Comisia Europeana a publicat, in aceasta saptamana, un raport privind realizarile statelor membre in materie de prevenire si reciclare a deseurilor. Potrivit documentului, unele state membre au facut progrese notabile in acest sens. Insa, per ansamblu, suntem inca departe de a realiza obiectivul pe termen lung de a deveni o "societate axata pe reciclare", adica o societate care produce o cantitate minima de deseuri folosite ulterior ca resurse.
„Vechiul meu telefon mobil contine aur, platina, paladiu si cupru, resurse care sunt destul de rare in Europa. O tona de telefoane mobile ar contine aproximativ 280 de grame de aur, 140 de grame de platina si paladiu si 63,5 kg de cupru. Aceste cantitati nu reprezinta deseuri care trebuie ingropate sau incinerate, ci o resursa care trebuie respectata. Suntem hotarati sa transformam Europa intr-o „economie eficienta din punctul de vedere al resurselor”, dupa cum am stabilit in strategia Europa 2020. Dezideratul nostru nu se reduce la diminuarea impactului negativ asupra mediului si a emisiilor de gaze cu efect de sera, ci vizeaza in egala masura crearea de locuri de munca; numai in sectorul de reciclare a deseurilor s-ar putea crea 500 000 de locuri de munca”, spune Comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik.
Crestere mai mare, deseuri mai putine
Raportul arata ca in majoritatea statelor membre generarea deseurilor are o tendinta ascendenta (sau cel mult de stabilizare), insa mai putin pronuntata decat rata cresterii economice. In ultimii 10 ani, generarea deseurilor municipale s-a stabilizat la aproximativ 524 de kg pe persoana pe an, desi consumul casnic a crescut cu aproximativ 16% in aceeasi perioada. Asadar, s-ar putea face mai mult pentru reducerea generarii absolute de deseuri. De exemplu, aproximativ 25% din alimentele cumparate de gospodariile din UE sunt aruncate. In jur de 60% din aceste deseuri ar putea fi evitate, generand astfel o economie de 500 de euro pentru o familie intr-un an1.
Rezultate contrastante – marja semnificativa pentru progres
Exista diferente foarte mari intre statele membre: ratele de reciclare variaza intre cateva procente si 70%, In unele state membre, gropile de gunoi au disparut practic, insa in altele peste 90% din deseuri inca se ingroapa in pamant. Exista deci o marja semnificativa de progres, dincolo de obiectivele minime actuale ale UE privind colectarea si reciclarea. Trebuie incurajata introducerea unei combinatii de instrumente economice si juridice utilizate de statele membre care au avut cele mai bune performante, inclusiv a interzicerii gropilor de gunoi, si aplicarea conceptului responsabilitatii producatorului la fluxurile de deseuri suplimentare din intreaga UE. Pentru stimularea reciclarii, este necesar ca produsele sa fie concepute astfel incat sa corespunda politicilor in materie de deseuri. Intrucat indeplinirea obiectivelor ambitioase privind reciclarea si prevenirea generarii deseurilor necesita participarea intregii societati, raportul evidentiaza importanta unor eforturi continue in vederea imbunatatirii participarii partilor interesate si a sensibilizarii opiniei publice.
Legislatie imbunatatita – implementare adecvata
Deseurile reprezinta inca aproximativ 20% din toate cazurile de incalcare a legislatiei de mediu . Dupa cum au demonstrat evenimentele recente din Ungaria si din Italia, implementarea deplina a legislatiei in materie de deseuri este vitala pentru protejarea mediului si a sanatatii umane.
Noua directiva-cadru privind deseurile, care ar fi trebuit transpusa pana la 12 decembrie 2010, nu a fost preluata in legislatia nationala a multor tari din UE. Statele membre au beneficiat de o perioada de tranzitie de doi ani pentru a institui masurile necesare conformarii cu noua directiva. Pana acum insa, doar un numar mic de tari au informat Comisia cu privire la transpunerea legislatiei. Comisia monitorizeaza indeaproape situatia si, daca se dovedeste necesar, va lua masuri impotriva celor care nu implementeaza directiva.
Noua directiva modernizeaza si simplifica abordarea noastra in ceea ce priveste politica in materie de deseuri, grupand-o in jurul notiunii de ciclu de viata. Directiva introduce o ierarhie obligatorie a deseurilor si defineste ordinea prioritatilor in tratarea deseurilor. Prima prioritate este prevenirea generarii de deseuri, urmata de reutilizare, reciclare si alte operatiuni de recuperare a deseurilor, depozitarea in situri de tipul gropilor de gunoi reprezentand doar o solutie de urgenta. Directiva instituie obligatia ca statele membre sa isi modifice, intr-o perspectiva moderna, planurile de gestionare a deseurilor si sa elaboreze programe de prevenire a deseurilor pana in 2013. Trebuie de asemenea ca, pana in 2020, statele membre sa recicleze 50% din deseurile municipale si 70% din deseurile din constructii si demolari.
Urmatoarele etape
Comisia va continua sa monitorizeze implementarea si asigurarea aplicarii legislatiei in materie de deseuri la nivel national, inclusiv a cerintelor continute in noua directiva-cadru privind deseurile. Comisia va incerca in egala masura sa elaboreze instrumente care sa sprijine statele membre la formularea in amonte a strategiilor si politicilor respective. Pentru a consolida si mai bine politicile in materie de deseuri, in 2012 Comisia va prezenta noi propuneri, inclusiv stabilirea masurilor concrete pe care le va adopta pentru ca Uniunea Europeana sa inainteze pe calea realizarii unei societati axate pe reciclare si eficiente din punctul de vedere al resurselor.
Raportul si anexa la raport, care include rezultate detaliate pentru fiecare stat membru, pot fi consultate aici.
Comentarii articol (2)