din echipa de taxe Ernst & Young, fiind specializat in optimizarea costurilor fiscale si in consultanta contabila unde in calitate de coordonator a finalizat cu succes astfel de proiecte pentru importante societati din Romania.
Mai multe informatii, aici.