Interdictia angajatorului de a dispune incetarea raporturilor de munca se aplica doar in cazul persoanelor aflate in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, nu si in cazul celor care se afla in concediu pentru cresterea copilului de pana la doi ani, subliniaza Asociatia M.A.M.E. intr-un comunicat de presa recent.
Astfel, neincluderea unor astfel de prevederi in
OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor acorda putere de decizie angajatorilor, iar parintii aflati in cei doi ani de concediu de ingrijirea copilului ar putea fi concediati in acest interval.
“Aceasta protectie privind garantarea locului de munca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului trebuie asigurata inclusiv pentru salariata/salariatul care opteaza sa stea doi ani de zile in concediu de crestere a copilului, nu doar pentru persoanele care se afla in concediu de crstere a copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap”, se arata in documentul M.A.M.E..
In acelasi timp, membrii asociatiei precizeaza ca existe o serie de neconcordante intre normele metodologice de aplicare ale
OUG nr. 111/2010.
“Prin art. 8 alin. (7) din normele metodologice de aplicare se prevede ca “in situatia in care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului in baza OUG nr. 148/2005 si naste un alt copil sau se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin (2) din OUG, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, suma prevazuta la art. 9 alin. (6) din
OUG nr. 111/2010 se anuleaza prevederile art. 9 alin. (6) din
OUG nr. 111/2010 “pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 de lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.
De asemena, normele metodologice de aplicare a prevederilor
OUG nr. 111/2010 nu trateaza situatia copiilor proveniti din sarcini multiple. Astfel, art. 5 alin (1) din OUG nr. 111/2010 prevede ca “cuantumul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin (2)-(4) se majoreaza cu 600 de lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. Se prevede, in acest fel, ca pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina multipla, indemnizatia lunara se majoreaza cu 600 de lei.
Totodata, referitor la aceste aspecte, asociatia solicita Ministerului Muncii sa precizeze care este valoarea acestei indemnizatii incepand cu data de 1 ianuarie 2011, avand in vedere ca normele metodologice nu cuprind detalii referitoare la asemenea situatii. Astfel,
asociatia solicita autoritatilor sa specifice daca se pastreaza valoarea din OUG nr. 111/2010 (adaugand 600 de lei pentru fiecare copil) sau fiecare copil provenit dintr-o sarcina multipla va beneficia de indemnizatie integrala.
Potrivit
OUG nr. 111/2010, parintii pot opta pentru un pachet de masuri care prevede un cuantum al indemnizatiei cuprins intre 600 si 3400 de lei, reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, pentru o perioada de concediu de 1 an.
Dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, se poate acorda concediu fara plata in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului. De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca, daca acest lucru are loc inainte de expirarea primelor 12 luni de concediu.
Prima este in valoare de 500 de lei si se acorda lunar, pe perioada cuprinsa intre momentul reintoarcerii la munca si implinirea a 2 ani de la nasterea copilului.
Cel de-al doilea pachet de masuri reglementat de OUG nr. 111/2010 se refera la acordarea unui concediu de 2 ani, cu o indemnizatie reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 si nici mai mare de 1200 lei lunar. In aceasta situatie, prima de reintoarcere la munca nu se acorda.
In cazul copiilor cu dizabilitati, concediul parintiilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute de lege se acorda pentru o perioada de 3 ani, iar indemnizatia aferenta, in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, va fi cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei. Totodata, acordarea primei de reintoarcere la munca se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.
Normele metodologice de aplicare a
OUG nr. 111/2010 se afla, in prezent, in dezbatere publica.
Comentarii articol (29)