ACCES GRATUIT
CNAS va deconta tratamentul bolnavilor de autism
Ministerul Sanatatii propune reglementarea serviciilor specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, informeaza un comunicat de presa al MS. Astfel, in premiera, vor fi decontate de catre casele de asigurari de sanatate atat serviciile specializate de depistare activa precoce, cat si tratamentul medicamentos necesar.
Articolul continuă mai jos
MS propune spre dezbatere publica
Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate,
educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
Proiectul de act normativ defineste principalii termeni de specialitate utilizati in acest domeniu, identifica echipa multidisciplinara care va avea responsabilitati si competente in furnizarea serviciilor specializate pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist, si precizeaza standardele de formare pentru specialistii care vor lucra in domeniu.
De asemenea, sunt stabilite
serviciile specializate de depistare si interventie precoce, precum si modalitatea de finantare a acestora.
Astfel, depistarea activa precoce
se va efectua tuturor copiilor cu varsta cuprinsa intre 1-3 ani si se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de catre medicul de familie sau de cel pediatru la care este inregistrat copilul in cadrul evaluarilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni.
In urma acestor evaluari, cazurile suspectate sunt trimise medicului specialist care va stabili diagnosticul medical (psihiatric). Recomandarea planului terapeutic, monitorizarea tratamentului si evolutiei vor fi efectuate de medicul specialist
Costurile evaluarilor vor fi punctate si finantate de catre casele de asigurari de sanatate, conform contractului existent intre medicul de familie sau dupa caz, medicul pediatru.
Planul de psihoterapie va fi elaborat si supervizat de psihoterapeutul atestat in tehnici cognitiv-comportamentale specifice TSA. Psihoterapeutul, impreuna cu ceilalti profesionisti ai echipei multidisciplinare vor asigura instruirea parintilor.
Tratamentul medicamentos va fi recomandat si monitorizat de medicul specialist. Costurile acestuia vor fi suportate, de asemenea, de casa de asigurari de sanatate de care apartine persoana in cauza, conform legislatiei in vigoare.
In anul 2010, a fost adoptata
Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate. Acesta lege asigura cadrul legal pentru realizarea detectiei active precoce a copiilor cu tulburari din spectrul autist si diagnosticul de specialitate.
Va prezentam in fisier atasat proiectul.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)