Noul act normativ elaborat de MMFPS pune in acord HG nr. 52/2011 cu dispozitiile OUG nr. 124/2011, care prevede ca incepand cu anul 2012, pentru mentinerea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, beneficiarii au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Codului fiscal.
Astfel, beneficiarii au obligatia de a-si achita taxele locale pentru bunurile detinute in proprietate pentru a beneficia de indemnizatie sau de stimulentul de insertie.
Totodata, potrivit proiectului, beneficiarii care au in proprietate bunuri aflate in alta unitate administrativ teritoriala decat cea in care s-au stabilit drepturile au obligatia ca, pana la data de 20 ianuarie a fiecarui an, sa prezinte la autoritatea publica locala unde s-au stabilit, copia actului eliberat de autoritatile administratiei publice locale unde se afla bunurile impozabile sau taxabile, prin care se face dovada achitarii obligatiilor legale catre bugetele locale, pentru anul anterior.
In acelasi timp, se prevede ca dreptul la concediu si indemnizatiile lunare pentru cresterea copilului nu poate fi transferat. Insa, in functie de varianta de concediu pentru care s-a optat, cel putin o luna din perioada totala a concediului este alocata persoanei indreptatite care nu a solicitat acest drept.
Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul propriu la concediu de crestere copil, de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte se suspenda, acesta avand posibilitatea de a beneficia de concediu fara plata sau de a-si relua activitatea profesionala.
Totusi, noile prevederi nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita direct acordarea stimulentului de insertie sau daca acesta este solicitat cu cel putin 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an ori cu 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Prin reglementarile propuse de Ministerul Muncii se numara si posibilitatea parintelui care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului sau, dupa caz, de stimulentul de insertie, de a opta pentru incetarea drepturilor mentionate acordate pentru primul copil, astfel incat celalalt parinte sa poata solicita drepturile prevazute de OUG nr. 111/2010 pentru cel de-al doilea copil.
Totodata, in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, poate opta, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute de OUG nr. 111/2010. Pentru aceste cazuri, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului va fi modificata in functie de Indicatorul Social de Referinta (ISR), astfel:
- 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu pana la un an si indemnizatia;
- nu mai mult de 2,4 ISR, in cazul in care persoana opteaza pentru concediu pana la doi ani si indemnizatia.
De ce indemnizatie poti beneficia?
Prin OUG nr. 111/2010, parintii pot alege intre doua pachete de masuri privind durata concediului si cuantumul indemnizatiei acordate pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Primul pachet de masuri prevede un cuantum al indemnizatiei cuprins intre 600 si 3.400 de lei, reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, pentru o perioada de concediu de 1 an. Dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, se poate acorda concediu fara plata in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului. De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca, daca acest lucru are loc inainte de expirarea primelor 12 luni de concediu.
Prima este in valoare de 500 de lei si se acorda lunar, pe perioada cuprinsa intre momentul reintoarcerii la munca si implinirea a 2 ani de la nasterea copilului.
Cel de-al doilea pachet de masuri se refera la acordarea unui concediu de 2 ani, cu o indemnizatie reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 si nici si nici mai mare de 1200 lei lunar. In aceasta situatie, prima de reintoarcere la munca nu se acorda.
In cazul copiilor cu dizabilitati, concediul parintiilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute de lege se acorda pentru o perioada de 3 ani, iar indemnizatia aferenta, in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, va fi cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei. Totodata, acordarea primei de reintoarcere la munca se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.
Citeste AICI mai multe informatii despre concediul de crestere a copiilor.
Comentarii articol (19)