avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Copilul meu are autism. ce drepturi are?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Copilul meu are autism. ce drepturi are?

Buna ziua. Sunt mama unui baietel de 3 ani si jumatate si a unei fetite de 1 an si 2 luni. In prezent sunt in ccc pana va implini fetita meu 2 ani,pt baiat nu am beneficiat de indemnizatie de nici un fel,deoarece nu am avut cele 12 luni ,cu venit ,necesare inainte de a naste. Anul trecut, Ianis a fost diagnosticat cu autism atipic si incadrat in gradul de handicap accentuat,pt care a beneficiat de la stat de o suma modica , in jur de 100 lei pe luna(indemnizatia de handicap 68 si dublarea alocatie). Terapia este f costisitoare..suma aceasta acopera doar 2 ore pe luna de recuperare..Acum trebuie sa ne ducem iar la evaluare,am fost deja la un medic specialist care a specificat pe certificatul medical ca are nevoie de insotitor permanet.mentionez ca baiatul meu nu vorbeste,nu mananca,nu se spala,nu se imbraca singur.este dependent de mine. As dori sa stiu ce e de facut si care sunt drepturile banesti de ar trebui sa beneficieze (mici oricum ,insa fiecare banut conteaza) . Am citit ca eu nu as putea sa ii fiu asistent personal,deoarece sunt in ccc, e o varianta sa renunt la indemnizatia de care beneficiez pt cel de-aldoilea copil,pt a deveni asistentul personal al baiatului meu,in speranta ca veniturile familiei ar fi mai mari si ne-am putea permite sa facem mai multe ore de terapie? Doamna de la Asistenta Sociala de la primaria nostra nu stie sa ma indrume..m-a rugat sa sun eu mai departe si sa ma interesez. Sper ca m-am formulat corect si ca s-a inteles problema cu care ne confruntam. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:21, 29 Noiembrie 2012
Stimata Doamna,

Va reproduc textul integral al Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, in speranta ca va va raspunde la intrebari>



LEGE Nr. 151

din 12 iulie 2010


privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate


Publicată în: Monitorul Oficial Nr. 483 din 14 iulie 2010


Parlamentul României adoptă prezenta lege.


Cap. I

Dispoziţii generale


Art. 1 - Prezenta lege are drept scop reglementarea serviciilor specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale care vizează identificarea precoce, tratamentul, recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii şi funcţionării sociale a persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinară specializată.

Art. 2 - În sensul prezentei legi, serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale sunt următoarele: depistare activă precoce, diagnostic clinic psihiatric şi evaluare clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenţii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere a părinţilor şi a familiei.

Art. 3 - (1) Echipa multidisciplinară specializată din centrele de sănătate mintală, precum şi alţi furnizori de servicii medicale din unităţi sanitare publice sau private este formată din: medici specialişti în psihiatrie pediatrică, psihologi clinicieni, psihoterapeuţi, psihopedagogi, logopezi, kinetoterapeuţi, educatori şi asistenţi sociali.

(2) Continuarea şi monitorizarea tratamentului se efectuează de către medici specialişti în psihiatrie pediatrică şi/sau psihologi clinicieni şi/sau psihoterapeuţi, în unităţile sanitare publice ori private.


Cap. II

Depistarea activă precoce, drepturile şi accesul pacienţilor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale


Art. 4 - (1) Depistarea activă precoce se efectuează la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 - 3 ani, în conformitate cu standardele stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(2) Toate persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate au acces liber la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale prevăzute la art. 2.

Art. 5 - (1) Depistarea activă precoce şi serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări mintale asociate, oferite de profesionişti cu competenţă stabilită de Colegiul Medicilor din România sau de Colegiul Psihologilor din România, sunt prevăzute în programul naţional de sănătate mintală.

(2) Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Psihologilor din România stabilesc, de comun acord, practicile şi procedurile prin care sunt furnizate serviciile privind depistarea activă precoce şi serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale din cadrul programului naţional de sănătate mintală.

(3) Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Psihologilor din România elaborează standardele pentru serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale în tratamentul tulburărilor din spectrul autist şi al tulburărilor mintale asociate, care vor fi cuprinse în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Art. 6 - Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi cu organizaţiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate promovarea sănătăţii mintale, elaborează protocoale de colaborare în vederea dezvoltării unui sistem de servicii specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări mintale asociate.


Cap. III

Stabilirea competenţei şi organizarea serviciilor specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări mintale asociate


Art. 7 - Serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări mintale asociate sunt exercitate, în regim profesional, de medici specialişti în psihiatrie pediatrică şi psihologi clinicieni, cu competenţă stabilită de Colegiul Psihologilor din România.

Art. 8 - (1) Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România şi Federaţia Română de Psihoterapie elaborează standardele specifice de formare în psihoterapia pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări mintale asociate, care vor fi cuprinse în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(2) Standardele specifice de formare în psihoterapia pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări mintale asociate cuprind:

a) standarde de formare continuă, de scurtă durată, de specializare în tulburări din spectrul autist şi tulburări mintale asociate pentru profesioniştii atestaţi în psihoterapie cognitiv-comportamentală;

b) standarde de formare în intervenţii specializate în tulburări din spectrul autist şi tulburări mintale asociate pentru echipa multidisciplinară specializată prevăzută la art. 3.

Art. 9 - În termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu consultarea Colegiului Medicilor din România şi a Colegiului Psihologilor din România, elaborează normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Art. 10 - Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2011.


Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


PREªEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

ROBERTA ALMA ANASTASE


PREªEDINTELE SENATULUI

MIRCEA-DAN GEOANÃ
1. - Daca incheiati un contract individual de munca (CIM), ca asistent personal al primului copil, cel bolnav, se va suspenda plata indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) si veti beneficia de un stimulent de insertie de 500 lei lunar pana va implini fetita 2 ani.
- Adica veti primi si salariul ca asistent si veti mai primi, de la stat, 500 lei lunar.
- Pentru asta mergeti cu CIM la Primarie si solicitati suspendarea indemnizatiei pentru CCC si completati cererea pentru plata stimulentului de insertie prevazut de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (art.7).

2. Doamna de la Primarie sa se intereseze la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bataie de joc la un centru de sanatate mentala alina_25 alina_25 O ruda care sufera de schiozofenie afectiva iar la Craiova deci la Centrul de sanatate mentala psihologul care ar trebui sa faca evaluarile si ... (vezi toată discuția)
Solicit o informatie! - reevaluare psihiatrica silvimiha silvimiha Spuneti-mi va rog daca familia unui tanar major institutionalizat poate cere o reevaluare psihologica/psihiatrica? In ce conditii? Care este ... (vezi toată discuția)
Servicii conexe psihologie Paradiso Paradiso Buna ziua, As dori sa stiu ce conditii trebuie sa indeplineaca un psiholog pentru a oferi servicii conexe psihologie decontate prin CAS in urma unui ... (vezi toată discuția)