Hotararea Camerei Auditorilor Financiari nr. 177/2010 privind aprobarea Procedurilor de acreditare a formatorilor Camerei Auditorilor Financiari din Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 864, din 23 decembrie 2010.
In temeiul:
— art. 6 alin. (3) si al art. 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
— art. 24 si 26 din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 983/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania, intrunit in sedinta din data de 22 septembrie 2010, h o t a r a s t e:
Art. 1. — Se aproba Procedurile de acreditare a formatorilor Camerei Auditorilor Financiari din Romania, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. — Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari si Compartimentul secretariat vor duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.
Art. 3. — Prezenta hotarare se comunica Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 4. — La data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 124/2008 privind aprobarea Procedurilor de acreditare a formatorilor Camerei Auditorilor Financiari din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 511 din 8 iulie 2008, se abroga.
Presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania,
Ion Mihailescu
Bucuresti, 22 septembrie 2010.
Nr. 177.
ANEXA
Proceduri de acreditare a formatorilor Camerei Auditorilor Financiari din Romania
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — Prezentele proceduri urmaresc instituirea unei proceduri transparente, obiective si flexibile de acreditare a formatorilor de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare CAFR sau Camera.
Art. 2. — In sensul prezentelor proceduri, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) formator — persoana fizica ce are dreptul de a furniza membrilor Camerei si stagiarilor in activitatea de audit financiar servicii de pregatire profesionala, in conditiile prevazute de prezentele proceduri;
b) pregatire profesionala continua — sistem de perfectionare a cunostintelor si aptitudinilor profesionale ale membrilor Camerei, desfasurat potrivit regulilor specifice, aprobate prin hotarare a Consiliului CAFR;
c) pregatire profesionala — sistem de acumulare si perfectionare a cunostintelor si aptitudinilor profesionale ale stagiarilor in activitatea de audit financiar, desfasurat potrivit regulilor specifice, aprobate prin hotarare a Consiliului CAFR.
CAPITOLUL II
Procedura de acreditare si validare
Art. 3. — Pot fi acreditate ca formatori urmatoarele categorii de persoane fizice, care se bucura de o buna reputatie si care nu au adus atingere prestigiului Camerei sau profesiei:
a) auditori financiari in conditiile in care au obtinut calificativul A la ultima inspectie efectuata de departamentul de specialitate al CAFR, care au respectat obligatiile de membru al Camerei, cerintele codului etic si nu au suferit nicio sanctiune disciplinara aplicata de Camera;
b) cadre didactice universitare cu titlul de doctor in stiinte economice cu specializarea in domeniul contabilitatii, care predau discipline prevazute la art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, aprobata cu modificari prin Legea nr. 278/2008, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) specialisti sau cadre didactice universitare in domeniu, specializate in domeniile conexe contabilitatii si auditului, in masura in care tematica de pregatire implica astfel de domenii;
d) auditori financiari care lucreaza la institutii publice sau de utilitate publica din domeniul reglementarii contabilitatii si auditului financiar.
Art. 4. — Pentru obtinerea acreditarii, persoanele interesate trebuie:
1. sa depuna la Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari din cadrul Camerei un dosar care sa cuprinda:
a) cerere prin care solicita acreditarea ca formator;
b) copie de pe carnetul de auditor financiar, daca este cazul;
c) copie de pe diploma de doctor in domeniul contabilitatii, insotita de prima si ultima fila a carnetului de munca, sau adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior din care sa rezulte indeplinirea cerintei art. 3 lit. b), dupa caz;
d) adeverinta eliberata de institutia la care lucreaza din care sa rezulte indeplinirea cerintelor prevazute la art. 3 lit. c), respectiv lit. d);
e) curriculum vitae.
2. sa participe la cursurile pentru formatori organizate de Camera pentru anul respectiv.
Art. 5. — Dosarul prevazut la art. 4 pct. 1 se va depune la sediul Camerei in perioada ianuarie—mai a fiecarui an.
Art. 6. — Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari va analiza dosarul si prezenta la cursul organizat de catre Camera pentru formatori si va consemna rezultatele verificarilor intr-un raport cu propunerea de aprobare/respingere a acreditarii, adresat Consiliului Camerei.
Art. 7. — Hotararea Consiliului se comunica celor interesati de catre Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari.
Art. 8. — Reanalizarea dosarului unui formator acreditat deja de catre Camera se face o data la 3 ani.
Art. 9. — (1) Anual se va face validarea fiecarui formator. In vederea validarii, formatorii trebuie sa respecte cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fi sustinut cursuri in domeniul pentru care a obtinut acreditare, cel putin o data in termenul prevazut la art. 8;
b) sa fi obtinut un calificativ minim, stabilit de Consiliul Camerei, ca urmare a evaluarii efectuate pe baza de chestionar de catre participantii la cursurile anuale de pregatire profesionala unde acesta a sustinut cursuri;
c) sa participe anual la cursurile pentru formatori organizate de catre Camera;
d) sa nu fi suferit nicio sanctiune disciplinara aplicata de Camera.
(2) In cazul in care conditiile prevazute de art. 9 alin. 1 lit. b) si c) nu au fost respectate, formatorul ramane acreditat, dar nu poate fi validat pentru a sustine cursuri in anul respectiv.
Art. 10. — (1) Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari va verifica daca formatorul a indeplinit cumulativ conditiile stipulate la art. 9 si va propune Consiliului, in baza unui raport, validarea/invalidarea formatorului pentru anul respectiv.
(2) Obtinerea unui calificativ mai mic decat minimul stabilit de Consiliul Camerei conduce la anularea acreditarii ca formator a persoanei respective.
Art. 11. — Hotararea Consiliului de validare/invalidare a formatorului se comunica celor interesati de catre Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari.
CAPITOLUL III
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 12. — Cursurile pentru formatori pot fi organizate contra cost. Pretul fiecarui curs, stabilit prin hotarare a Consiliului Camerei, va fi afisat pe site-ul CAFR.
Art. 13. — Lista formatorilor acreditati de Camera se va actualiza permanent si se publica pe site-ul CAFR.
Comentarii articol (1)