avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua! Referitor la obținerea permisului de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua! Referitor la obținerea permisului de conducere. ...

Bună ziua!

Referitor la obținerea permisului de conducere. Sufăr de schizofrenie, sunt sub tratament și vreau să fac școala de șoferi. E vreo interdicție în ceea ce privește obținerea permisului de conducere? Pe text și literă de lege, vă rog! Știu că era o anexă la un Ordin al Ministerului Sănătății, cu o listă de boli, dar scormonesc de mai bine de o oră pe google și nu găsesc nimic. Vă mulțumesc mult pentru ajutor și informații!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2021
Dumitrescu_Radu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lumyna , utilizator 12:57, 12 Martie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinul 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Ordinul 1162/2010
[ link extern ]
7. Tulburari mintale

7.1. Grupa 1

7.1.1. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni:
a) tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale;
b) retard psihic sever;
c) probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.

7.1.2. Sunt exceptate situatiile in care solicitarile sunt insotite de avizul medical autorizat si, daca este necesar, de controale medicale periodice.


[ link extern ]

Schizofrenia este o tulburare mentala cronica si severa care afecteaza modul in care o persoana crede, simte si se comporta. Persoanele cu schizofrenie pot parea ca au pierdut contactul cu realitatea. Boala poate duce la o combinatie de halucinatii, iluzii, ganduri si comportament extrem de dezordonat, care afecteaza activitatea zilnica. Persoanele cu schizofrenie necesita tratament pe tot parcursul vietii. Tratamentul precoce poate ajuta la tinerea sub control a simptomelor, inainte de a se dezvolta complicatii grave, si poate ajuta la imbunatatirea perspectivei pe termen lung.

nu gasesc sa fie trecuta explicit, insa nu cred ca medicul dvs sa isi dea avizul.

in afara de boala, nici medicamentele ce se iau im tratarea bolii, nu sunt compatibile cu permisul.

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Vă rog și invit și pe alți parteneri de discuție, să-mi spună dacă undeva e stipulat limpede, faptul schizofrenia e inclusă EXPLICIT în vreun tabel sau ca text de lege și face obiectul incompatibilității cu obținerea permisului de conducere.

Vă rog lăsați judecățile de valoare și subiective despre o boală și nu o mai încadrați în categoria bolilor mintale grave, luând ca sursă site-uri obscure, fără valoare juridică. Schizofrenia nu e o tulburare mintală gravă, ci e o afecțiune psihică ce poate fi în remisiune și ținută sub control cu medicamente și monitorizarea medicului/psihologului.

Credințele dumneavoastră nu-și au locul aici referitor la disponibilitatea unui medic sau altul de-a-mi da un aviz, aici fiind o arie legislativă, care prin excelență exclude părerile sau credințele dumneavoastră strict subiective. Mulțumesc totuși pentru efort!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
explicit nu este inclusa. Mai departe, depinde de medic daca va da avizul sau nu, daca vi-l da, puteti sa fiti si asistent, avocat sau sofer, tot ce va doriti.

Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitantilor ori soferilor care folosesc regulat substante psihotrope, indiferent sub ce forma, care pot limita abilitatea de a conduce în siguranta, când cantitatile absorbite au efecte adverse asupra conducerii auto. Aceasta prevedere se va aplica oricaror alte produse medicamentoase sau combinatii de produse medicamentoase care afecteaza abilitatea de a conduce.

Ca regulă generală, în cazul în care solicitanții sau șoferii care suferă de orice fel de tulburare nemenționată în această anexă, dar care poate determina o incapacitate funcțională care să afecteze siguranța la volan, permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite decât dacă solicitarea este însoțită de o opinie medicală autorizată și, dacă este necesar, de controale medicale regulate.

nu am emis judecati de valoare, nu eu am zis ca schizofrenia e boala mintala grava, este una cronica si severa.
pana sa ajungeti la o problema legislativa, e una medicala.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Opinia expertului

1.Potrivit pct. 7.1.2. din OMS nr. 1162/2010, unei persoane care suferă de schizofrenie paranoidă (tulburare mintală gravă) i se poate elibera, prin excepție, permis de conducere, în baza unui aviz medical autorizat, însoțit – dacă este cazul – de controale medicale periodice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schizofrenie paranoidă! buna ziua! În urma cu câteva luni ... Dumitru67 Dumitru67 Schizofrenie paranoidă! Buna ziua! În urma cu câteva luni am avut o internare la psihiatrie iar diagnosticul pus a fost de schizofrenie paranoida! În urma ... (vezi toată discuția)
De unde se obtine aviz medical autorizat pentru un carnet de conducere sofer amator? carmen_cl67 carmen_cl67 Fiul meu a implinit 18 ani si ca majoritatea tinerilor isi doreste un carnet de conducere . Avem o mica problema, el urmeaza in prezent un tratament pentru o ... (vezi toată discuția)
Permis auto.schizofrenie. netsky netsky Buna ziua!Am certificat de handicap grad accentuat permanent nerevizuibil pe motiv de schizofrenie paranoida.Exista vreo sansa sa dau de permis auto?Va ... (vezi toată discuția)