Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica a fost aprobata prin Ordinul MFP 34/2011, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 21 din 10 ianuarie 2011.
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 117/2010, Guvernul a reintrodus prevederile legale privind impozitarea veniturilor microintreprinderilor. Astfel, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc anumite conditii:
- 1 pana la 9 salariati;
- venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 EUR;
-capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Pentru a beneficia de prevederile legale cu privire la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, acestea comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Comunicarea se realizeaza prin depunerea declaratiei de mentiuni.
Prin urmare, pentru anul 2011, persoanele juridice romane pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii daca la data de 31.12.2010 au indeplinit conditiile mentionate mai sus si isi comunica optiunea cel mai tarziu la data de 31.01.2011.
Declaratia se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza la infiintare, iar declaratia de mentiuni se completeaza cand se modifica datele declarate anterior. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor. Se completeaza in doua exemplare.
“In cazul in care indeplineste criteriile de incadrare in categoria “microintreprinderi”, in procesul de decizie privind trecerea la impozitul pe venit, primul aspect pe care o firma trebuie sa il ia in considerare este sustenabilitatea afacerii in anul care incepe. in general, orientarea catre statutul de microintreprindere este recomandata companiilor care nu au avut pierderi fiscale din anii anteriori, au cheltuieli mici si profituri mari, un punct de reper important fiind o rata a profitului de peste 20%”, apreciaza Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit.
La inceputul anului trecut, cand guvernul a eliminat facilitatile acordate microintreprinderilor, multe dintre acestea “au comutat” catre statutul de PFA. Pe parcursul lui 2010 insa, din punctul de vedere al incadrarii, taxelor si contributiilor la stat etc- lucrurile s-au complicat si pentru PFA-uri.
O Persoana Fizica Autorizata plateste o singura data impozitul de 16% pe profit, comparativ cu societatile comerciale, care plateau 16% impozit pe profit, plus inca 16% impozit pe dividende.
„Odata cu reintroducerea regimului microintreprinderelor insa, prin plata unui impozit de 3% pe venit, plus 16% pe dividende, avantajele fiscale ale unei PFA se estompeaza semnificativ. in plus, luand in calcul si aspectele legate de determinarea dependentei/ independentei activitatii unei PFA si implicatiile privind calculul contributiilor la stat, constatam ca, in cazul unei microintreprinderi, lucrurile sunt cu mult mai simple, asa incat, in anumite cazuri, vom asista la procesul invers celui din urma cu un an: multe PFA-uri vor opta pentru varianta infiintarii unei microintreprinderi cu plata impozitului pe venit“, a precizat Mirela serban.
„Recomandarea generala este insa de a face o analiza specifica fiecarui caz in parte, intrucat numai astfel se poate determina cea mai buna (profitabila) solutie pentru fiecare companie in parte”, a subliniat Mirela Serban.
Comentarii articol (22)