Desi in ultimii ani s-au inregistrat progrese in politica de mediu, inca exista probleme cu privire la implementarea obiectivelor si normelor stabilite de comun acord la nivelul UE, dar si in ceea ce priveste imbunatatirea protectiei biodiversitatii si a calitatii solului si apei, informeaza Comisia Europeana intr-un comunicat de presa, publicat in aceasta saptamana.
Potrivit evaluarii finale a celui de-al saselea program comunitar de actiune pentru mediu (PAM), adoptat in aceasta saptamana de Comisia Europeana, printre realizarile majore din domeniul mediului din ultimii ani se numara: extinderea retelei Natura 2000 pentru a acoperi aproape 18% din suprafata terestra a UE, introducerea unei politici ample in domeniul substantelor chimice si intreprinderea unor actiuni strategice in materie de schimbari climatice.
„Am obtinut rezultate bune – dar nu intotdeauna la fel de bune precum sperasem. Este necesar ca statele membre sa implementeze mai bine normele UE pentru a reduce decalajul dintre ambitiile legislative ale celui de-al saselea PAM si rezultatele sale finale. Obiectivul nostru actual este sa deplasam accentul, in ceea ce priveste degradarea mediului, de pe remediere pe prevenire. Evaluarea finala a programului va permite lansarea unei ample dezbateri publice cu scopul de a trasa directiile politicii UE in domeniul mediului pentru anii urmatori”, a declarat comisarul Janez Potocnik.
Conform CE, majoritatea actiunilor prevazute in programele de mediu au fost sau sunt pe cale de a fi finalizate.
“Cele sapte strategii tematice identificate in cel de-al saselea PAM – aerul, pesticidele, prevenirea si reciclarea deseurilor, resursele naturale, solul, mediul marin si mediul urban – au fost dezvoltate in vederea consolidarii politicii. Unele strategii au generat politici noi, in timp ce alte s-au axat mai mult pe revizuirea masurilor existente, in scopul imbunatatirii coerentei si al remedierii anumitor lacune”, se mai arata in comunicatul de presa al Executivului european.
In acelasi timp, se precizeaza ca succesul programului a constat in faptul ca a creat un cadru global pentru politica de mediu, care a servit statelor membre si autoritatilor locale drept punct de referinta pentru apararea politicii de mediu impotriva unor exigente strategice divergente, pentru asigurarea unei finantari corespunzatoare si pentru a conferi previzibilitate intreprinderilor.
De asemenea, programul a contribuit la cristalizarea vointei politice necesare pentru adoptarea unor obiective si calendare eficace si al implementarii lor ulterioare.
Pe de alta parte, CE subliniaza ca nu s-a putut demonstra ca cel de-al saselea PAM a jucat un rol esential in adoptarea legislatiei de mediu in cursul ultimilor zece ani, din cauza modului in care a fost conceput programul. Astfel, acesta continea un numar excesiv de actiuni cu domenii de aplicare si efecte diferite.
In continuare, Comisia precizeaza ca se va analiza modul optim in care un nou program de actiune pentru mediu ar putea aduce valoare adaugata politicii de mediu in conditiile unei evolutii rapide.
“Comisia continua sa aplice o politica de mediu ambitioasa, care face in prezent parte integranta din Strategia Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii. In acest context, Comisia va prezenta in curand o Foaie de parcurs privind utilizarea eficienta a resurselor, care propune o cale de urmat pentru ca Europa sa devina eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor pana in 2050”, se mai arata in documentul de presa.
Comentarii articol (0)