Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat vineri, 25 martie 2005, la sediul Ministerului Finantelor Publice, prima dezbatere publica pe tema proiectului de Lege pentru prevenirea evaziunii fiscale.
In conformitate cu prevederile Legii nr.52/2003 privind transparenta decizionala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat vineri, 25 martie 2005, la sediul Ministerului Finantelor Publice, prima dezbatere publica pe tema proiectului de Lege pentru prevenirea evaziunii fiscale.
La aceasta intalnire, prezidata de domnul Sebastian Bodu, Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, au participat specialisti din cadrul Ministerului Finantelor Publice si ai altor institutii guvernamentale implicate, precum si reprezentanti ai societatii civile romanesti – federatii patronale si sindicale, oameni de afaceri romani si straini, juristi.
Legea nr.87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, actul normativ care reglementeazã domeniul combaterii evaziunii fiscale la aceastã datã, sancþioneazã distinct atât la nivel contravenþional cât ºi la nivel penal faptele de evaziune fiscalã. S-a considerat cã domeniul de reglementare al combaterii evaziunii fiscale ar trebui sã fie unul exclusiv penal, noua lege pentru combaterea evaziunii fiscale urmând a sancþiona faptele de evaziune fiscalã exclusiv la nivel penal.
Referitor la acest proiect de lege, domnul Sebastian Bodu, Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a declarat: “Dorim sa realizam in Romania conditiile unui mediu de afaceri prietenos si echitabil. Vrem sa deschidem calea dezvoltarii economice a societatilor comerciale prin protejarea acestora impotriva concurentei neloaiale a celor care incalca legislatia fiscala. Procesul complex de reforma si modernizare a activitatii de administrare fiscala, generat de orientarea tot mai puternica spre eficienta si rezultate – obiectiv esential inclus in Strategia pe termen mediu a ANAF, raspunde nevoii de a creste semnificativ colectarea veniturilor bugetare. Aceasta conduce la extinderea marjelor libertatii de decizie in ce priveste cheltuirea banului public, a indeplinirii mai bune a functiei statului de redistribuire a veniturilor bugetare in functie de prioritati, si de aliniere, in consecinta, la standardele Uniunii Europene in domeniu. Tindem spre consolidarea civismului fiscal, colectarea cu rapiditate si eficienta a impozitului eludat si sanctionarea comportamentului evazionist si intarirea disciplinei fiscale.
De aceea avem nevoie de parghii legale cat mai ferme in lupta pentru diminuarea fraudelor fiscale. Nu se mai poate continua cu acceptarea neplatii obligatiilor fiscale. Acest proiect de lege are in vizor pe toti cei care incearca sa eludeze prin frauda sau prin neplata, legile fiscalitatii, fundamentale pentru functionarea oricarui stat democratic.
Acest proiect de act normativ, dat fiind importanta lui la nivel national, il tratam cu maxima seriozitate si nu il putem transpune in practica decat cu sprijinul constructiv al societatii civile, pentru ca ne asteptam la pozitii dintre cele mai dure din partea celor care sunt vizati de prevederile lui.”
Proiectul de Lege pentru prevenirea evaziunii fiscale, impreuna cu Expunerea de motive, initiate de institutia noastra, sunt facute publice pe Portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala la adresa
http://anaf.mfinante.ro, domeniul Legislatie/ Transparenta decizionala.
De asemenea, acesta poate fi consultat la Cabinetul Purtatorului de Cuvant, Relatii Publice si Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul in str.Apolodor nr.17, sector 5, Bucuresti.
In perioada urmatoare, ANAF asteapta din partea societatii civile si a institutiilor implicate, sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ, care pot fi transmise in scris catre la Cabinetul Purtatorului de Cuvant, Relatii Publice si Mass-Media – domnului Victor Ogneru, cu mentiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la urmatoarele adrese:
· Prin scrisori la adresa postala: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741- la Cabinetul Purtatorului de Cuvant, Relatii Publice si Mass-Media;
· Electronic la adresa de mail:
Relatiipublice.anaf@mfinante.gv.ro · Prin Fax la numarul: 021-411.51.66.
Pentru a avea acces la informatiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenta decizionala in Agentia Nationala de Administrare Fiscala, se poate accesa domeniul Informatii publice/ Comunicate si informatii de presa aflat pe Portalul institutiei noastre.
Comentarii articol (0)