Calculul impozitului pe profit pentru anul 2010 este influentat atat de modificarile suferite de Codul Fiscal, cat si de modificarile reglementarilor contabile aduse de Ordinul Ministerului de Finante 3055/2009, aplicabile incepand cu anul 2010. Declaratia 101 privind impozitul pe profit aferent anului 2010 trebuie depusa de catre contribuabili pana cel tarziu luni, 26 aprilie.
Enumeram cateva dintre modificarile reglementarilor contabile cu un astfel de impact:
1. Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie sunt incluse in costul de achizitie
Vechiul Ordin 1752/2005 mentiona faptul ca reducerile comerciale nu erau incluse in costul de achizitie al bunurilor. Prin noile reglementari, acest tip de reduceri comerciale se vor impozita de entitatile care au achizitionat aceste bunuri doar la momentul efectiv al vanzarii acestora sau al activelor in al caror cost valoarea unor astfel de bunuri a fost inclusa.
2. Prevederi exprese in ceea ce priveste regia fixa de productie si capacitatea normata de productie
Ordinul 1752/2005 nu definea regia fixa de productie si capacitatea normata de productie dand posibilitatea intepretarii diferite a modului in care costul de productie urma sa fie reflectat in contabilitate. Acest aspect este important mai ales pentru entitatile de productie si servicii care detin stocuri cu valori mari de produse finite si produse si servicii in curs de executie si care au inregistrat in cursul anului o subutilizare a capacitatii normate de productie. Prin aplicarea corecta a acestui tratament contabil mentionat de Ordinul 3055/2009, aceste entitati vor exclude costurile cu regia fixa nealocata aferente capacitatii de productie neutilizata din costul de productie al stocurilor respective urmand sa o includa pe cheltuielile perioadei.
3. Inregistrarea deprecierii imobilizarilor
Ordinul 3055/2009 a extins modul de estimare al deprecierii imobilizarilor corporale si necorporale. Pe langa mentinerea obligativitatii constatarii faptice a unor astfel de deprecieri la inventariere, noul ordin precizeaza faptul ca existenta unor astfel de deprecieri poate fi determinata si prin luarea in considerare a informatiilor obtinute din surse externe si interne. Se exemplifica de asemenea si tipul de informatii ce poate duce la concluzia existentei unor astfel de deprecieri.
Chiar daca entitatile nu vor utiliza aceste informatii pentru estimarea deprecierilor, tinand cont de caracterul neobligatoriu al precizarilor respective, credem ca totusi actualul context economic va face necesara justificarea acestei pozitii catre auditorii unor astfel de entitati de catre management.
Astfel entitatile care utilizeaza regula alternativa de evaluare a imobilizarilor corporale au posibilitatea sa evite efectuarea unei noi reevaluari a imobilizarilor respective la 31.12.2010 daca prin luarea in considerea a unor astfel de informatii se poate concluziona ca nu exista deprecieri ale imobilizarilor respective.
Aceste aspecte vor influenta din punct de vedere fiscal:
• Modul in care va fi stabilita valoarea fiscala a imobilizarilor la 31.12.2010 la entitatile care au aplicat metoda alternativa de reevaluare si care au inclus aceste reevaluari in valoarea fiscala a acestor imobilizari. Noua valoare fiscala va determina si deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea acestora incepand cu exercitiul financiar 2011.
• Modul de impozitare al partii din reevaluarile anterioare care au fost deduse la impozitul pe profit in conformitate cu normele de aplicare ale Codului Fiscal, in cazurile in care inregistrarea ajustarii deprecierii imobilizarilor va determina o scaderea a valorii rezervelor din reevaluare.
4. Reguli specifice prin care terenurile si constructiile pot fi transferate in categoria stocurilor
Un teren care este cumparat cu scopul construirii pe acesta de constructii destinate vanzarii va fi recunoscut in categoria stocurilor.
In situatia in care terenul este recunoscut initial ca imobilizare corporala si este folosit ulterior pentru construirea de ansambluri de locuinte destinate vanzarii, valoarea sa va fi inclusa in valoarea noului activ construit in functie de modul de negociere a contractelor de vanzare a bunurilor care fac obiectul constructiei si vanzarii sau se va evidentia distinct la categoria stocurilor de natura marfurilor la valoarea de inregistrare in contabilitate.
Se precizeaza si faptul ca in cazul in care terenul respectiv a fost reevaluat, concomitent cu schimbarea naturii activului se procedeaza la inchiderea contului de rezerve din reevaluarea aferenta acestuia.
Noile prevederi contabile tin cont si de situatia in care ansamblurile si complexele de locuinte nu mai sunt destinate vanzarii ci utilizarii sau inchirierii. In acest caz activele respective se vor transfera la categoria de imobilizari la data schimbarii destinatiei, la valoarea la care activele erau inregistrate in contabilitate .
Impactul fiscal al unui asemenea tratament contabil este legat de tratamentul fiscal al rezervelor din reevaluare in situatia transferarii terenurilor, care includ reevaluari recunoscute fiscal, la categoria stocuri si de faptul ca valoarea terenurilor respective se va reflecta in valoarea fiscala a constructiilor aferente.
5. Valoarea provizioanelor prezentate in bilant reprezinta valoarea actualizata a cheltuielilor estimate a fi necesare pentru stingerea obligatiei, acolo unde efectul valorii in timp a banilor este semnificativ
Conform noilor prevederi, actualizarea provizioanelor in astfel de cazuri se efectueaza de regula de catre persoane specializate, iar rata de actualizare utilizata trebuie sa reflecte evaluarile curente pe piata ale valorii timp a banilor si ale riscurilor specifice datoriei. In practica acest lucru presupune ajustarea valorii partii pe termen lung a unor astfel de provizioane cu rata respectiva de actualizare.
Pentru provizoanele care sunt in aceasta situatie si sunt incluse si in categoria provizioanelor deductibile fiscal conform articolul 22 din Codul Fiscal, acest tratament contabil le va influenta si tratamentul fiscal.
6. Modificarile aduse de Ordinul Ministrului de Finante 2869/2010, care au modificat Ordinul 3055/2009:
• Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera si care sunt considerate evenimente ulterioare datei bilantului se evidentiaza distinct si se reflecta în rezultatele exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.
• Fondul comercial poate fi recunoscut si în situatiile financiare individuale.
• Se transfera la categoria stocuri doar imobilizarile corporale pentru care exista o schimbare a utilizarii acestora evidentiata de începerea modernizarii pentru vanzare. Ca urmare, daca o entitate decide sa cedeze o imobiliziare corporala fara a fi modernizata, ea continua sa o trateze ca imobilizare corporala pana la scoaterea sa din evidenta, si nu ca element de stoc. Modernizarea are semnificatia cheltuielilor ulterioare recunoscute ca o componenta a activului.
• Marfurile si produsele finite returnate de clienti aferente unei vanzari din exercitiul financiar precedent, se reflecta în situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.
• În categoria creantelor si obligatiilor în valuta si a celor care sunt exprimate în lei dar a caror decontare se face în functie de cursul unei valute si care trebuiesc reevaluate la sfarsitul lunii pe baza cursului de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, au fost incluse explicit si conturile 481” Decontari intre subunitate si subunitati”, 482”Decontari între subunitati”, avansurile pentru achizitia imobilizarilor corporale si necorporale, a bunurilor de natura stocurilor precum si a depozitelor bancare constituite în valuta.
7. Clarificari in ce priveste recunoasterea veniturilor
Se aduc precizari exprese in ceea ce priveste momentul la care se considera ca a avut locul transferul proprietatii sau al livrarii bunurilor (aceste aspecte fiind unele din elementele principale utilizate in recunoasterea veniturilor in contabilitate) pentru diferite tranzactii rezultate din activitatea de consignatie, din operatiuni de testare si verificare a conformitatii sau pentru stocurile aflate la dispozitia clientului. Astfel:
• momentul recunoasterii livrarii bunurilor de la consignant la consignatar este data la care consignatarul livreaza bunurile catre clienti
• momentul transferului proprietatii bunurilor pentru:
o bunurile transmise in vederea testarii sau verificarii confomitatii este data acceptarii bunurilor de catre beneficiar
o stocurile aflate la dispozitia clientului este data la care clientul intra in posesia acestor bunuri
Se mentioneaza de asemenea si faptul ca in activitatea de constructii veniturile se recunosc pe baza actului de receptie semnat de beneficiar, prin care se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.
____________________
Despre autor:
Botea Danut Nicolae are o bogata experienta de peste 17 ani in auditul financiar si in consultanta fiscala si contabila dintre care 14 ani ca membru al echipei Ernst Young din Romania. Este auditor financiar, expert contabil, auditor intern certificat si practician in insolventa. Este de asemenea membru ACCA, CIA, CAFR, CECCAR si UNPIR.
A coordonat proiecte de auditare a situatiilor financiare locale si IFRS si a raportarilor de grup pentru diverse societati din Romania inclusiv societati listate la bursa din industria siderurgica, farmaceutica, automotive, textila si alimentara, media precum si societati de distributie si de comert.
A facut parte si din echipa de taxe Ernst & Young, fiind specializat in optimizarea costurilor fiscale si in consultanta contabila unde in calitate de coordonator a finalizat cu succes astfel de proiecte pentru importante societati din Romania.
Mai multe informatii,
aici.
Comentarii articol (4)