Ministrul educatiei si cercetarii, prof. univ. Mircea Miclea, a emis astazi, 29 martie, ordinul nr. 3714, privind introducerea Suplimentului la Diploma în certificarea absolvirii unui ciclu de studii universitare, al carui scop este de a spori transparenta sistemului de diplome si certificate eliberate de institutiile de învatamânt superior din România si sansele absolventilor pe piata internationala a muncii.
Pornind de la nevoia de compatibilizare rapida a învatamântului superior românesc cu cel european si luând în considerare cerintele europene, MEdC a decis, conform Legii 288/2004, instituirea Suplimentului la Diploma, un document care va fi eliberat, în mod obligatoriu si gratuit, o data cu diploma de studii universitare, de toate institutiile de învatamânt superior acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, începând cu anul universitar 2005-2006.
Ordinul asigura cadrul operational armonizat pentru eliberarea de catre toate universitatile românesti a acestui document de studii, care sporeste transparenta învatamântului superior românesc pentru angajatorii români si straini si, totodata, sansele absolventilor pe piata muncii.
Suplimentul la Diploma este un document obligatoriu anexat diplomei de studii univesitare de licenta, respectiv masterat, care contine urmatoarele sectiuni:
- date de identificare a titularului calificarii; - informatii privind definirea calificarii obtinute: domeniul în care s-a obtinut diploma, specializarea/specializarile absolvite; - informatii privind nivelul calificarii academice: licenta/ masterat, durata studiilor, criteriul de admitere; - informatii despre programul de studii si rezultatele obtinute: forma de învatamânt, cerintele si detaliile programului absolvit (disciplinele studiate, notele obtinute si numarul de credite transferabile acumulate), sistemul de notare; - informatii privind drepturile conferite de calificare; - informatii suplimentare (necesare în cazul în care titularul a efectuat o parte din studiile sale într-o alta institutie de învatamânt superior din tara sau strainatate); - certificarea Suplimentului la Diploma; - sistemul national de învatamânt (descrierea standardizata a studiilor universitare).
Pentru a asigura transparenta sistemului de formare universitara initiala si pentru a facilita comparabilitatea internationala a titlurilor si diplomelor din învatamântul superior românesc, Suplimentul la Diploma este redactat bilingv (în limba româna si în limba engleza). Reamintim în acest sens faptul ca, Parlamentul European a adoptat, în decembrie 2004, EUROPASS-ul, un instrument care include toate documentele menite sa certifice studiile cetatenilor din Uniunea Europeana.
Totodata, introducerea Suplimentului la Diploma presupune eliminarea foii matricole, întrucât face transparent parcursul de studii si este esential atât pentru absolvent, cât si pentru angajator.
Comentarii articol (0)